Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään ja jokaisen tarina on ainutlaatuinen. Siksi myös rintasyövän hoito räätälöidään yksilöllisesti, ja uusia hoitoja tarvitaan edelleen.

”Olen aina elänyt terveellisesti, synnyttänyt ja imettänyt kolme lasta eikä suvussani ollut rintasyöpää – silti olen sairastanut rintasyövän kahdesti. Tieto syövän uusiutumisesta tuli yllättäen viisi vuotta ensimmäisen diagnoosin jälkeen. Vaikka minulla on nyt jo 16 vuotta oireetonta elämää takana, kontrollikäynnit saavat vieläkin hengen salpautumaan”, kertoo Tuija, 56.

Kontrollikäynnit saavat vieläkin hengen salpautumaan.

Tulevaisuudessa Suomessa on huomattavasti enemmän naisia, jotka ovat jossakin elämänsä vaiheessa sairastaneet rintasyövän, mutta eivät enää sairasta sitä. Tämä on sekä syövän varhaisen toteamisen että kehittyneiden hoitojen ansiota. 

”Rintasyöpä voidaan jakaa eri alatyyppeihin kasvaimen ominaisuuksien ja levinneisyyden perusteella. Tästä johtuen hoito, joka tehoaa yhdelle potilaalle, ei välttämättä tehoa kaikille. Siksi on tärkeää, että uusia hoitoja kehitetään edelleen”, toteaa osastonylilääkäri Meri Utriainen, HYKS Syöpäkeskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tavallinen arki, työnteko ja läheiset ovat auttaneet jaksamaan läpi kahden hoitojakson. Nyt osaan elää paremmin hetkessä ja nautin siitä, että saan tehdä töitä. Olen nykyään myös rohkeampi ja sanon oman mielipiteeni. Minulla on nyt kaikki hyvin, mutta polku on meillä kaikilla niin erilainen. Sukulaiseni sairastui rintasyöpään 40-vuotiaana, ja vuoden kuluttua hän oli poissa. Kertomalla oman tarinani haluan kertoa myös hänen tarinaansa”, Tuija jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiedon tarve rintasyöpään sairastuneella ja hänen läheisillään on suuri. Ymmärrys omasta sairaudesta auttaa potilasta myös osallistumaan sairautta koskevien päätösten tekemiseen. www.rintasyöpä.fi -sivustolta löytyy kattava tietopaketti ja ohjeita rintasyövän tunnistamiseen, hoitoihin ja tarjolla olevaan tukeen liittyen.

Lähteet: 
Vartiainen et al. Syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2014–2025. Kansallisen syöpäsuunnitelman II osa. THL. 6/2014.

FI/FAHE/1806/0047
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla