Vaikea atooppinen ihottuma on kaikkea muuta kuin pieni kutiava läntti kyynärtaipeessa. Se on vakava krooninen sairaus, joka pahimmillaan hallitsee koko elämää. Neuvojia riittää joka lähtöön. Asianmukaiseen hoitoon pääseminen onkin ensiarvoisen tärkeää.

Atooppinen ihottuma on hyvin yleinen suomalaisten vaiva. Sen vakavuusaste vaihtelee lievästä vaikeaan. Lievä muoto todellakin on vain satunnaista ihottumaa, kun taas vaikea atooppinen ihottuma voi tehdä elämästä täysin sietämättömän.

Siihen sairastutaan usein jo lapsena, ja allergiat ja astma ovat atoopikon arkipäivää. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavan iho voi olla todella huonossa kunnossa, kipeä ja tulehtunut. Ihon kutina haittaa yöunta. Monet atoopikot kuvailevat yöllistä kutinaa muurahaislauman hiipimiseksi iholla.

”Jatkuva itsensä sairaaksi tunteminen on raastavaa”, sanoo psykologi Hanna-Maria Mäkelä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Atopia voi aaltoilla, olla yhtenä päivänä rauhallisempi ja toisena päivänä aiheuttaa todella suurta kipua. Lääkitys on päällä, mutta mikään ei auta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hanna-Maria tietää, mistä puhuu, sillä hän sairastaa itsekin atooppista ihottumaa.

Pitääkö vain yrittää selviytyä yksin?

Moni vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavista vaikenee sairaudestaan, joka voi olla este unelmatyölle, harrastuksille ja jopa parisuhteelle. Hanna-Maria Mäkelä korostaakin vertaistuen merkitystä. Hän on toiminut vuosia pienryhmäohjaajana Allergia-, iho- ja astmaliiton sopeutumisvalmennuskursseilla.

”Sairastuneita auttaa se, että saa tehoavaa hoitoa fyysiseen tilaan ja tulee samaan aikaan kuulluksi. Vertaistuki riittää monelle ja saa aikaan suurta helpotusta. Tärkeää on tunne siitä, että ei ole sairauden kanssa yksin.”
Neuvojia kuitenkin riittää joka lähtöön, ja yksi pahimmista asioista, mitä atoopikolle voi sanoa on: ”Oletko kokeillut rasvata ihoa?”

Asianmukaiseen hoitoon pääseminen on ensiarvoisen tärkeää. Valitettavasti atoopikon pitää usein pystyä itse kertomaan yleislääkärille hyvin tarkasti, mikä on vikana, ja jopa kyseenalaistaa lääkärin toiminta. Ihotauteihin erikoistunut lääkäri sen sijaan tunnistaa atooppisen ihottuman jo kaukaa. Hoitoarsenaali alkaa perusvoiteista ja päätyy uudempiin biologisiin lääkkeisiin.

Minullahan on ”vain” atopia

”Vaikea atooppinen ihottuma ei lähde koskaan pois, mutta ei siihen myöskään kuole. Lapsuudessa sairastunut voi olla tottunut siihen, kun taas kriittisinä nuoruusvuosina sairastuminen on huomattavasti hankalampi hyväksyä. Kun elämänkokemusta kertyy enemmän, joku voi ottaa sairauden jopa aika tyynesti. Toinen taas kieltää ja ajattelee, ettei suostu olemaan sairas. Olemme kaikki erilaisia.”

Koska sairauteen tavallaan tottuu, sen aiheuttaman psyykkisen taakan tunnistaminen voi olla vaikeaa ja kynnys hakea ammattiapua on usein korkea.

”Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavan ei missään tapauksessa tule vähätellä omaa sairauttaan ja ajatella, että sehän on vain atopia”, Hanna-Maria muistuttaa.

Ota selvää

Atoopikon läheisille Hanna-Marialla on yksi neuvo: hanki lisää tietoa.
”Siitä on ehdottomasti hyötyä, että tietää, minkälainen sairaus on kyseessä, mikä toimii ja mikä auttaa.”

Sairastunut ei usein halua kuormittaa lähipiiriään, mutta koska sairaus estää tekemästä asioita, lähimmäiset kuormittuvat väkisinkin.

”Myös puolisolla ja perheellä voi olla välillä vertaistuen tarve”, Hanna-Maria huomauttaa.

"Läheisen atopia saattaa myös turhauttaa ja ärsyttää, mutta näillä tunteilla ei yleensä halua vaivata sairasta. Silloin helpottaa, kun omista tunteista ja ajatuksista pääsee keskustelemaan toisten samassa tilanteessa olevien kanssa."

» Lue lisää atooppisesta ihottumasta.
 

 

GZFI.GZ.19.03.0121(1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla