Kesän muotinäytöstrendien perusteella silmämeikki saa nyt olla suttuinen. Ashishin näytöksessä poskille varisi glitteriä. Kuva: Imaxtree
Kesän muotinäytöstrendien perusteella silmämeikki saa nyt olla suttuinen. Ashishin näytöksessä poskille varisi glitteriä. Kuva: Imaxtree

Ripsivärin variseminen on yksilöllistä, mutta sitä on mahdollista ehkäistä.

Ripsiväri on meikkien ykkönen, mutta välillä se myös tuottaa käyttäjälleen päänvaivaa. Yleensä ripsiväri alkaa varista eli pudota mustina hiutaleina vasta sitten, kun se on käyttöikänsä loppupäässä. Kuiva koostumus rapisee ripsistä alas, kun silmäluomia liikuttaa ja ripset esimerkiksi osuvat ihoon.

Mutta joskus ripsiväri varisee, vaikka putkilo olisi juuri avattu. Kokosimme yleisimmät syyt ja ratkaisut ongelmaan.

1. Ostit kuituripsarin

Moniin nykyripsiväreihin on lisätty kuituja, joiden tarkoitus on tuoda lisää pituutta omien ripsien jatkeeksi. Kun ripsivärimassa kuivuu, sen seassa olevat kuidut saattavat alkaa putoilla poskipäille.

Jos ei halua vaihtaa ripsiväriä kuiduttomaan versioon, ongelman voi ratkaista levittämällä ripsivärin päälle toista, esimerkiksi vedenkestävää ripsiväriä. Toinen ripsivärikerros muodostaa kuituripsarin päälle suojaavan kalvon, eikä kuitujen pitäisi enää päästä varisemaan ripsistä.

2. Levitit ripsivärin märkiin ripsiin

Ripsiväri toimii parhaiten puhtaissa ja kuivissa ripsissä. Kasvopesun tai suihkun jälkeen kannattaisi odottaa hetki, jotta ripset ovat varmasti kuivat. Jos niissä on kosteutta, puhdistusaineen jäämiä tai kasvovoidetta, ripsiväri ei pääse antamaa parastaan.

Ripsiväri toimii parhaiten puhtaissa ja kuivissa ripsissä.

Etkö malta odottaa? Kätevä pikaniksi on tupsutella ripsiin ohut kerros irtopuuteria. Se imee kosteuden itseensä ja antaa ripsivärin alla jopa pientä lisätuuheutta.

3. Vanhat ripsarinjämät kummittelevat

Jos ripsiväriä ei ole poistanut kunnolla, vanhat ripsarit varisevat takuulla pois ripsien tyvestä – yleensä jo siinä vaiheessa, kun ripsiväri on levittämässä.

Kasvot kannattaa puhdistaa huolellisesti mutta hellävaraisesti. Kokeile ”liuottamistekniikkaa” ja muita vinkkejä silmämeikin poistoon:


4. Ripsiväriä on niin paljon, että se varisee väkisinkin

Mitä enemmän ripsaria, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia varista. Mikäli levitysjälki on jo valmiiksi paakkuinen, paakut saattavat tulla painovoiman ja räpyttelyn mukana alas ripsistä. Kun ripsivärin levittää ohuina kerroksina, joiden antaa kuivahtaa välissä lähes kuiviksi, saa sekä tuuheat että siistit ripset.

5. Kasvosi tekevät sen

Kannattaa myös muistaa, että ripsivärin variseminen on yksilöllistä. Jos yläluomet ovat esimerkiksi raskaat ja ripset osuvat niihin paljon, ei ole ihme, että ripsiväri varisee.

Mitä enemmän ripsaria, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia varista.

Myös koostumuksissa on eroja. Jos variseminen johtuu siitä, että ripsiin tulee jatkuvasti jos jonkinlaista osumaa, joustavaksi mainostettu ripsivärikoostumus voi olla paras valinta. Siis sellainen, joka ei kuivata ripsiä tönköiksi koppuroiksi, vaan antaa hieman periksi, kun ripsiin koskee.

Varisemisen ja ripsivärisen leviämisen syy voi myös olla, että iho silmien ympärillä rasvoittuu tai on öljyinen esimerkiksi kosteusvoiteen takia. Silloin silmäluomien pohjustaminen ja puuteroiminen estää rasvojen pääsemisen kosketuksiin ripsivärin kanssa, ja ripsiväri pysyy pidempään paikoillaan.

Kuva: Imaxtree
Kuva: Imaxtree

Kesäkauneuden kuumin sanapari: dewy skin.

Luonnollinen nudemeikki palaa pinnalle säännöllisesti. Nyt vuorossa on dewy skin eli hieman kostean näköisenä hohtava iho. Meikki on omiaan kesähelteillä, sillä pienet hikikarpalot vain parantavat lookia.

Kaikki alkaa ihonhoidosta, jossa tärkeintä on riittävä kosteutus. Trendikkäät korealaiset ihonhoitotuotteet ovat vallanneet jo markettihyllytkin, ja niiden tarkoitus on kosteuttaa iho läpikotaisin. Kosteuttavaa kasvovettä painellaan kämmenillä kasvoille peräti seitsemän kerrosta.

Kuultavan meikkipohjan salaisuus on kasvoöljy. Anna öljyn imeytyä ihoon kolmen minuutin ajan, ja levitä sen jälkeen kasvoille hyvin ohut meikkivoide.

Korosta lopuksi hehkua hohdepuikolla. Sipaise hohtoa vähintään poskipäille, silmäluomille ja nenänvarteen. Iho saa nyt todella loistaa. Meikki pysyy kauniina, kun suihkit sen päälle pitkin päivää kosteuttavaa kasvovettä.

Tuotteet vasemmalta oikealle:
Whamisa Toner Original -hoitoneste on peruskasvovettä geelimäisempää, 41,90 €.
Lumene Nordic Nude Natural Perfection CC -meikkivoide on valkoista, kunnes värikapselit rikkoutuvat levityksessä, 21,90 €.
IsaDora Glossy Glow Stick -hohdepuikko jättää ihon kostean näköiseksi, 17,50 €.
Emma Noêl -porkkanaöljyn beetakaroteeni saa ihon näyttämään heti terveen väriseltä, 12,75 €. 
Urban Decay QuickFix Hydra-charged Prep Priming Spray -pohjustussuihke kosteuttaa ihoa ennen meikkiä. Suihketta voi lisätä päivän mittaan meikin päälle, 32,50 €.

Kokeilimme, saako pohjustusvoide meikin todella näyttämään paremmalta ja pysymään pidempään.

Pohjustusvoiteen luvataan ratkaisevan suurin piirtein kaikki iho- ja meikkiongelmat. Omat tuotteensa löytyy niin ihon heleytykseen kuin kiillon hillitsemiseen ja epätasaisuuksien häivyttämiseenkin. Lisäksi useimmat pohjustustuotteet lupaavat saada meikkivoiteen tarttumaan hyvin ja pysymään pidempään.

Täyttyvätkö nuo lupaukset todella vai onko tuotteen käyttö enemmän ajan- ja rahanhukkaa? Kokosimme kolmen naisen testiryhmän ja panimme pohjustajat testiin.

Näin tuotteet testattiin: Jokaiselle testaajalle valittiin pohjustus- ja meikkivoide. Toisena päivänä kukin käytti aamusta iltaan molempia tuotteita, toisena pelkkää meikkivoidetta. Molempina testipäivinä oli melko lämmin sää, mutta testaajat viettivät suurimman osan päivästä ilmastoidussa toimistossa. Lopuksi testaajat arvioivat, oliko meikkien ulkonäössä ja kestossa eroja.

Aavistus tasoitusta

– Normaalisti en käytä pohjustusvoidetta, ensimmäinen testaajamme kertoi.

Hän toivoi tuotteilta erityisesti sitä, että ne häivyttäisivät ihohuokosten näkymistä. Ero jäi kuitenkin vaatimattomaksi.

– En huomannut suurta eroa normaaliin meikkiini. Ehkä iho näytti pohjustusvoiteen kanssa aavistuksen sileämmältä, testaaja arvioi.

”En huomannut suurta eroa normaaliin meikkiini.”

Lisäksi pohjustaminen teki meikkivoiteen levittämisestä aavistuksen työläämpää. Mattapintaa lupaava tuote sai ihon tuntumaan tavallista kuivemmalta. Testaajan mielestä pohjustaminen tuntui ylimääräiseltä vaiheelta meikkaamisessa.

– Miksi maksaisin tuotteesta, koska mitään näkyvää vaikutusta on vaikea huomata?

Testatut tuotteet: NYX Professional Makeup Total Control Drop Primer -pohjustusneste, 26,90 €, ja Maybelline Fit Me Matte + Poreless -meikkivoide, 9,20 €. Kumpikin meikeistä lupaa sekä häivyttää ihohuokosia että tehdä ihosta mattapintaisen.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.

Hehkua ja pitoa

Toinen testaaja kertoi suosivansa meikissä BB- ja CC-voiteita ilman sen kummempia pohjustuksia. Uusi tuotekokeilu oli kuitenkin iloinen yllätys.

– Pohjustustuotteen kanssa kasvojen iho pysyi asiallisen näköisenä selvästi pidempään kuin ilman. Vielä illallakin peilistä katsoi ihan ihmisen näköinen hahmo, hän raportoi.

Kalliimman hintaluokan pohjustaja oli miellyttävä käyttää, ja myös meikkivoide levittyi sen päälle sulavasti. Kevyeen meikkiin tottuneelle tuoteyhdistelmä kuitenkin tuntui pakkelikerrokselta naamassa.

– Varmaan auttaisi pitämään esimerkiksi bilemeikin paremmin paikallaan, mutta tuskin otan päivittäiseen käyttöön. 

”Vielä illallakin peilistä katsoi ihan ihmisen näköinen hahmo.”

Testatut tuotteet: Clarins SOS Primer -pohjustusvoide sävyssä 01 Rose, 36,50 €, ja Lumene Blur pitkäkestoinen meikkivoide, 16,90 €. Pohjustusvoiteen pitkäkestoinen koostumus lupaa hoitaa ihoa, raikastaa sameaa ihoa ja tehdä meikistä virheettömän. Meikkivoide lupaa tasaisen, puolipeittävän ja matan lopputuloksen.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.

Mikä mattapinta?

Kolmas testaaja käyttää pohjustustuotteita lähinnä juhlameikissä. Mattaisuutta lupaavat tuotteet eivät onnistuneet pitämään rasvoittuvan ihon kiiltoa kurissa.

– Öljy ja hiki pääsivät helposti kerrosten läpi, mutta kiillon voi onneksi painella vaikka paperiin muutaman tunnin välein. Meikki pysyi siitä huolimatta hyvänä eikä alkanut erityisemmin mennä pilalle tai kadota iholta.

”Öljy ja hiki pääsivät helposti kerrosten läpi.”

Pohjustus ei saanut aikaan erityisen suurta eroa, ja testaaja veikkaa, että myös meikkivoiteella on pysyvyyteen suuri merkitys.

– Kun katson valokuvia, näyttää siltä, että pohjustusvoidekuvassa meikkivoide on pysynyt ja peittää vielä monen tunnin jälkeenkin paremmin. Toki se voi johtua kuvien valotuksesta ja tarkennuksestakin. Peilistä katsoessa ero ei ollut yhtä iso.

Testatut tuotteet: Cover FX Mattifying Primer -geelipohjustusvoide, 41 €, ja Make Up Store Sculpt Excellence -meikkivoide, 44 €. Pohjustustuote lupaa tehdä ihosta mattaisen ja pitää kiiltelyn kurissa sekä häivyttää ihohuokosia. Meikkivoide lupaa pitkäkestoista, sileää ja peittävää mattapintaa.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa iholla on sekä pohjustus- että meikkivoidetta. Oikeanpuoleisessa kuvassa pelkkää meikkivoidetta. Kuvat on otettu, kun meikki on ollut iholla noin 9 tuntia.

Yhteenveto

Ei pohjustusvoidekaan ihmeisiin pysty! Toisaalta ei sitä pelkäksi turhakkeeksikaan voi sanoa. Lopputulema riippuu itse tuotteen lisäksi paljon myös ihotyypistä sekä pohjustuksen kanssa käytetyistä meikeistä.

Etenkin monet nykymattameikkivoiteet ovat niin hyviä, että niitä ei välttämättä tarvitse pohjustaa. Pohjustuksella ihosta voi kuitenkin tehdä tasaisemman, jolloin myös meikkivoide levittyy sileämmäksi kerrokseksi.

Eikä se mattapintaisuuskaan lopulta ole niin tärkeää, sillä hehkuva ihohan on nyt haluttua tavaraa!