Meikkaajalle kannattaa kertoa mistä tykkää, mutta antaa vapaat kädet toteuttaa se tavalla, joka sopii kantajansa kasvoille. Kuva: Shutterstock
Meikkaajalle kannattaa kertoa mistä tykkää, mutta antaa vapaat kädet toteuttaa se tavalla, joka sopii kantajansa kasvoille. Kuva: Shutterstock

Jos sen sijaan haluat olla meikkaajan unelma-asiakas, kerro rohkeasti tyylistäsi ja toiveistasi ja yritä pysyä paikallasi. Ei se sen vaikeampaa ole!

Meikkaajan työ on asiakaspalvelua yhdessä sen jaloimmista muodoista. Onnistunut meikki nimittäin edellyttää, että molemmat osapuolet löytävät yhteisen sävelen. Se ei ole aina ihan helppoa, mistä kertoo pitkä keskusteluketju Reddit-sivustolla.

Siinä meikkaajiksi esittäytyvät kertovat tavoista, joilla asiakkaat hankaloittavat heidän työtään. Kokosimme keskusteluketjun olennaisimmat huomiot – useimmissa tapauksissa asiakkaat eivät ole tahallaan hankalia, vaan ehkä vain hieman ajattelemattomia.

Sitaateissa olevat tekstit ovat lainauksia Redditin keskustelusta.

1. Kuvitelmien ja todellisuuden ristiriita

”Kunpa saisin dollarin joka kerta, kun joku pyytää sumusilmämeikkiä mutta oikeastaan halusikin vain vähän beigeä silmiinsä...”

Kaikkein eniten keskustelussa nousee esille, että meikkaajille on usein iso työ sen selvittämisessä, mitä asiakas oikeasti haluaa. Useimmiten referenssikuvana on näyttävä Instagram-meikki tai Kylie Jennerin kasvot, mutta toisaalta meikin pitäisi olla kevyt. Tai jos meikkaaja toteuttaa oman versionsa kuvan meikistä, se onkin aivan liian vahva, kun asiakas katsoo itseään peilistä.

Moni pyytää myös smoky eye -meikkiä, mutta kavahtaakin sen tummuutta. Se, mikä on asiakkaan mielestä sumuinen, kevyt tai luonnollinen, on meikkaajan silmissä jotain ihan muuta.

Jos ei käytä arjessa kummemmin meikkiä, esimerkiksi ammattimeikkaajan tekemä valokuvameikki saattaa näyttää tymäkältä. Kuvissa vähän enemmän meikkiä on kuitenkin yleensä hyvä valinta, sillä kamera kadottaa osan sävyistä.


2. Meikkaajan pitäminen ajatustenlukijana

”En edes tiedä, kuinka monta kertaa asiakas on ollut pettynyt lopputulokseen, koska ei kertonut rehellisesti, mitä halusi.”

Meikkaajia turhauttaa myös se, jos meikattava ei kerro, millaisesta tyylistä pitää tai millainen meikin pitäisi olla. Meikkaajan kysymyksiin kannattaakin vastata muutakin kuin ”sano sinä”. Vaikka ei tietäisi meikkaamisesta paljonkaan, omasta tyylistään osaa silti kertoa.

Meikkaaja voi tietenkin tehdä sellaisen meikin, joka hänen mielestään sopii asiakkaan kasvoille, mutta se ei välttämättä ole sitä, mitä meikattava olisi toivonut. Tyytyväinen asiakas on meikkaajalle vähintään yhtä tärkeä asia kuin itse lopputulos, keskustelussa vakuutellaan.

3. Tai ihmeidentekijänä

”Asiakkaat pyytävät, voinko poistaa heidän ryppynsä ja muut vanhenemisen merkkinsä. Otin mukaan silottavat pohjustusvoiteet, mutta en Botoxia ja skalpelleja. Ja sitten he ovat pettyneitä, kun näyttävät edelleen iäkkäiltä.”

Meikillä pystyy kyllä moneen, muttei sentään ihmeisiin. Meikkipohjasta voi tulla vain niin hyvä kuin iho sen alla on – kaikkia pinnanmuotoja on mahdotonta pakkeloida piiloon. Jos edessä on tärkeä päivä, esimerkiksi omat häät, ihonhoito kannattaa aloittaa ajoissa.

Meikillä ei ole myöskään mahdollista muuttaa kasvonpiirteitä. Toisia niistä voi toki korostaa ja toisia häivyttää, mutta pelkkä contouring ei riitä muuttamaan ketään Kim Kardashianiksi.

”En ottanut mukaan Botoxia ja skalpelleja.”

4. Häiriötekijät: puhelin, kaverit, syöminen, lapsi...

Jos meikattava kääntelee koko ajan päätään esimerkiksi jutellakseen kavereilleen, silmänrajausten tekeminen tai tumman huulipunan levittäminen muuttuu jännitysnäytelmäksi, jonka seurauksena poskessa tai nenässä saattaa olla kunnon viiru tummaa meikkiä.

Jäljet voi toki korjata, mutta etenkin kiireessä meikkaajat arvostavat sitä, että saavat keskittyä työhönsä ja asiakas pysyy kutakuinkin paikallaan.

5. Muut pienet mutta merkittävät jutut

”On hieman turhauttavaa, kun asiakas vaatii dramaattista silmämeikkiä, jossa on näyttävät rajaukset ja tekoripset, mutta valittaa joka kerta, kun lähestyn hänen silmiään.”

Meikkaajat toivoisivat myös huomioimaan, että esimerkiksi kulmakarvojen vahaaminen tai suihkurusketuksen ottaminen juuri ennen saattaa tehdä valmiista meikistä epätasaisen. Myös se ärsyttää, jos asiakas hieroo kutiavaa nenäänsä niin kovaa, että valmis meikki menee pilalle. Kuten myös jatkuva peilin tuijottaminen ja kontrollifriikkiys jokaisessa vaiheessa.

Eräs keskustelija myös toivoi, että meikkiin saavuttaisiin hampaat harjattuina.

Syksyn trenditukka on taakse kammattu. Hiukset voi sukia takaraivolle joko jämptin sileästi tai rennosti sinne päin. Katso kuvat ja inspiroidu!

Kuin sormilla harotut

Poiret. Kuva: Imaxtree
Poiret. Kuva: Imaxtree

Jos hiuksia ei ehdi tai jaksa föönata ja puunata, ne voi vain sipaista sormilla taakse – ihan sama, mihin muotoon ne ovat sattuneet pesun jälkeen asettumaan. Kampaus on syntynyt! Jotta suortuvat pysyisivät paikallaan, ne saattavat vaatia tuekseen pari strategisesti aseteltua hiuspinniä.

Toispuoleiseksi tupsuksi

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Hiusten latvat voi joko kammata niskan taakse piiloon tai jättää pilkottamaan korvan takaa. Polkkamittaisen tukan voi myös laittaa osittain kiinni niin, että latvat jäävät vapaiksi.

Sileänä wet lookina

Alexander Wang. Kuva: Imaxtree
Alexander Wang. Kuva: Imaxtree

Vauhdikas tyyli syntyy silottamalla hiukset huolella ja kiinnittämällä ne niskaan. Kiiltosuihke tai geeli tuo kampaukseen märkää hohtoa.

Romanttisesti laineilla

Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree
Ulyana Sergeenko. Kuva: Imaxtree

Suositun sotkunutturan voi tehdä keski- tai sivujakauksella tai kokonaan ilman jakausta. Ilmavat laineet tekevät kampauksesta pehmeän romanttisen.


5. Takaviistoon

Jil Sander. Kuva: Imaxtree
Jil Sander. Kuva: Imaxtree

Hiuksia ei tietenkään ole pakko kammata suoraan kohti peräseinää. Takaviistokin käy. Geeli pitää hiukset paikallaan ja luo trendikkään wet lookin.

Napakasti kiinni

Dennis Basso. Kuva: Imaxtree
Dennis Basso. Kuva: Imaxtree

Kampaus voi olla yhtä aikaa sileä ja rento. Kun sen tekee pelkästään sormilla mutta mahdollisimman tiukaksi, hiuksista ei tule liian viimeistellyt.

Niin, että kamman jäljet näkyvät

Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree
Mary Katrantzou. Kuva: Imaxtree

Jos hiukset ovat tyvestä likaiset, harvapiikkinen kampa ja pieni sipaisu geeliä tai vahaa auttavat hämäämään lookin, jossa pieni lähmäisyys näyttää tarkoitukselliselta.

Hetken kuumin hiustyyli on elegantti ja aikuinen.

Hiuksissa luksusta on kuin itsestään asettuva, kantajansa kasvoja imarteleva leikkaus – sileä, kiiltävä pinta ja herkullinen, hehkuva väri. Aivan kuten huippumalli Christy Turlingtonilla vuonna 1990. Turlingtonin hiustyyli himottaakin taas. Moschinon kevätnäytöksessä staili luotiin peruukeilla, koska lyhyttukkaisia malleja ei löytynyt tarpeeksi. Siististi kammattu, paksuksi ja kiiltäväksi sokerisuihkeella viimeistelty lyhyt tukka on elegantti ja aikuinen, arjen luksusta aidoimmillaan.

Givenchyn näytöksessä otsis näytti huolettomalta mutta oli tarkkaan aseteltu.
Givenchyn näytöksessä otsis näytti huolettomalta mutta oli tarkkaan aseteltu.

Christy Turlingtonin hiukset olivat vuonna 1990 takaa ja sivuilta lyhyet, mutta kruunulta ja otsalta muunneltavan pitkät. Kuva: All Over Press
Christy Turlingtonin hiukset olivat vuonna 1990 takaa ja sivuilta lyhyet, mutta kruunulta ja otsalta muunneltavan pitkät. Kuva: All Over Press

Miten eleganttia! Kuva Moschinon näytöksestä.
Miten eleganttia! Kuva Moschinon näytöksestä.