Kaupallinen yhteistyö

Raha-asioista kannattaa sopia aina huolella, kun muutetaan saman katon alle. Uusperheessä sovittavaa on vielä hiukkasen enemmän kuin muilla. 

Kun tuore pari tulee pankkiin sopimaan yhteisestä taloustilistä tai asuntolainasta, katseet suuntautuvat usein ruusunpunaiseen tulevaisuuteen. Jotta yhteiset suunnitelmat voisivat toteutua, säästöpankkiiri Hanna Ahola Säästöpankista ohjaa huomion myös riskeihin ja joskus jopa menneisyyteen. 

”Joskus on jopa käynyt ilmi, että toinen on kiinni vanhassa asuntolainassa, vaikka hän on luovuttanut omistusoikeuden jo entiselle puolisolleen”, Ahola sanoo. Hän kannustaa pareja varmistamaan ensimmäiseksi, että entiset puolisot ovat irti omaisuudesta, lainojen vakuuksista ja vakuutusten edunsaajalistalta.

Kun menneisyyden tilit on tasattu, vuorossa voisi olla itsetutkiskelu. Miten haluan yhteisen talouden toimivan? Ja sen jälkeen keskustelu puolison kanssa. Selvältähän tämä kuulostaa, mutta Ahola tietää, että moni keskustelu on alkanut vasta pankissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Aina on hyvä selvittää jo alussa, mihin rahaa kuluu, miten toinen käyttää rahaa, paljonko rahaa tulee, onko säästöjä, onko perintöä, kuka maksaa elatustukea ja kuka saa elatustukea. Ennen pitkää rahasta päädytään joka tapauksessa puhumaan. Uusperheessä alkukeskustelu on erityisen tärkeää, koska elämää on jo eletty. Molemmilla on jo kokemuksia ja näkemyksiä raha-asioiden hoidosta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten kulut jaetaan reilusti?

Yhdellä on kolme lasta ja toisella yksi. Kolme lasta viettää asunnossa viikon kuukaudessa, yksi lapsi kaksi viikkoa. Miten kulut jaetaan? Peruskoulun matematiikan kirja tarjoaisi tähän kysymykseen varmasti yksiselitteisen vastauksen. Todellisessa uusperheessä pohditaan pikemminkin, mikä tuntuu reilulta. Joku painottaa lapsilukua, toinen tuloeroa, kolmas molempia.

”Joillakin on jopa omat hyllyt jääkapissa. Itse elän viisihenkisessä uusperheessä, ja meillä ruoat maksaa se, joka sattuu käymään ostoksilla, mutta kuhunkin lapseen liittyvät hankinnat hoitaa pääasiassa lapsen oma vanhempi”, Ahola kertoo. Hän muistuttaa, että kyse ei ole vain siitä, tuntuuko jako reilulta vanhempien välillä, vaan myös siitä, miltä se tuntuu lapsista.

”Kannattaa miettiä, miten saadaan lapset ymmärtämään, että perheen aikuiset ostavat omille lapsilleen esimerkiksi vaatteita eri tavoin. Yhdelle se on helppoa, toiselle ehkä ei, ja varojakin voi olla eri määrä käytettävissä.”

Uhkakuvien kautta onneen

Kun menneisyys ja nykytila on käsitelty, Ahola kannustaa uusperheen vanhempia miettimään rohkeasti tulevaisuutta eri kanteilta. Hämmentävin lienee tilanne, jossa toinen vanhemmista kuolee ja hänen lapsensa perii osan asunnosta. Jos lapsi on alaikäinen, kuvaan astuu tämän äiti tai isä, siis vainajan entinen puoliso. Huoltajana hän päättää lapsen omaisuudesta, jos testamentilla ei ole toisin määrätty. 

Testamentti kannattaa uusperheessä laatia aina, oli sitten avo- tai avioliitossa. On hyvä olla selkeät sopimukset myös eron varalta, koska aikuiset ihmiset tuovat yleensä yhteiseen talouteen kaikenlaista omaisuutta, toisin kuin nuorena tavannut pari.”

Kun uusperhettä perustava pari istuu Aholan työhuoneessa, tämä kyselee ja haastaa, kunnes kaikki tärkeät raha-asiat on saatu pöydälle ja moni niistä ratkaistuakin. 

”Onhan se pohdiskelu raskasta, mutta tavoitteena on aina onnellinen elämä yhdessä. Saatan jopa puhua uusperhehelvetistä, mutta kaikella rakkaudella”, Ahola sanoo ja nauraa.

Säästäminen on yksi Aholan lempiaiheista. Hän suosittelee sitä ihan kaikille asiakkaille, koska se on tärkeä osa talouden hallintaa.

"Mielestäni jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla säästövarallisuutta. Yhteisesti voidaan säästää vaikka tilille tulevia matkoja tai vaikka hemmottelulomia varten, miksei myös vaikka remonttia varten."

Kun tahdot asiantuntijan apua uusioperheen raha-asioissa, varaa aika Säästöpankista.

Hannan kolme vinkkiä uusperheen talouteen

1.    Kun uusioperhe muuttaa saman katon alle, kannattaa talousasiat sopia kuntoon. Päätetyt asiat kannattaa kirjata selkeästi ylös. Pankin asiantuntija on tässä hyvä apu. Kun sovit asiat etukäteen, vältät monta riitaa.
2.    Muista perintösuunnittelu. Tahtosi toteutuu, kun huolehdit testamentista ja edunsaajamääräyksistä hyvissä ajoin.
3.    Ota huomioon, että ero edellisestä puolisosta voi talousnäkökulmasta ottaa aikansa, etenkin jos yhteinen omistusasunto odottaa ulkopuolista ostajaa.

Mielenkiintoista. Olen olettanut, että jos aikuinen jolla on alaikäinen lapsi / lapsia kuolee, niin lasten omaisuutta ei hoida eloonjäänyt vanhempi (artikkelin tapauksella ex-puoliso) vaan maistraatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla