Yhä useampi pari hakee apua ongelmiinsa pariterapiasta – ja peräti puolet ajan varaavista on miehiä.

Suomessa otetaan vuodessa 14 000 avioeroa. Se on iso luku verrattuna 25 000 vuosittaiseen avioliittoon. Eroihin ei voi osoittaa suurinta syytä, mutta tietyt asiat näkyvät Väestöliiton vastaanotoilla.

”Parisuhde ei pysy samanlaisena, ja hyvässäkin suhteessa tulee väistämättä riitoja ja ongelmia. Myös tämä aika epävarmoine pätkätyösuhteineen voi hankaloittaa ihmisten sitoutumista. Eroissa ei olekaan kyse vain parien, vaan koko yhteiskunnan ja rakenteen ongelmista”, sanoo psykoterapeutti ja kliininen seksologi Tarja Santalahti.

Hänen mukaansa myös oman itsenäisyyden vaaliminen on joskus epärealistista. ”Vaikka ollaan liitossa, ollaan hirveän tarkkoja omasta ajasta.”

Suomalaiset avioituvat yhä vanhempina: naiset noin 31-, miehet 34-vuotiaina. Naiset tulevat ensimmäiseen avioliittoonsa keskimäärin seitsemän, miehet yhdeksän sängyn kautta.
 

Parisuhde ei vaadi pitkiä etelänmatkoja, päinvastoin.

”Kyse on aikuisista ihmisistä, ei mistään junnuista, joten luulisi että elämänkokemusta ja joustavuutta löytyy. Silti kommunikoinnin ongelmat ovat erojen ykkössyy. Se, ettei tule kuulluksi ja nähdyksi. Siitä tulee se onnellisuuden puute.”

Perheet ja parisuhteet ovat Väestöliiton terapiapalvelujen toiminnan keskeisiä osia, ja Santalahdenkin vetämällä pariterapialla saadaan hyviä tuloksia.

”90 prosenttia pareista kykenee parantamaan suhdettaan. Mitä nopeammin apua haetaan, sitä parempia tulokset ovat. Ilahduttavaa on, että aikoja varaavista puolet on nykyään miehiä. Aika on siinä suhteessa muuttunut”, Santalahti hymyilee.

Jotta terapiasta saadaan hyötyjä, minimi on viisi käyntikertaa. Mutta jotta luottamus saavutetaan ja ehditään käydä kunnolla läpi parin rakastumisen, itsenäistymisen ja syvemmän rakkauden kaari, Santalahti suosittelee vähintään kymmentä kertaa.

Suomalainen pariterapia on laadukasta, koska siitä on kymmenien vuosien kokemus.

”Meillä on tajuttu, että suhteen hoitamisesta hyötyvät lapset, perhe ja koko yhteiskunta. Myös erojen suorat kustannukset, mitä syntyy uusien asuntojen ja irtaimiston hankkimisesta, ovat melkoiset. Meillä on myös lisääntynyt ymmärrys ja arvostamme nykyään yhdenvertaisesti hyvin erilaisia perheitä”, Santalahti viittaa avioliittolain muutoksiin.

”Vaikka ollaan liitossa, ollaan hirveän tarkkoja omasta ajasta.”

Runoilija ja kansanedustaja Tommy Tabermann ehdotti suomalaisten parisuhteiden pelastamiseksi viikon mittaista rakkauslomaa jo kymmenen vuotta sitten. Olisiko se keino ehkäistä eroja?

Santalahti innostuu, mutta kehittää ideaa hieman toiseen suuntaan. Hän ehdottaa jokaiselle avioituvalle parille häälahjaa: 1 600 euron lahjakorttia, jonka voisi käyttää parisuhteen hoitoon, kun arki väistämättä iskee häähumun jälkeen.

”Sillä saisi meiltä kymmenen käyntiä pariterapiassa, ja rahaa jäisi vielä vähän ylikin johonkin hemmotteluun.”

Perhe voisi käyttää osan rahasta myös lastenhoitoon. Sen ajan vanhemmat voisivat käyttää käymällä elokuvissa, teatterissa, kävelyllä, kahvilla tai muuten vain viettämällä yhteistä aikaa.

”Meillä töissä puhutaan parisuhteen happy hourista. Tuntikin viikossa tekee ihmeitä. Sen aikana pari voi keskittyä vain toisiinsa: mitä meille kuuluu, mitä tunnet minua kohtaan, onko jotain millä voisin sinua ilahduttaa.”

Parisuhde ei vaadi siis pitkiä etelänmatkoja, päinvastoin.

”Ouzon juonti Kreikan auringossa ei ole ratkaisu parisuhteen ongelmille. Se voi tuntua hetken hyvälle, mutta kun kone laskeutuu takaisin kotimaahan, arki iskee takaisin jopa kovempaa”, Tarja Santalahti hymähtää.

Jos jokainen 25 000 paria, jotka solmivat avioliiton, saisivat 1 600 euron lahjakortin, kokonaiskustannus olisi 40 miljoonaa euroa – keskimääräisen Eurojackpotin päävoiton verran. Summa olisi hyvää tuottava sijoitus, jonka kerrannaisvaikutukset olisivat isot: rakkaus lisääntyisi, ihmiset voivat paremmin sekä sairauspoissaolot, alkoholinkäyttö ja mielenterveysongelmat vähenevät.

 

Eurojackpot lyhyesti

  • Eurojackpot on monikansallinen jättipottipeli.
  • Pelin päävoitot ovat jopa 10-90 miljoonaa euroa.
  • Pelissä valitaan viisi päänumeroa väliltä 1-50 ja kaksi tähtinumeroa väliltä 1-10.
  • Lue lisää Eurojackpotista täältä.
  • Veikkauksen sovelluksen älypuhelimeesi voit ladata täältä.
  • Eurojackpot on Veikkauksen haaveilupeli, joita ovat lisäksi viikoittain pelattavat Vikinglotto ja Lotto sekä näiden yhteydessä pelattavat Jokeri ja Lomatonni. Lisäksi päivittäin pelattavat Keno, Synttärit ja Kaikki tai ei mitään kuuluvat haaveilupelien ryhmään.