Vauhdikkaat kesäkuvat onnistuvat myös digipokkarilla. Ota haltuun ammattilaisen vinkit.

Vauhdikkaat kesäkuvat onnistuvat myös digipokkarilla. Ota haltuun ammattilaisen vinkit.

Ammattikuvaaja eroaa amatööristä siinä, että pro antaa kameransa räiskyä niin kauan, että kuvat onnistuvat. Tavis tyytyy pariin näpsäisyyn ja ihmettelee, kun kumpikaan kuvista ei näytä hyvältä.

Ota paljon kuvia, koska valokuvaamaan oppii vain harjoittelemalla. Onneksi hommaa ei tarvitse ottaa turhan vakavasti. Digiaikana voit hyvällä omallatunnolla leikitellä kameran kanssa ja kokeilla hulluimpiakin ideoita. Niin syntyvät usein myös parhaimmat kuvat.

1) Vaihtele kuvakulmia. Ole leikkisä ja liikkuva. Se näkyy kuvissa läsnäolona ja tekee niistä intensiivisiä. Jos kuvaaja seistä töröttää paikoillaan, kuvattavatkin jähmettyvät ja kuvista tulee herkästi pönötystä. Kiipeä puuhun, heittäydy maahan, kiertele kuvattavan ympärillä tai vaikka juokse.

2) Hyvässä kuvassa on usein jokin yllättävä elementti. Horisontti saa olla vinossa, eikä ihmistenkään tarvitse olla aina ihan kokonaisia. Jos kohde on keskellä kuvaa, lopputulos on helposti tylsä. Hulluttelusta syntyy eloisia kuvia.

3) Mene lähemmäs. Kameran zoomin lisäksi kannattaa käyttää jalkazoomia ja astua liki. Ota kuvaan vain olennainen, kuten frisbeetä heittelevät kaverisi. Rajaa rumat rakennukset ja muut tylsät jutut pois.

4) Muista, että vesi heijastaa valoa eri tavoin kuin vaikka futiskentän vihreä nurmikko. Kun kuvaat esimerkiksi uimaria tai vedessä leikkiviä lapsia, tutki, miten valo osuu veteen ja heijastuu ihmisiin. Kiertele kohteen ympärillä ja kokeile, mitä tapahtuu, jos aurinko osuu kasvoihin suoraan, sivulta tai pään takaa.

5) Hyödynnä kesän valoisat päivät etenkin, kun kuvaat liikettä. Liikkeen pysäyttämiseen tarvitaan valoa. Jos valoa ei ole riittävästi, kamera haluaisi sinun käyttävän salamaa, mutta salamalla kuvasta saattaa tulla lattea. Jos taas salaman säätää pois päältä, kuva voi tärähtää. Liikkuvan kohteen kuvaaminen on vaikeaa, mutta älä lannistu. Ota paljon kuvia, jotta onnistut vangitsemaan parhaimmat ilmeet ja fiilikset.

6) Kesäaamun ja -iltapäivän valo on usein kauniimpaa kuin kova keskipäivän valo. Pieni pilvi auringon edessä antaa pehmeäm­män valon kuin suora auringonpaiste. Kuvaa myös varjossa, silloin valo on armollinen.

7) Lue kameran käyttöohjeesta ainakin salaman ja eri kuvausohjelmien käyttö. Opettele, miten salama pannaan pois päältä, ja miten sen saa välähtämään aina. Kun hallitset kamerasi kuvausohjelmat, saat kameran ominaisuuksista enemmän irti. Pidä ohjeita tutkiessasi kamera esillä ja kokeile saman tien, miten kamera käyttäytyy vaihtuvissa valaistusolosuhteissa ja tilanteissa.

8) Tallenna kuvat mahdollisimman pian tietokoneelle ja poista epäonnistuneet otokset saman tien. Tutki kuvia, mieti mikä niissä on hyvää ja mitä olisit voinut tehdä toisin. Ja kokeile uudestaan!

Teksti Leena Filpus Kuvitus Anu Nieminen

Asiantuntijana valokuvaaja Tiina Somerpuro. Hän on saanut Vuoden lehtikuva 2007 -kisassa kunniamaininnan Vuoden henkilökuva -sarjassa.