Kaupallinen yhteistyö
Susanna Keskinarkaus, Saara Marvala, Katja Misikangas ja Antti-Jussi Niemi.
Susanna Keskinarkaus, Saara Marvala, Katja Misikangas ja Antti-Jussi Niemi.

Mikä kotijoogassa on parasta ja minkälaisissa puitteissa sitä harrastetaan? Neljä Yogaian käyttäjää kertovat.

Susanna Keskinarkaus, 39

Yogaian himokäyttäjä

”Olen tehnyt vuosia toimistotyötä tutkijana ja virkamiehenä. Pari vuotta sitten työ alkoi ottaa veronsa. Rankani oli ihan jumissa. Jouduin sen takia sairauslomille, koska päätäni särki ja pyörrytti. Kävin fysioterapeutilla, mutta siitä ei ollut apua.

Kokeilin joogaa läheiseni suosituksesta. Se auttoi heti. Liikkuvuuteni parani ja oireet hellittivät.

Tajusin, etten voi olla joogaamatta. Jos pidän liian pitkän tauon treeneistä, menen heti jumiin.

Yogaia on tällä hetkellä minulle ainoa liikuntamuoto, jota teen säännöllisesti. Minulle ei sovi salille reissaaminen pitkän matkan päähän tai ryhmäliikuntatuntien alun odottelu. Tuollaiset liikuntamuodot jäävät aina kokeilujakson jälkeen unholaan. Haluan pystyä treenaamaan juuri silloin, kun minusta tuntuu parhaalta.

Kun joogasali on kotona, minulla ei ole tekosyitä jättää liikuntaa välistä.”

Miten treenaat?

”Muutin perheeni kanssa vähän aikaa sitten isosta omakotitalosta kerrostaloasuntoon. Asumme kuin sardiinit rasiassa. Kun haluan joogata, karkotan lapset huoneisiinsa ja valtaan olohuoneen. Onneksi treeni ei vaadi kovin suurta tilaa – käytännössä maton verran on tarpeeksi.

Teen treenejä 3–4 kertaa viikossa. Pyrin siihen, ettei treenitauko venyisi yli kolmeen päivään. Silloin alan mennä jo jumiin.

Olen onnistunut saamaan myös mieheni koukkuun joogaan. Treenaamme kerran viikossa yhdessä.”

 

Saara Marvala, 41

Hard core -joogi

”Olen harrastanut joogaa yli 20 vuotta. Näiden vuosien varrella olen kokeillut eri tyylilajeja äitiysjoogasta rankkaan astangaan.

Löysin Yogaian pari vuotta sitten ja jäin heti koukkuun. En ollut aiemmin joogaillut kotona, koska pidän ohjatusta liikunnasta. Kun ohjaajan sai mukaan omaan olohuoneeseen, olin ihan innoissani. Löysin kotitreenaamisen ilon kertaheitolla!

Pienten lasten äitinä on mahtavaa, ettei treenipaikalle matkaamiseen mene ylimääräistä aikaa. Kun liikunta hoituu kotona, urheilua ei tarvitse laskea muuhun päivän aikatauluun yhtä tarkasti.”

Miten treenaat?

”Treenaan kotona erityisesti talvisin. Silloin tulee lenkkeiltyä vähemmän, ja valitsen rankempia harjoituksia. Kesällä suosin rauhallista venyttelyä, koska harrastan paljon myös ulkoliikuntaa.

Levitän joogamattoni kotimme aulatilaan, jossa saan ovet suljettua muihin huoneisiin. Vastapäätäni on usein vuori puhtaita, silittämättömiä vaatteita, joita en ole motivoitunut viikkaamaan vielä kaappeihin. Se ei kuitenkaan menoa haittaa. Treeni onnistuu erikoisissakin puitteissa, kunhan on oma rauha. Kesällä tykkään joogata terassilla.”

 

Katja Misikangas, 37

Lapissa asuva yrittäjä

”Asun perheeni kanssa Lapissa, ihan metsässä. Lähimmälle joogasalille on kotoamme yli puolen tunnin matka yhteen suuntaan. Vaikka kotona on helppo joogata ilman ohjaustakin, kaipaan treeneihini neuvoja.

Kun ensimmäisen kerran kuulin puolitoista vuotta sitten Yogaiasta, oli lähellä, että olisin langennut maahan ylistämään koko hommaa. Sen avulla pääsen ohjatuille tunneille suoraan omasta olohuoneesta tai terassilta. Live-tunneilla teen treenin usein paljon paremmin, koska ohjaaja tsemppaa ja neuvoo.

Kotona joogaamisessa on mahtavaa se, että silloin ei tarvitse näyttää erityisen edustavalta. Jos on räjähtänyt olo, voi laittaa tallenteen pyörimään ja joogata vaikka kalsareissaan!”

Miten treenaat?

”Treenaan fiiliksen mukaan. Jos kroppa on jumissa, teen venyttävän treenin. Joskus kuitenkin valitsen kunnon rääkin, jossa hiki virtaa. Aamuisin tykkään tehdä lyhyitä, vartin kestäviä harjoituksia. Niillä saa kropan auki ja mielen hereille. Harrastan myös muuta liikuntaa, kuten kahvakuulailua ja lenkkeilyä.

Yleensä joogaan olohuoneessamme. Kelien salliessa vien maton terassille. Hauskin joogakokemukseni on sukulaisten kanssa Simojoen varrelta. Yritimme tampata lumihankeen tasanteen ja joogata toppavaatteet päällä. Se meni enemmän naurujoogan puolelle, koska välillä joku humpsahti hankeen.”

 

Antti-Jussi Niemi, 38

Entinen jääkiekkoilija – nykyinen opiskelija

”Aloitin joogan vielä pelatessani jääkiekkoa. Minulla oli paljon lihasvammoja, joihin kaipasin apua. Luin erään huippujalkapalloilijan stoorin, jossa hän kertoi löytäneensä samanlaisiin vaivoihin avun joogasta. Päätin myös itse kokeilla.

Jooga auttoi. Se toi treeneihini uuden ulottuvuuden ja kroppaani lisää liikkuvuutta. Lantio ja yläselkä aukesivat. Siitä oli paljon hyötyä luistelussa.

Aktiiviuran loputtua olen laiskistunut joogan kanssa, mutta edelleen käytän Yogaiaa viikoittain.”

Miten treenaat?

”Levitän joogamattoni työhuoneeseen. Yogaian laitan pyörimään iPadiltä. Ihan framilla, esimerkiksi olohuoneessa, en viitsi treenailla, ettei jälkikasvu hämmenny. Lisäksi harjoittelu vaatii rauhaa ja keskittymistä.

Teen paljon venyttelypohjaisia harjoituksia. Toisaalta pidän haastavista astanga-tunneista, joissa on hyvää tekemisen meininkiä.

Mahtavinta Yogaiassa on se, että ohjaaja kulkee mukanasi kaikkialle. Treenaan sen avulla myös mökillä ja matkoilla.”

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla fi.yogaia.com uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka. 

Jos työpäivä hujahtaa tietokoneen ääressä, pikatreeni on paikallaan. Yogaian Paulan treeni venyttää lonkankoukistajia ja takareisiä sekä avaa rintakehää ja hartioita. Lisäksi se virkistää koko kropan!

 

2632610

Lonkan ja lantion venytys

Astu oikea jalka 90 asteen kulmaan ja vie vasen jalka pitkälle taakse. Pidä kädet maassa.  Rauhallisessa tahdissa vie lantiota taakse ja venytä takareittä. Sen jälkeen vie lantiota eteen- ja alaspäin ja venytä lonkankoukistajaa.

Toista noin 5–10 kertaa.

Lonkan venytys käden pyöräytyksellä

Jätä polvi 90 asteen kulmaan. Kierrä oikealla kädellä iso ympyrä ilmassa kaksi kertaa eteen ja kaksi kertaa taakse. Anna olkanivelelle liikettä. Katse voi halutessasi seurata käden liikettä.

Toista 1. ja 2. liike niin, että vasen jalka on edessä.

Selän notkistus

Asetu konttausasentoon lattialle. Hae selkään notkoa ja kohota katse ylös. Sen jälkeen pyöristä selkää ja vie pää käsivarsien väliin.

Toista liike 5–10 kertaa.

Selän rentoutus

Vien pakarat kantapäiden päälle ja venytä kädet pitkälle eteen. Kädet saavat levitä myös sivulle. Pyöristä selkä ja vie otsa maahan. Venytä käsiä eteenpäin ja paina pakaraa kohti kantapäitä. Liike tuo ihanaa venytystä selkärankaan ja hartianseutuun. Lisäksi se rentouttaa selkää.

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla fi.yogaia.com uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka. 

Kroppaa avaava ja vahvistava aurinkotervehdystreeni kannattaa tehdä joka päivä. Joogan ehdoton klassikko onnistuu helposti pihanurmella, laiturilla tai vaikka puistopiknikin lomassa.

2632611

Aurinkotervehdyksessä asennosta toiseen liikutaan hengityksen rytmittämänä.

 

Asetu ryhdikkäästi seisomaan maton etuosaan. Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja anna katseen seurata sormenpäivä. Pidä polvissa pieni pehmeys. Uloshengityksellä tuo kädet alas maahan pitäen selkä suorana. Rentouta niska.

Sisäänhengityksellä tuo sormet sääriin. Pidä selkä suorana. Uloshengityksellä tuo sormet jälleen kohti lattiaa. Rentouta niska ja pää.

Sisäänhengityksellä nouse pystyasentoon ja kurota kädet kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo kädet yhteen rintakehän eteen ja rentoudu.

 

Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja anna katseen seurata sormenpäivä. Uloshengityksellä tuo kädet alas maahan pitäen selkä suorana.

Sisäänhengityksellä suorista selkää ja pidä kädet maassa. Uloshengityksellä astu oikealla jalalla taakse niin, että polvi tulee maahan.

Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja ajattele painavasi häntäluuta kohti lattiaa. Uloshengityksellä tuo kädet lattiaan ja suorista oikea jalka.

Sisäänhengityksellä kurota vasen käsi kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo käsi maahan ja laske oikea polvi lattiaan.

Sisäänhengityksellä tuo toinen polvi oikean polven viereen. Uloshengityksellä laske itsesi hitaasti punnerrusasentoon ja siitä vatsalle.

Sisäänhengityksellä avaa rintakehää ja samalla työnnä lapoja alas ja kyynärpäitä taakse. Kämmenet pysyvät lattiassa. Uloshengityksellä tule takaisin maahan.

Sisäänhengityksellä nouse konttausasentoon. Uloshengityksellä nouse alaspäin katsovaan koiraan. Rentoudu alaspäin katsovassa koirassa muutaman hengityksen ajan.

 

Astu oikea jalka eteen ja laske vasen polvi maahan. Sisäänhengityksellä kurota kädet kohti kattoa ja ajattele painavasi häntäluuta kohti lattiaa. Uloshengityksellä tuo kädet lattiaan ja suorista oikea jalka.

Sisäänhengityksellä kurota vasen käsi kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo käsi maahan ja ponnista takajalka eteen toisen viereen. Rentouta hartiat ja laske pää kohti lattiaa.

Sisäänhengityksellä tuo selkä suorana, polvet aavistuksen pehmeinä selkä ylös. Kurota kädet ja kohdista katse kattoon. Uloshengitys tuo kädet alas joko kehon eteen tai sivulle.

Sisäänhengityksellä kurota kädet ja katse ylös. Uloshengityksellä tuo selkä suorana alas.

Sisäänhengityksellä tuo sormet sääriin ja suorista selkä puoleenväliin. Uloshengityksellä vie jalat taakse lankkuun, tuo polvet maahan ja jarruta itsesi hitaasti punnertaen mahalle.

Sisäänhengityksellä avaa rintakehää samalla työntäen lapoja alas ja kyynärpäitä taakse. Uloshengityksellä tule lattialle makuulle.

Sisäänhengityksellä nouse konttausasentoon. Uloshengityksellä siirry alaspäin katsovaan koiraan. Alaspäin katsovassa koirassa työnnä itseäsi poispäin lattiasta, pidä niska rentona ja keskity kohottamaan lantiota kohti kattoa.

Sisäänhengityksellä kohdista katse käsien väliin, pidä polvissa jousto ja nosta kantapäitä ilmaan. Uloshengityksellä astu molemmat jalat eteen käsien väliin.

Sisäänhengityksellä tuo polvet aavistuksen pehmeinä selkä ylös. Kurota kädet ja ja kohdista katse kattoon. Uloshengityksellä tuo kädet alas joko kehon eteen tai sivulle. Rentoudu.

 

Etu Me Naisten lukijoille! Kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa Yogaian treenitunteja koodilla MNYOGAIA Huom! Koodi toimii Yogaian verkkosivuilla fi.yogaia.com uusille asiakkaille. Koodi on voimassa 21.6.2016 saakka.