Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään, ja jokaisen tarina on erilainen. Varhaisen toteamisen ja kehittyneiden hoitojen myötä yhä useammat syöpään sairastuneet paranevat.

”Kävin juuri ensimmäisessä kontrollissa ja sain puhtaat paperit. Hoidot ovat ihan kohta ohi ja voin hyvin”, kertoo Heidi, 42. 

Rintasyövän hoito räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti. Tulevaisuudessa Suomessa on huomattavasti enemmän naisia, jotka ovat jossakin elämänsä vaiheessa sairastaneet rintasyövän, mutta eivät enää sairasta sitä. Aivan kaikki eivät kuitenkaan parane, sillä 15–20 prosentilla aiemmin hoidetuista potilaista tauti uusiutuu myöhemmin levinneenä rintasyöpänä. Uusia hoitoja tarvitaan siis edelleen ja työ rintasyövän nujertamiseksi jatkuu joka päivä.

”Silloin kun sain tietää, että minulla on rintasyöpä, luulin että maailma kirjaimellisesti pysähtyy siihen paikkaan. Mutta ei se pysähtynytkään. Vaikka olen käynyt tämän vuoden aikana läpi syöpähoidot, olemme myös perheen kanssa muuttaneet uuteen kotiin, olen saanut opinnot valmiiksi ja minulla on työ, jota rakastan. Paljon hyviä asioita on tapahtunut ”, Heidi summaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Toisaalta kyllä tämän sairauden karuus myös yllätti. Jossain kohtaa olin niin väsynyt, että en pystynyt nousemaan sängystä viiteen päivään. Se pelästytti. Raskainta on ollut nähdä, että myös muu perhe kärsii tästä sairaudesta. Rintasyöpä seuraa minua aina. Vaikka koitan olla murehtimatta, niin kyllä minä tiedän, että syövän uusiutuminen on mahdollista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tämä ei ole taistelu, joka voitetaan tai hävitään.”

”Olen kiitollinen siitä, että jaksoin käydä hoidot läpi. Ja siitä, että olen osannut olla positiivinen ‒ ennen murehdin enemmän pieniäkin asioita. Positiivisuus on myös synnyttänyt positiivisuutta ympärilläni”, Heidi toteaa.

”Olen ollut koko ajan avoin sairaudestani ja puhunut myös raskaista asioista ja peloista. Olen todella kiitollinen siitä, että minulla on ollut koko ajan ihmisiä lähellä, jotka ovat kuunnelleet ja olleet tukena. Tämä on omistettu heille. Ja toisaalta se on omistettu myös minulle, koska olen itse jaksanut tämän kaiken keskellä.”

Tiedon tarve rintasyöpään sairastuneella ja hänen läheisillään on suuri. Ymmärrys omasta sairaudesta auttaa potilasta myös osallistumaan sairautta koskevien päätösten tekemiseen. www.rintasyöpä.fi -sivustolta löytyy kattava tietopaketti ja ohjeita rintasyövän tunnistamiseen, hoitoihin ja tarjolla olevaan tukeen liittyen.

Lähteet:
- Vartiainen et al. Syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2014–2025. Kansallisen syöpäsuunnitelman II osa. THL. 6/2014.
- J Mattson ja R Huovinen. Levinneen rintasyövän hoito. Duodecim 2015;131:1033–40.

FI/FAHE/1809/0056

Sisältö jatkuu mainoksen alla