Uusimmassa Sportissa (11-12/2010) Salibandyliiton työporukka kertoo joka perjantaisista taulukkosählypeleistään. Taulukkosähly on helppoa ja hauskaa. Tsekkaa ohjeet tästä!

Uusimmassa Sportissa (11-12/2010) Salibandyliiton työporukka kertoo joka perjantaisista taulukkosählypeleistään. Taulukkosähly on helppoa ja hauskaa. Tsekkaa ohjeet tästä!

Peli-idea

Minimissään tarvitaan kuusi pelaajaa, mutta pelaajien enimmäismäärä voi olla vaikka 16. Taulukkosählyssä ei tarvita isoa hallia, vaan mikä tahansa liikuntatila käy. Taulukkosählyä voidaan pelata myös ulkona. Joukkueet vaihtuvat koko ajan, joten yksittäisten pelaajien taitotaso ei ole este mukavalle liikuntatuokiolle. 

Varusteet

Normaalien pelivarusteiden eli sisäpelikenkien, sisäliikuntavarusteiden, mailan ja pallon lisäksi tarvitaan peliliivit, joilla joukkueet erotetaan toisistaan. Tarvitaan myös ”munakello” ajanottoon, kynä ja pelitaulukko. Taulukoita voit tilata allekirjoittaneelta Salibandyliitosta.

Säännöt

Taulukkosählyssä kerätään henkilökohtaisia pisteitä. Pelaajia voi olla 6-16. Pelaajien määrän mukaan yksi peli kestää 3 tai 4 minuuttia. Sen jälkeen joukkueet vaihtuvat ja peli jatkuu. Käytettävissä olevasta peliajasta riippuen pelejä voidaan pelata 8-20. Sen jälkeen lasketaan kaikkien henkilökohtaiset pisteet. Eniten pisteitä saaneet pelaavat vähiten pisteitä saaneita vastaan finaalin.

Pelin alkaessa valitaan pelaajamäärän mukaan oikea taulukko. Pelaajat laitetaan saapumisjärjestyksessä taulukon pelaajasarakkeeseen. Numeroiduista sarakkeista näkyvät pelien joukkueet (varjostetut ja varjostamattomat ruudut) ja pelien jälkeen niihin merkitään pisteet.

Jos pelaajia on kuusi tai seitsemän pelataan kolmen minuutin pelejä. Kahdeksasta pelaajasta eteenpäin peliaika on neljä minuuttia. Voitosta saa kaksi pistettä ja tasapelistä yhden pisteen. Jos joukkue voittaa kolmen minuutin pelissä kolmen maalin erolla, saa voitosta kolme pistettä. Neljän minuutin pelissä maalieron tulee olla neljä maalia, jotta saa kolme pistettä. Pelien jälkeen lasketaan kaikkien henkilökohtaiset pisteet taulukon Yhteensä-sarakkeeseen.

Pelin aloittaa liivillisten joukkue keskipisteestä syöttämällä taaksepäin joukkuekaverilleen. Maalin tullessa maalin päästänyt joukkue aloittaa keskipisteestä samalla tavalla. Jos pallo menee yli kentän, mutta kimpoaa seinästä takaisin, peli jatkuu suoraan ilman sisään lyöntiä. Näitä muutamaa erikoisuutta lukuun ottamatta pelataan normaaleilla sählyn säännöillä.

Teksti Eeva Welling Kuvat Juho Kuva