Silmät kannattaa suojata kunnollisilla aurinkolaseilla, koska uv-säteet aiheuttavat silmille monenlaista vahinkoa.

UV-säteet aiheuttavat silmille monenlaista vahinkoa. Iän ja pitkän altistumisen myötä silmiin voi alkaa kehittyä esimerkiksi kaihia, silmänpohjarappeumaa tai sidekalvon liikakasvua.

”Lisäksi silmien ympärillä iho on hyvin ohutta ja luomienkin ihoon voi kehittyä syöpää”, kommentoi optikko Jaana Ylätalo Forumin Specsaversilta.

Lasten silmät tulee suojata erityisen hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lasten silmät ovat herkemmät kuin aikuisilla ja esimerkiksi mykiö on kirkkaampi. Jos silmät altistuvat esimerkiksi UV-säteilylle pienestä pitäen, elämän aikana ehtii kertyä enemmän vaurioita”, Ylätalo korostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten silmät suojataan oikein?

Silmät on parasta suojata kunnollisilla aurinkolaseilla. Ylätalo toteaa, että myös piilolinssejä saa UV-suojalla, mutta linssi suojaa kuitenkin vain mykiön takana olevaa silmänpohjaa. Lasit suojaavat koko silmän ja antavat ulkona liikkuvalle suojaa myös tuulelta ja roskilta.

”Kunnollinen suoja on aurinkolaseissa, joissa on merkintä UV 400 tai samaa tarkoittava UV 100%. EU-alueella myytävissä aurinkolaseissa on oltava UV-suoja”, Ylätalo toteaa.

Turvallisia aurinkolaseja valittaessa yksi muistisääntö on CE-merkintä. Se kertoo, että kyseisiä laseja saa myydä Suomessa aurinkolaseina.

Pahin vaihtoehto silmille ovat tummat lasit, joista puuttuu UV-suoja. Tällaiset lasit tavallaan hämäävät silmää vaaralliseen turvallisuuden tunteeseen.

”Tumma väri suojaa häikäisyltä, jolloin pupilli ei supistu, ja silloin UV-säteet pääsevät silmään vapaasti.”

Piilolinssien kanssa voi käyttää aurinkolaseja aivan normaalisti.

”Tällöin toki vain piilolinsseissä on näköä korjaavat vahvuudet”, Ylätalo sanoo.

Linssit juuri omaan tarpeeseen

Optikkoliikkeissä on tarjolla suuri määrä erilaisia laseja.

”Polarisoidut lasit estävät esimerkiksi vaakapinnoilta, kuten märältä tieltä tulevia heijastuksia. Ne ovat sopiva valinta, jos vaikka kalastaja haluaa nähdä veden pinnan alle”, Ylätalo kertoo.

Auringossa tummuva linssi tummuu UV-säteilyn vaikutuksesta.

”Tällaiset lasit eivät tummu esimerkiksi autolla ajettaessa, eivätkä siis suojaa häikäisyltä. Mutta nämä voivat olla käytännölliset kaupungilla liikkuessa, jos pistäytyy välillä sisätiloissa.”

Drivewear-linssi on polarisoitu, ja lisäksi se tummuu sekä näkyvän valon että UV-säteilyn vaikutuksesta.

”Ne ovat erittäin hyvät autoilijoille, kalastajille, golffareille ja muihin harrastuksiin. Lisäksi autoilijoille on erikoiskäsitelty Ultradrive Day -linssi, joka torjuu UV-säteilyä ja siinä on tehokas sinisen valon suodatus. Se parantaa kontrastia, terävöittää näköä ja poistaa auringosta johtuvaa häikäisyä. Tätä linssiä ei tule käyttää yöajossa, vaan siihen on tarkoitettu UltraDrive Night”, Ylätalo opastaa.

Linssien väri on suureksi osaksi makuasia, mutta myös käyttötarkoitus ratkaisee. Ruskea, harmaa ja vihreä linssi muuttavat ympäristön värejä vähiten.

”Ruskea parantaa kontrastia ja harmaa muuttaa värejä vähiten. Moni urheilija suosii punaisia tai keltaisia linssejä, koska ne korostavat kontrasteja ja tuovat esimerkiksi pintojen syvyyserot hyvin esille”, Ylätalo neuvoo.

Autamme sinua mielellämme aurinkolasien hankinnassa. Varaa aika tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla