Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjyys oli Jenni Alexandrovalle hyppy tuntemattomaan. Nyt hän pyörittää osakeyhtiötä ja on hurahtanut sen myötä sijoittamiseen.

Radiojuontaja ja lifestyle-bloggari Jenni Alexandrova perusti toiminimen neljä vuotta sitten, kun freelancer-verokortin kanssa säätäminen alkoi tuskastuttaa. Hän työskenteli jo tuolloin radiojuontajana, mutta oli alkanut saada tuloja muun muassa juontokeikoista ja kaupallisista yhteistöistä.

”Juttelin vaihtoehdoista ystävieni kanssa ja päätin lopulta perustaa toiminimen, vaikka en tiennyt siinä vaiheessa yhtään, onko yrityksellä kasvumahdollisuuksia ja tienaanko edes 500 euroa kuussa”, Jenni naurahtaa.

Yrittäjyyden suosio on ollut viime vuosina kasvussa Suomessa, ja yhä useampi työllistää itse itsensä. Myös sivutoimisen yrittäjyyden suosio on noussut, ja moni pyörittää Jennin tapaan firmaa palkkatyön ohella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säästöpankin yritysliiketoiminnan myyntijohtaja Maija Koivunen rohkaisee uusia yrittäjiä tekemään pitkän aikavälin suunnitelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Sijoittaminen ja turvan hankkiminen itselle tulevat yrittäjälle mieleen usein vasta sitten, kun yritystoiminta on vakiintunut ja velat on maksettu. Yrittäjän kannattaa aloittaa sijoittaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sijoittamiseen pääsee kiinni jo 50 eurolla kuussa. Tämmöisistä asioista ei kannattaisi nipistää, vaikka alkuun olisikin tiukkaa. Sijoittamalla hankkii itselleen turvaa", Maija kertoo.

Yrittäjäksi ryhtyminen on sujunut Jennin mukaan mutkattomasti. Kirjanpitäjän neuvosta Jenni muutti kaksi vuotta sitten toiminimensä osakeyhtiöksi. Tuolloin osakeyhtiön perustamiseen vaadittiin 2 500 euron pääoma ja käynti pankissa, mutta sittemmin vaatimus on poistunut.

”Nyt uskallan sijoittaa ja ottaa riskejäkin”

Jenni kiinnostui pari vuotta sitten sijoittamisesta ja perusti osakesalkun. Tavoitteena on kerryttää pesämunaa pojalle, joka on nyt 10-vuotias. Vaikka Jenni ei omien sanojensa mukaan ymmärtänyt sijoittamisesta mitään, se tempaisi hänet mukaansa.

Jenni teki alkuvuodesta yhdessä Säästöpankin asiantuntijan kanssa uuden sijoitussuunnitelman.

Nyt suunnitelma on valmis, ja Jenni saapui vielä hiomaan viimeisiä yksityiskohtia Maijan kanssa. Aiemmin Jenni on sijoittanut palkkatyöstään saamiaan ansioita, mutta nyt tarkoituksena on hyödyntää myös yrityksestä kertyneitä tuloja.

”Olen ollut realisti ja oikeastaan skeptinenkin sen suhteen, minkä verran firmani pystyy vuoden aikana laskuttamaan. Vasta nyt olen alkanut uskoa siihen, että pärjään, ja ettei koko homma romahda hetkenä minä hyvänsä. Siksi uskallan ottaa askeleen kohti sijoittamista ja pientä riskinottoa”, Jenni tuumaa.

Maija muistuttaa, että yrittäjän kannattaa miettiä, miten hän varoja nostaa yrityksestään; osinkoina vai palkkana. Lisäksi on hyvä pohtia, mitä sijoittamisella tavoittelee. Osa sijoituksista voi olla järkevää tehdä yrityksen nimiin, osa kannattaa tehdä henkilökohtaisesti.

”Yrityksillä investointien tekeminen on helpompaa, kun on säästöjä ja omaa rahoitusta käytettävissä hankintoihin. Tällöin rahoituksen saaminen on helpompaa, ja rahoituksen ehdot ovat edullisemmat", Maija kertoo.

Katse rohkeasti tulevaisuuteen

Jennillä ei ole vielä selvää tähtäintä, mihin hän käyttää sijoituksista kertyneen potin.

”Kuka tietää, ehkä ostan eläkepäivinä viinitilan Italiasta. Olen tosin huomannut monien ajattelevan kyynisesti, ettei oma sukupolveni tule mitään kunnon eläkkeitä näkemäänkään. Vaikea sanoa, onko tämmöinen huoli perusteltu, mutta ainakin siitä saa pienen potkun persuksille. Vastuuta kannattaa ottaa myös itse”, Jenni miettii.

Hänelle kertyy tällä hetkellä eläkettä niin palkkatyöstä kuin yritystoiminnastakin pakollisten YEL-maksujen myötä. Alkuun Jenni piti YELin minimitasolla.

”Moni aloittava yrittäjä aloittaa minimistä, mutta vaarana on, että maksu jää minimitasolle pitkäksi aikaa. Riittävästä YEL-turvasta kannattaa pitää huolta, mutta sen rinnalle on hyvä miettiä muitakin ratkaisuja, esimerkiksi lisäeläkkeenä toimivaa ryhmäeläkevakuutusta. Lisäeläke on arvokas etu sen saajalle ja yritykselle verotehokas palkitsemistapa. Lisäksi se on hyvä keino tärkeiden työntekijöiden sitouttamiseen”, Maija sanoo.

Jenni kertoo oppineensa yrittäjyydestä neljässä vuodessa paljon. Alkuun hän saattoi innostua yhteistöistä vain siksi, että niitä ehdotettiin hänelle.

”Nyt olen järjestelmällisempi, ja minulla on tavoitteitakin. Olen tehnyt paljon kaikenlaista sillisalaattia, mutta nyt päätin, että keskityn isompiin kokonaisuuksiin. Se helpottaa ajankäytön suunnittelua ja auttaa hahmottamaan, minkä verran rahaa on milloinkin tulossa. Samalla voin suunnitella, millainen siivu siitä irtoaa sijoittamiseen”, Jenni suunnittelee.

Maijan kolme vinkkiä yrittäjälle

1. Aloita sijoittaminen mahdollisimman pian yrityksen perustamisen jälkeen ja tee itsellesi pitkän tähtäimen suunnitelma.

2. Täydennä YEL-vakuutusta esimerkiksi ryhmäeläkevakuutuksella.

3. Mieti, miten nostat varoja yrityksestä: osinkoina vai palkkana. Osa sijoituksista voi olla järkevää tehdä yrityksen nimiin, osa kannattaa tehdä henkilökohtaisesti.

Yrittäjä, miten voimme auttaa? Tahdomme auttaa sinua ja yritystäsi menestymään. Lue lisää Säästöpankin palveluista! 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla