Vuokrafillari on sporttisen kaupunkilomailijan paras yhden päivän suhde. Jos olet sitoutunut vakifillariisi, useimmat laivayhtiöt kuskaavat myös kulkupelejä lahden yli.

 Sähäkkä lomaromanssi

Vuokrafillari on sporttisen kaupunkilomailijan paras yhden päivän suhde. Jos olet sitoutunut vakifillariisi, useimmat laivayhtiöt kuskaavat myös kulkupelejä lahden yli.

1 Vauhtia kaupunkikiertelijälle

Olosuhteet: Tukholman keskusta, aikaa puoli päivää, ja shoppailemaan ja kahvillekin pitäisi ehtiä.
Ratkaisu: Opastettu fillarikierros kiertää päänähtävyydet parissa tunnissa. Sopiva välipala siis vaikka päivä Tukholmassa -risteilyn ohjelmaan. Voipa sanoa kerran­kin nähneensä muutakin kuin Åhlensin!
Hikitaso: Polkutahti on rauhallinen, joten kunto­hirmut saavat paremmat sykelukemat vaikka kiipeämällä korkeille näköalapaikoille reipasta vauhtia.

2 Muutama polkaisu kauemmas

Olosuhteet: Aikaa koko päivä, ja olisi mukava nähdä muutakin Ruotsia kuin pääkaupunki.
Ratkaisu: Lyhyt laivamatka Vaxholmiin saaristoon, sieltä pyörä alle ja suunta luonnonpuis­toon. Rauhaa rakastava löytää puistosta myös patikkapolkuja, jotka keväällä ovat valkovuokkojen reunustamia. Saaristoidylliä havitteleva rullailee saaren asutus­alueilla.
Hikitaso: Luonnonpuiston mäissä hien saa virtaa­maan, asutusalueilla ei viitsi leikkivien lasten seassa posottaa täysillä. Syke nousee varmasti, kun pulahtaa kevään­viileään meriveteen. Tietonikkarit tree­naavat päätään miettimällä, minkä Liza Marklundin dekkarin tapahtumat sijoit­tuivat muun muassa Vaxholmiin.

3 Päivä maantiellä

Olosuhteet: Tallinna, aikaa puoli päivää, ja vanhakaupunki on jo tullut tutuksi.
Ratkaisu: Aja oma pyörä laivaan tai vuokraa me­nopeli perillä, niin polkaiset hetkessä vaikka Piritan rantaan ja mäntymetsiin tai ohi neuvostoesteettisen Lasnamäen lähiön. Pyöräilykarttoja saa turisti-infos­ta. Pyörävuokraamot järjestävät myös opastettuja retkiä.
Hikitaso: Rantareittiä Piritan suuntaan saa huris­taa vauhdikkaasti, kun merituuli pyyhkii hien otsalta ja autokaistat ovat kaukana.Kadriorgin puistossa voi polkea leppoi­sasti vaikka taidemuseosta toiseen. Syke nousee taas, kun mankeloi laulukentän mäelle. Oiva palautumispaikka on sävel­täjä Gustav Ernesaksin pronssipolvella.

Teksti Pauliina Ranta ja Riina Paakkinen Kuvitus Anu Nieminen