Kaupallinen yhteistyö

Aloittelijan korvaan erilaisten joogasuuntausten nimet ovat täyttä sanskritia. Mitä ihmettä ne tarkoittavat ja mikä sopii parhaiten kenellekin? Yogaian joogaohjaaja Katja Wickström selventää asiaa

Yin – meditatiivista haastetta mielelle

Mikä? Yin-jooga on melko uusi joogan suuntaus. Siinä ollaan suurimmaksi osaksi paikallaan syvissä venytyksissä, jotka saattavat kestää jopa viisi minuuttia. Ideana on rentouttaa keho ja mieli kokonaan.

Venytysten apuna käytetään erilaisia tukia. Ääriasentoihin ei yin-joogassa pyritä. Rauhallisten ja pitkäkestoisten venytysten ajatellaan parantavan sidekudosten aineenvaihduntaa.

Kenelle? Yin-joogan haaste on sen rauhallisuudessa ja kiireettömyydessä. Se vaatii kykyä rentoutua ja hallita oman mielensä liikkeitä, joten aluksi se voi tuntua hektiseen harjoitteluun tottuneelle jopa raskaalta. Parhaimmillaan harjoittelu on kuitenkin meditatiivista.

Jos kärsit stressistä tai unihäiriöistä, yin-joogasta voi löytää vaivoihin apua. Myös tiukoista paikoista kärsivälle yin on hyvä vaihtoehto, koska se venyttää hyvin lihaksia.

Flow – kaikille jotakin

Mikä? Flow (käytetään myös termiä vinyasa) on yleisnimitys tavalle sitoa harjoituksen liikkeet yhteen. Eri liikkeiden välillä ei pysähdellä, vaan ne yhdistetään toisiinsa hengityksen rytmissä. Harjoitus toisin sanoen virtaa eteenpäin tasaisesti.

Erilaisia flow-joogatunteja löytyy runsaasti. Jokaiselle tasolle on tarjolla omansa. Harjoitusten tarkoituksena on vahvistaa ja notkistaa kehoa monipuolisesti.

Kenelle? Tämä suuntaus sopii liikkumiseen tottuneelle ja hyvää treeniä hakevalle joogaajalle. Aiempaa kokemusta joogasta ei tarvitse olla. Flow on monelle helpoin suuntaus tutustua joogaan, jos sen kanssa ei ole vielä tullut tutuksi.

Voimakkaammilla tunneilla pääsee testaamaan taitojaan joogan edistyneimmissä liikkeissä. Tämä sopii siis kunnianhimoisellekin liikkujalle!

Astanga – vahvuutta sitoutujalle

Mikä? Astangassa on pohjalla sama ajatus kuin flow’ssa, eli siinä liikkeestä toiseen siirrytään hengityksen rytmittämänä. Tämä suuntaus venyttää ja vahvistaa kehoa tehokkaasti. Lisäksi se notkistaa ja puhdistaa kehoa.

Harjoituksissa ajatuksena on toistaa sama liikesarja aina uudelleen. Harjoitukset noudattavat tarkkaa koreografia, jossa ei edetä, ennen kuin on oppinut edeltävät vaiheet. Liikkeet ja harjoitus perustuu vanhaan joogaperinteeseen.

Astangalle ominaista on lihaslukkojen käyttäminen, katseen kohdistaminen ja oikea hengitystekniikka.

Kenelle? Koska harjoitus on systemaattinen, se sopii pitkäjänteiselle ja sitoutumishaluiselle. Astanga on fyysinen harjoitus, joka vaatii säännöllistä harjoittelua. Sen takia se sopii myös niille, jotka haluavat haastaa itseään ja mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Löydä omasi testaamalla!

Vaikka erilaiset joogasuuntaukset kuulostavat paperilla sopivan yksille tyypeille paremmin kuin toisille, Katja Wickström kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusia harjoituksia.

– Uskon harjoittelun monipuolisuuteen. Sillä saa terveimmän kehon. Mielen kannalta on hyvä tehdä välillä ihan uusia juttuja, eikä olla liian tiukkapipoinen harjoittelussaan, hän sanoo.

Yogaian sivuilla itselle uusia joogatunteja voi testata helposti nappia painamalla.

– Jos tunti ei tunnu omalta, nappia painamalla siltä pääsee myös pois! Itselle vieraampiin suuntauksiin voi tutustua myös lyhyillä, parikymmentä minuuttia kestävillä tunneilla.

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka.

Jos työpäivä hujahtaa tietokoneen ääressä, pikatreeni on paikallaan. Yogaian Paulan treeni venyttää lonkankoukistajia ja takareisiä sekä avaa rintakehää ja hartioita. Lisäksi se virkistää koko kropan!

 

2632610

Lonkan ja lantion venytys

Astu oikea jalka 90 asteen kulmaan ja vie vasen jalka pitkälle taakse. Pidä kädet maassa.  Rauhallisessa tahdissa vie lantiota taakse ja venytä takareittä. Sen jälkeen vie lantiota eteen- ja alaspäin ja venytä lonkankoukistajaa.

Toista noin 5–10 kertaa.

Lonkan venytys käden pyöräytyksellä

Jätä polvi 90 asteen kulmaan. Kierrä oikealla kädellä iso ympyrä ilmassa kaksi kertaa eteen ja kaksi kertaa taakse. Anna olkanivelelle liikettä. Katse voi halutessasi seurata käden liikettä.

Toista 1. ja 2. liike niin, että vasen jalka on edessä.

Selän notkistus

Asetu konttausasentoon lattialle. Hae selkään notkoa ja kohota katse ylös. Sen jälkeen pyöristä selkää ja vie pää käsivarsien väliin.

Toista liike 5–10 kertaa.

Selän rentoutus

Vien pakarat kantapäiden päälle ja venytä kädet pitkälle eteen. Kädet saavat levitä myös sivulle. Pyöristä selkä ja vie otsa maahan. Venytä käsiä eteenpäin ja paina pakaraa kohti kantapäitä. Liike tuo ihanaa venytystä selkärankaan ja hartianseutuun. Lisäksi se rentouttaa selkää.

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla fi.yogaia.com uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka. 

Kroppaa avaava ja vahvistava aurinkotervehdystreeni kannattaa tehdä joka päivä. Joogan ehdoton klassikko onnistuu helposti pihanurmella, laiturilla tai vaikka puistopiknikin lomassa.

2632611

Aurinkotervehdyksessä asennosta toiseen liikutaan hengityksen rytmittämänä.

 

Asetu ryhdikkäästi seisomaan maton etuosaan. Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja anna katseen seurata sormenpäivä. Pidä polvissa pieni pehmeys. Uloshengityksellä tuo kädet alas maahan pitäen selkä suorana. Rentouta niska.

Sisäänhengityksellä tuo sormet sääriin. Pidä selkä suorana. Uloshengityksellä tuo sormet jälleen kohti lattiaa. Rentouta niska ja pää.

Sisäänhengityksellä nouse pystyasentoon ja kurota kädet kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo kädet yhteen rintakehän eteen ja rentoudu.

 

Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja anna katseen seurata sormenpäivä. Uloshengityksellä tuo kädet alas maahan pitäen selkä suorana.

Sisäänhengityksellä suorista selkää ja pidä kädet maassa. Uloshengityksellä astu oikealla jalalla taakse niin, että polvi tulee maahan.

Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja ajattele painavasi häntäluuta kohti lattiaa. Uloshengityksellä tuo kädet lattiaan ja suorista oikea jalka.

Sisäänhengityksellä kurota vasen käsi kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo käsi maahan ja laske oikea polvi lattiaan.

Sisäänhengityksellä tuo toinen polvi oikean polven viereen. Uloshengityksellä laske itsesi hitaasti punnerrusasentoon ja siitä vatsalle.

Sisäänhengityksellä avaa rintakehää ja samalla työnnä lapoja alas ja kyynärpäitä taakse. Kämmenet pysyvät lattiassa. Uloshengityksellä tule takaisin maahan.

Sisäänhengityksellä nouse konttausasentoon. Uloshengityksellä nouse alaspäin katsovaan koiraan. Rentoudu alaspäin katsovassa koirassa muutaman hengityksen ajan.

 

Astu oikea jalka eteen ja laske vasen polvi maahan. Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja ajattele painavasi häntäluuta kohti lattiaa. Uloshengityksellä tuo kädet lattiaan ja suorista oikea jalka.

Sisäänhengityksellä kurota vasen käsi kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo käsi maahan ja ponnista takajalka eteen toisen viereen. Rentouta hartiat ja laske pää kohti lattiaa.

Sisäänhengityksellä tuo selkä suorana, polvet aavistuksen pehmeinä selkä ylös. Kurota kädet ja kohdista katse kattoon. Uloshengitys tuo kädet alas joko kehon eteen tai sivulle.

Sisäänhengityksellä kurota kädet ja katse ylös. Uloshengityksellä tuo selkä suorana alas.

Sisäänhengityksellä tuo sormet sääriin ja suorista selkä puoleenväliin. Uloshengityksellä vie jalat taakse lankkuun, tuo polvet maahan ja jarruta itsesi hitaasti punnertaen mahalle.

Sisäänhengityksellä avaa rintakehää samalla työntäen lapoja alas ja kyynärpäitä taakse. Uloshengityksellä tule lattialle makuulle.

Sisäänhengityksellä nouse konttausasentoon. Uloshengityksellä siirry alaspäin katsovaan koiraan. Alaspäin katsovassa koirassa työnnä itseäsi poispäin lattiasta, pidä niska rentona ja keskity kohottamaan lantiota kohti kattoa.

Sisäänhengityksellä kohdista katse käsien väliin, pidä polvissa jousto ja nosta kantapäitä ilmaan. Uloshengityksellä astu molemmat jalat eteen käsien väliin.

Sisäänhengityksellä tuo polvet aavistuksen pehmeinä selkä ylös. Kurota kädet ja ja kohdista katse kattoon. Uloshengityksellä tuo kädet alas joko kehon eteen tai sivulle. Rentoudu.

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla fi.yogaia.com uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka.