Kaupallinen yhteistyö

Kuvia valtameressä uiskentelevasta muoviroskasta on vaikea ohittaa. Näin pienennät ympäristöjalanjälkeäsi entisestään.

”Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?” Vielä hetki sitten tämä kysymys oli normaali osa kaupassa käyntiä, vaikka osalle meistä jäi mysteeriksi, miksi pakasteet ylipäänsä pitäisi pussittaa. Moni kuitenkin halusi pussin – sinne vaan muiden muovipakkausten joukkoon.

Nyt tällainen huoleton pakkaaminen tuntuu kaukaiselta, vaikka pussit poistuivat kassoilta vasta pari vuotta sitten. Jos seuraa uutiskanavia tai sosiaalista mediaa, on ollut vaikea välttyä kuvilta ja videonpätkiltä, joissa valtavat muovimassat lipuvat pitkin valtameriä. Nature-lehdessä viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Tyynenmeren jätepyörre on kooltaan kolmen Ranskan kokoinen, mikä on käsityskyvyn ylittävä määrä.

Itämeressäkin on roskaa, joskaan ei pyörteeksi asti. Muovin vähentäminen tuntuu silti kansalaisvelvollisuudelta, sillä pelkästään sen valmistaminen on ongelmallista. Suomi on myös sitoutunut vähentämään muovikassien määrää vuoteen 2025 mennessä niin, että kasseja kuluu vuodessa korkeintaan 40 kappaletta per henki. Muovisten mehupillien ja vanupuikkojen myynti puolestaan kielletään EU:n alueella reilun vuoden kuluttua.

Voisitko siivota vihreämmin?

Tällä hetkellä on meneillään ekoajattelun ensimmäinen aalto, ja moni on alkanut kiinnittää huomiota muovipusseihin ja elintarviketeollisuuden pakkauksiin. Osa karttaa mustia pakkauksia, koska musta muovi ei ole kierrätettävää. Harvemmin käytettävien tuotteiden kohdalla ympäristöjalanjälkeä ei välttämättä tule pohtineeksi. Yksi sellainen paikka on siivousainehylly.

– Tähän on ihan yksinkertainen syy, sillä siivousaineita ei osteta yhtä usein kuin makkaraa ja leipää. Puhdistusainepakkausten ja siivoustapojen merkitys on kuitenkin suuri, ja se koskettaa meitä jokaista, kertoo Henkel Finland Oy:n Brand Manager Virva Tuononen.

Virva edustaa Tolua, joka on suomalaiskotien luottomerkki. Jos siivousainehyllyltäsi löytyy pullollinen, sitä ei kannata heittää sekajätteeseen. Kaikki Tolu-pullot ovat kokonaisuudessaan kierrätettäviä. Ne voi siis kiikuttaa lähimpään muovinkeräyspisteeseen, jollainen löytyy parhaassa tapauksessa oman taloyhtiön pihalta. Muovinkeräyspisteiden määrä on lisääntynyt tuntuvasti lyhyen ajan sisällä.

On hyvä muistaa, että muovi ei kuormita vesistöjä, kun se päätyy lajittelun kautta kierrätykseen. Huuhtaise pakkaus ennen kiertoon laittamista kylmällä vedellä, mutta sitä ei tarvitse tiskata.

Kannatko kotiin pelkkää vettä?

Suihkutettavien Tolu-pullojen suuttimet on uudistettu hiljattain, ja nyt niissä on 25 prosenttia vähemmän muovia kuin aiemmin. Uusinta uutta on tänä syksynä lanseerattu Tolun ProNature -sarja, johon kuuluvat siivousaineet sisältävät vähintään 98,6 prosenttia luonnollisia ainesosia. Pakkaukset on valmistettu osittain kierrätetystä muovista, ja niillä on EU Ecolabel -sertifikaatti. Puhdistusteho on silti tuttua Tolu-laatua.

– Puhdistusaineiden tehoissa on suuria eroja. Heikkolaatuista ja vetistä siivousainetta kuluu paljon, jolloin uutta pitää ostaa usein tilalle. Toinen ongelma on se, että pinnat eivät puhdistu kunnolla, joten niitä pitää siivota useammin. Tämä kaikki kasvattaa siivoamisen ympäristöjalanjälkeä, Virva Tuononen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhdasta vihreämmin

Tolun ProNature-sarjaan kuuluu raikkaasti mintulta ja kurkulta tuoksuva yleispuhdistusaine, kylpyhuonesuihke sekä lasi- ja ikkunasuihke. Tuotteet on pakattu osittain kierrätetystä muovista valmistettuihin pulloihin, ja niillä on EU Ecolabel -sertifikaatti.

Lue lisää >>

Me Naiset