Minna Isotalus käyttää kimppa-autoa esimerkiksi pidempiin ostosreissuihin.
Minna Isotalus käyttää kimppa-autoa esimerkiksi pidempiin ostosreissuihin.

Aina ei kannata hankkia omaa autoa. Kimppa-autoilija kertoo, miksi kaara on kätevä jakaa.

Minna Isotalus, 31, arvonmääritysasiantuntijana Ernst & Young -yhtiössä. Ollut autojen yhteiskäyttöpalvelu City Car Clubin jäsen 3 vuotta.

”Muutimme mieheni kanssa neljä vuotta sitten Oulusta Helsinkiin. Oulussa oma auto oli meille ihan itsestäänselvyys, mutta uusi koti Helsingin keskustassa pisti miettimään, tarvitsemmeko enää autoa. Pääsemme molemmat töihin ratikalla. Keskustassa kuluu usein paljon aikaa pelkästään parkkipaikan etsimiseen.

Kolmisen vuotta sitten liityimme mieheni kanssa City Car Clubiin törmättyämme sattumalta heidän mainosständiinsä Rautatieasemalla. City Car Club on autojen yhteiskäyttöpalvelu, jossa jäsenet varaavat klubin autoja käyttöönsä omien ajotarpeidensa mukaan.

Hinta perustuu kiinteään kuukausimaksuun ja siihen, kuinka paljon kuukauden aikana on käyttänyt autoja. Autojen nouto- ja palautuspaikkoja on ympäri pääkaupunkiseutua.

Ensin ajattelimme epäluuloisesti, että halvat kuukausikulut ovat pelkkä mainoskikka. Mutta näin ei ollutkaan. Tämänhetkisessä elämäntilanteessa tulee huomattavasti halvemmaksi ajaa yhteiskäytössä olevilla autoilla, koska ajamme reilusti alle 10 000 kilometriä vuodessa. Ympäristöasioillakin on minulle väliä: nyt käytämme autoa vain silloin, kun se on oikeasti tarpeellista.

Varaan auton käyttööni noin kerran viikossa. Silloin lähden yleensä keskustan ulkopuolelle ostoksille. Toisinaan käymme myös moikkaamassa kavereita vähän kauempana.

Kun auton jakaa muiden ihmisten kanssa, pitää muuttaa omaa asennetta. Koska auto pitää varata etukäteen, täytyy olla enemmän suunnitelmallisuutta kuin oman auton kanssa. Erityisesti viikonloppuisin autot ovat kysyttyjä. Varaankin auton viikonlopuksi yleensä jo alkuviikosta.

Olen saanut auton käyttööni aina, kun olen halunnut. Aivan kotimme lähellä on kaksi auton noutopaikkaa. Klubin autoille on olemassa omat merkityt paikkansa eli koskaan ei tarvitse stressata, saako auton parkkiin.

Omaan autoon suhtauduin vähän niin kuin asuntoon: sitä piti puunata. Nykyään auto on minulle kulkuväline eikä mikään silmäterä. Kun palautan auton parkkiruutuun ja suljen oven, minun ei tarvitse enää miettiä, miten auto voi.

Silloin, kun auton omistaa itse, siihen liittyviä kokonaiskustannuksia ei tule mietittyä niin tarkasti. Säästämme paljon, kun emme maksa autovakuutuksia, huoltoja tai autoon sidotun pääoman kustannuksia. Karkeasti arvioituna säästämme autojen yhteiskäytöllä noin 4000 euroa vuodessa. Emme ole kertaakaan harkinneet oman auton ostoa.”

City Car Club

- Autojen yhteiskäyttöpalvelu pääkaupunkiseudulla. Haku- ja palautuspaikkoja on yli 90.

- Kulut jäsenelle: liittymismaksu 59 euroa, kuukausimaksu 9,90 €/yksityishenkilö ja 14,90 €/perhe.

- Auton käytöstä maksetaan varauksen pituuden ja ajokilometrien perusteella. Esimerkiksi Ford Ka:n käyttöhintoja: 2 h/20 km: 16,37 €, 6 h/80 km: 53,82 € ja 1 vrk/200 km: 124,58 €.

- Asiakas ei maksa bensoja, auto tankataan tarvittaessa klubin bensakortilla.