Kodin Kuvalehti
Menetkö nukkumaan tukka auki vai kiinni? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Menetkö nukkumaan tukka auki vai kiinni? Kuva: Shutterstock

Kannattaako hiukset avata vai kiinnittää yöksi?

Yksi solmii hiukset joka ilta sykerölle, toinen avaa ne varta vasten ennen nukkumaan menoa. Kumpi on hiuksille hellävaraisempaa?

Jos hiukset ovat öisin aina tiukasti kiinni, ne voivat kulua, varoittaa parturi-kampaaja ja liikkeen esimies Jonna Kivinen The Hair -kampaamosta Hiustalosta.

Jos on oikein pitkät hiukset, neuvoisin laittamaan ne yöksi löysälle letille. Auki olevat hiukset sotkeutuvat yöllä helposti, ja nutturalla pitäminen kuluttaa hiusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten hiusta rasittaa tavallisella hiuslenkillä kiinnitetty nuttura.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkuva kiinni pitäminen rasittaa hiusta mekaanisesti, ja varsinkin puolipitkät hiukset kiinnitetään usein joka kerta samasta kohtaa. Eniten hiusta rasittaa tavallisella hiuslenkillä kiinnitetty nuttura.

– Se hankaa hiusta monesta kohtaa, Kivinen sanoo.

– Letti on ihanteellinen kiinnitystapa, koska se kiinnitetään latvasta, mistä hiukset muutenkin kuluvat ja mistä niitä leikataan kampaajalla pois.

Hiuslenkillä on väliä

Kampauksen lisäksi ponnarilenkilläkin on väliä. Eniten hiuksia rasittaa tavallinen kumilenkki, joka on kiinnitetty metalliosalla. Se pureutuu hiuksen pintaan tiukemmin kuin donitsi tai puhelinjohtoponnari, joka jättää pieniä koloja hiuksen ja hiuslenkin väliin.

– Letti on ihanteellinen kiinnitystapa, koska se kiinnitetään latvasta, mistä hiukset muutenkin kuluvat.

Kampaaja suosittelee, että jatkuvasti hiuksiaan kiinni pitävät vaihtelisivat kohtaa, josta hiuksensa kiinnittävät, tai pitäisivät hiuksia välillä auki.

– Huomaan, jos asiakas on pitänyt tietyssä kohdassa ponnaria tosi pitkään. Siinä kohdassa on usein paljon katkenneita hiuksia, Kivinen sanoo.

Kiinnipitämisen lisäksi hiusta rasittavat esimerkiksi lämpölaitteet, päivittäinen peseminen, värjäys, kihartaminen, ilmansaasteet, aurinko, kloorivesi ja meressä uiminen. Ilmansaasteiden ja klooriveden puhdistamiseen Kivinen suosittelee syväpuhdistavan sampoon käyttöä.

Vierailija

Kyllä voi kuristua hiuksiin. Olen kerran herännyt ahdistavaan tunteeseen ja oli vaikea hengittää. Osio hiuksia oli kiertynyt kaulan ympärille ja siitä olkapään alle taakse. Puristus oli kamala ja nykyään nukun hiukset letillä.

Vierailija

On helpompiakin tapoja kuolla. Pitkä tukka, oli se auki tai letillä kiertyy kaulan ympärille jos vähänkin yöllä liikahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla