Tätä mökkikaunokaista voi oikeastaan nimittää onnistumiseksi, koska rakennus nähtävästi ainakin pysyy koossa. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Tätä mökkikaunokaista voi oikeastaan nimittää onnistumiseksi, koska rakennus nähtävästi ainakin pysyy koossa. Kuva: Shutterstock

Joulun alla on ihan tarpeeksi stressiä ilman piparkakkutalopaineitakin. Niinpä Me Naiset haluaa palkita Suomen karseimman piparikyhäelmän. 

Katsaus Instagramin ihmemaahan #piparkakkutalo-asiasanalla: Virheetöntä kuorrutepintaa. Korkeita ja komeita muumitaloja. Säntillisiin riveihin aseteltuja ranskanpastilleja, vaahtokarkkeja ja hopeahelmiä. Pikeerikiehkuroita, -koukeroita ja -kirjaimia, jotka on tehty kirurgintarkalla kädellä. 

Missä ovat valuneesta sokerikuorrutteesta aiheutuneet sotkut, murtuneet pipariseinät ja sulan sokerin jättämät epämääräiset rihmat? Sen nyt ymmärtää, että luomuksen kokoamisesta aiheutunut tuskanhiki, tulikuuman sokerin jättämät palovammat ja liiallisen piparitaikinan syönnin tuloksena tulleet vatsavaivat eivät ole tallentuneet kameraan. 

Jokainen piparkakkutaloa tai muuta piparirakennelmaa joskus koonnut tietää, että arkkitehtonisen taiteen tekeminen kärvennetystä keksitaikinasta ei ole ihan niin helppoa kuin miltä se kuvissa näyttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joulun alla niskaan tuppaa muutenkin kasautumaan kaikenlaista painetta ja kiirettä, joten tiukkoja piparitaloihanteita ei todellakaan kaivata. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinpä Me Naiset haluaa tänä jouluna palkita karseimman piparkakkutalon tai muun pipariluomuksen. Voit osallistua kilpaan lähettämällä kuvan epäonnistuneesta pipariväkerryksestäsi jutun lopusta löytyvällä lomakkeella. Hirvittävimmästä piparimokasta on luvassa pieni jouluinen palkinto.

Vinkkejä pipariperfektionistille

Jos on vuosikymmeniä ollut tiukkojen pipari-ihanteiden piirissä, voi olla vaikeaa löytää sisältään armollisuutta rumia piparirakennelmia kohtaan. Mindfulness saattaa auttaa, mutta tässä muutama käytännön vinkki heille, jotka kaikesta huolimatta haluavat tavoitella täydellistä piparitaloa:

  • Tiettävästi ainakin Ikealla on ollut myynnissä valmiita piparitaloja, jotka tarvitsee vain koota ja kuorruttaa. 
  • Soppa365:n piparitalo-ohjeessa on valmiit kaavat, jotka voi tulostaa A3-paperille suoraan oikean kokoisiksi ja siten välttää kaavoitusvaiheeseen liittyvät mokat.
  • Jos mielii säntillisiä kuorrutuksia, ne on tehtävä vaakatasossa, ennen talon kokoamista.
  • Piparitalon osien rikkoutumisesta, kärventymisestä tai muusta tuhoutumisesta johtuvat raivarit voi välttää tekemällä saman tien tuplamäärän rakennustarvikkeita. Ylijääneet seinät ja katot voi kuorruttaa syödä, sitä vartenhan ne tehdään piparitaikinasta.
  • Sokerikuorrutteen tekeminen kotona on halpaa ja helppoa, mutta jos täydellisen koostumuksen saavuttaminen epäilyttää, on parasta luottaa kaupan pikeereihin. 
  • Kuorrutteessa ja koristeissa enemmän on enemmän. Älä epäröi peittää pieleen menneitä kohtia karkkijanoilla ja kuorrutekiehkuroilla.
  • Tomusokerihuntu toimii kuin paras Instagram-filtteri: luo tunnelmaa ja peittää pikkuvirheet. 
  • Jos kuorrutteiden ja kuumuuden kanssa sohlaaminen tympii, valitse laadi piparitalon sijaan minimalistisen tyylikäs lakumökki.

Kun piparkakkuprojektisi kuitenkin päättyy jotenkin muuten kuin Strömsössä, voit lähettää kuvan siitä alla olevalla lomakkeella!

Kirjoita otsikkokenttään luomuksesi nimi. Sisältö-kohdassa voit halutessasi kertoa taideteoksesi syntyprosessista.

Kilpailu päättyy 16.12. ja paras – tai siis kaamein – piparikyhäelmä palkitaan Jatta Heinlahden, Kristiina Hemmingin ja Anneli Myllerin Suurten tunteiden joulu -kirjalla (arvo noin 13 euroa). 

Naurua naurua

Harmittaa etten huomannut tätä ajoissa. Olisikohan laiskan rakentajan piparilato, eli pino pipariseiniä ja tuubi kuorrutetta voinut osallistua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla