Kodin Kuvalehti
Se oli siinä! Niinkö? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Se oli siinä! Niinkö? Kuva: Shutterstock

Kannattaako keski-iässä vaihtaa hiusmallia lyhyemmäksi, jos joskus vielä ehkä haluaisikin pitkät hiukset? Kysyimme asiantuntijalta.

Hiuksetkin huomaavat, minkä ikäinen olet. Iän myötä ne paitsi harmaantuvat, myös ohenevat ja niitä putoilee enemmän. Mutta miten käy kasvun?

Jotkut uskovat, että jos aikuisena leikkaa pitkät hiuksensa lyhyiksi, ei auta tulla katumapäälle: ne eivät enää koskaan voi kasvaa takaisin pitkiksi. Onko huhussa perää?

Kysytään hiusalan ammattilaiselta!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kyllä ne kasvavat. Hiuksella on tietty kasvuikä, jonka perintötekijät määräävät, eikä se periaatteessa muutu iän myötä, sanoo HiusAkatemian toimitusjohtaja, hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huh! Hiusmalleilla voi siis huoletta leikitellä koko ikänsä.

Hagros-Koski lisää, että vanhemmiten tarvitsee kuitenkin entistä enemmän kärsivällisyyttä. Iän myötä hiusten kasvu nimittäin hidastuu. Tarkkaa ikää ei muutokselle kuitenkaan voi tietää, sillä hidastumisen alku vaihtelee yksilöllisesti.

Kasvu hidastuu, muttei lopu

Omia ikävuosia ei kannata pahoitella, sillä ikä sinänsä ei ole kasvun hidastumisen syy. Kyse on ennemminkin siitä, että ikääntymisestä johtuvat kehon muutokset vaikuttavat myös hiusten kasvuun. Ravinteet eivät enää imeydy kehoon yhtä tehokkaasti kuin nuorempana ja ääreisverenkierto heikkenee.

Heikommaksi tulee myös päälaen verenkierto, eikä siellä ole lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa. Jos taas veri ei kierrä, eivät myöskään ravinteet kulje eivätkä hiukset saa välttämättömiä ravinteita.

Jos siis leikkaat hiuksesi vanhemmiten lyhyiksi, hiukset kasvavat kyllä takaisin, mutta se vie enemmän aikaa.

Hiukset kertovat, miten voit

Myös elintavoilla on vaikutusta hiusten kasvuun. Hagros-Kosken mukaan se, miten kehosi voi, heijastuu hiuksiisi.

– Kehon ravinnonjakelussa hiukset ovat ääripäässä. Tärkeimmät elimet ottavat tarvitsemansa ravinteet ensin, ja hiuksille jää se, mitä jää.

Erilaiset kehon puutostilat ja häiriöt, kuten yksipuolinen ravinto, heikentävät hiusten kasvua. Puutosta voi olla myös levosta ja mielenrauhasta.

”Huolissaan olemisen on huomattu vaikuttavan voimakkaasti kehoon ja erityisesti hiuksiin.”

Hiusten kasvuun vaikuttavat myös hormonitekijät. Suomessa yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa hiusten lähtemistä ja kasvun hidastumista. Naisten vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, mikä voimistaa helposti hormonaalista hiustenlähtöä.

Ja sitten on vielä stressihormonit. Hagros-Kosken mukaan olemme nykyisin aivan liian huolissamme.

– Pelkästään huolissaan olemisen on huomattu vaikuttavan voimakkaasti kehoon ja erityisesti hiuksiin.

Ravintolisät käyttöön

Hormonaalisiin tekijöihin ei voi itse kovin helposti vaikuttaa, mutta ruokavalioon voi. Hagros-Koski ei allekirjoita käsitystä, että elimistömme saisi kaiken tarpeellisen ravinnon ruuasta. Täytyy syödä monipuolisesti, mutta muutakin tarvitaan.

– Tehoviljelyn, keinolannoitteiden sekä torjunta-, säilöntä- ja lisäaineiden vuoksi monen ruuan ravintoarvot ovat ajan myötä vähentyneet dramaattisesti. Vaikka söisimme miten monipuolisesti, takuuvarmasti emme saa riittävästi ravinteita. Ravintolisiä tarvitaan.

Hiusten kasvun hidastumista voi yrittää ehkäistä myös hoitamalla päänahkaa. Päänahan hieronta aktivoi verenkiertoa, ja yksi helppo kotikonsti on myös turvehoito. Hieronta vaikuttaa muutaman tunnin, turve taas kolme neljä vuorokautta.

Hiki päässä on hyödyksi

Hiusten kasvun vauhdittamiseen ei kuitenkaan ole ihmekikkoja. Tukka kasvaa, jos ihminen on terve, syö monipuolisesti sekä liikkuu ja nukkuu riittävästi. Hagros-Koski suositteleekin hiustenkasvun vauhdittamiseen vielä yhtä asiaa: monipuolista liikuntaa, joka rasittaa koko kroppaa.

– Pitäisi tehdä töitä ja liikkua niin kuin ennen vanhaan heinäpellolla. Kun ihmisellä on kirjaimellisesti hiki päässä, aineenvaihdunta paranee ja verenkierto toimii hyvin. Hikinen hyötyliikunta on hiustenkin kannalta parasta liikuntaa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla