Moni miettii, miten kevään kakkuihin saisi juhlan makeuden ja samalla vain vähän kaloreita. Tänä keväänä makeutusainevalmistaja Hermesetas tarjoaa upeat kakkureseptit, jotka sopivat kevyeen ruokavalioon.

Loihdi kevään kakkuihin juhlan makeus ja vain vähän kaloreita

Makeutusainevalmistaja Hermesetas tarjoaa vähäkalorisia ohjeita leivontaan sekä ruokien, makeiden juomien ja jälkiruokien valmistamiseen. Tänä keväänä erityisenä teemana ovat juhlakakut.


Kakkureseptit sopivat paitsi diabeetikoille, myös kaikille, jotka haluavat vähentää ravintonsa energiamäärää, hallita painoaan ja huolehtia hampaiden kunnosta. Kaikissa ohjeissa sokeri on korvattu makeutusaineella.
Käyttämällä makeutusainetta kakkujen sisältämät kalorit vähenevät vähintään 90 prosenttia, mikä on tuntuva kevennys herkuttelussa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marjakakku on juhlien varma hitti

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kevätjuhla ei tunnu juhlalta ilman marjakakkua. Vappua, äitienpäivää, valmistujaisia, nimi- tai syntymäpäiviä on vaikea kuvitella ilman herkullista täytekakkua. Kakun linjoja  pilaavan vaikutuksen voi välttää, kun vaihtaa sokerin makeutusaineeseen. Rahkapohjainen täyte on myös monen mielestä maukkaampi ja ainakin kevyempi kuin perinteinen kermatäyte ja kermankin voi vaihtaa kevyempään vispikermaan.
 

Kuivakakku täydentää kahvipöydän


Vanha kansa tietää, että kunnon kahvipöydässä on tarjolla sen seitsemän sorttia. Vaikka moderneilla kutsuilla tarjoilua voidaan keventää ja yksinkertaistaa, kakkuperinteet ovat juurtuneet syvälle meihin suomalaisiin. Esimerkiksi valmistujaisten kahvipöydässä on lähes aina täytekakun lisäksi myös herkullinen kuivakakku. Hermesetas-makeutusjauhe sopii hyvin myös kuivakakkujen makeuttajaksi. Kuohkea kahvikakku, perinteinen omenakakku tai moderni manteli-porkkanakakku muuttuvat helposti kevyiksi ja sallituiksi herkuiksi.
 

Haitallista makeutta?

Makeutusaineet luokitellaan elintarvikelisäaineiksi ja ne ovat maailman eniten tutkittuja ruoan lisäaineita. Niitä valvovat tarkasti sekä kansalliset että kansainväliset viranomaiset. Makeuttajat on todettu täysin turvallisiksi, kun noudatetaan määriteltyjä päivittäisiä annosarvoja. Tämän ADI-arvon (Acceptable Daily Intake) on määrittänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAO:n yhteinen asiantuntijakomitea JECFA.

Kulutustutkimukset osoittavat, että makeutusaineiden keskimääräinen päivittäinen kulutus jää huomattavasti tämän tason alle. Nykyisin yleisessä käytössä olevan aspartaamin ADI-arvo on 40 mg/painokilo. Suosituksen lyhytaikainen ylittäminen ei ole vaarallista, sillä ADI-arvo on laskettu elinikäiselle käytölle.

 

Diabeetikoille – ja muille

Yksi makeutusaineiden etu on, että ne sopivat myös diabeetikoille, sillä ne eivät vaikuta insuliini- tai verensokeritasoihin eivätkä horjuta energiatasapainoa. Diabeteshan ilmenee, kun haima ei enää kykene tuottamaan riittävästi insuliinia tasapainottamaan verensokeria.

Tyypin 2 diabetes on todettu 150 000 suomalaisella ja ainakin 50 000 sairastaa sitä tietämättään. Koko maailmassa diabetespotilaita on noin 200 miljoonaa. Kansainvälisen Diabetesliiton kartoituksen mukaan 20 vuoden kuluttua luku on yli 330 miljoonaa.
Heikentyneen glukoositoleranssin yleistymiseen vaikuttaa muun muassa sokerin ja rasvojen määrän kasvaminen ruokavaliossa ja liikkumisen vähentyminen.


Makeutusaineet sopivat lisäksi myös kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan ja haluavat ruokavaliossaan välttää tyhjiä kaloreita.
Muuttamalla hiukan reseptiä voi nauttia elämän herkkuhetkistä tuntuvasti kevyemmin, mausta tinkimättä.

Makeutusaineiden suurin hyöty tulee esiin juomissa. Niiden sisältämät kalorit ovat useimmiten niitä turhimpia: ne eivät täytä vatsaa mutta kertyvät herkästi vyötärölle. Vaihtamalla sokerin makeutusaineeseen juoman energiapitoisuus voi vähentyä jopa sadalla prosentilla.


 

Monenlaista makeuttajaa

Makeutusaineissa on varaa valita monista eri laaduista. Tarjolla on makeutusjauhetta tai -nestettä sekä tabletteja ja sopiva muoto riippuu käyttötarkoituksesta.

Hermesetas-makeutusjauhe soveltuu parhaiten leivontaan ruoanlaittoon, pakastamiseen ja säilömiseen. Sitä voi käyttää myös puuron, hedelmien tai murojen kanssa. Makeutusjauhe maistuu yhtä makealta kuin sokeri ja sitä käytetään sokerin tavoin, mutta se sisältää vain kymmenen prosenttia sokerin kalorimäärästä. Jauheeseen on myös sisällytetty elimistölle tärkeitä hedelmäkuituja. Niillä on kolme etua: ne ovat luonnollisia, kalorittomia ja stimuloivat aineenvaihduntaa.

Makeutusneste sopii juomiin, jälkiruokiin ja yleisesti ruoanlaittoon, mutta sitä voi käyttää myös pakasteisiin ja leivontaan. Teelusikallinen makeutusnestettä vastaa makeutusarvoltaan kymmentä teelusikallista sokeria, muttei sisällä yhtään kaloria. Neste kestää hyvin kuumennuksen jopa yli 200 asteeseen.

Tabletit sopivat erityisen hyvin kahviin, teehen ja muihin kuumiin juomiin. Perinteisten sakkariinitablettien (Hermesetas mini sweeteners) lisäksi on olemassa enemmän sokeria jäljitteleviä, useamman makeutusaineen yhdistelmiä sisältäviä makeutustabletteja (Hermesetas Gold).


Lisää tuotetietoa Hermesetas-makeutusaineista ja sen käytöstä löydät osoitteesta www.hermesetas.fi. Sivuilla ovat myös kevään herkulliset kakkureseptit.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla