Mitä jos seuraavissa illanistujaisissa maistelisittekin viinin sijasta kahvia?

Tiesitkö, että maailman jokaisella kahvinviljelyalueella kasvaa maultaan ainutlaatuista kahvia – ja että niitä voi (ja kannattaa!) maistella aivan kuten viinejäkin? Ei siis ole ihan sama, minkä valinnan teet, kun olet seuraavaksi kahviostoksilla.

Jos olet kukkaisen ja sitruksisen kahvin ystävä, kokeile ensi kerralla etiopialaista kahvia. Kenialaisessa juomassa taas on aivan erityistä hapokkuutta. Costaricalainen kahvi tunnetaan maltaisesta, tummaan sokeriin vivahtavasta mausta, johon kehittyy paahdettaessa aavistus kaakaon makua. Jos mausteinen kahvi kiinnostaa, kannattaa kokeilla intialaista laatua.

Lähde kahviostoksille ja kutsu kaveriporukka tastingiin maistelemaan erilaisia espressoja. 

Nämä ohjeet auttavat alkuun maistelussa:

1.      Crema eli vaahtokerros

Malta hetki ennen maistamista ja tutki vaahtokerrosta kahvisi pinnalla. Sen tulisi olla tiivis ja muodostua pienistä, runsaslukuisista kuplista. Jos kuplat ovat suuria ja niitä on vain muutama, on kahvi haudutettu liian nopeasti. Paksut kuplat taas kielivät liian hitaasti haudutetusta kahvista.

2.      Nuuhki

Aseta kahvikuppi pöydälle ja nuuhki aromeita sen päältä. Hengitä syvään. Sekoita sitten kahvia varovasti ja haista uudelleen. Tuoksu auttaa sinua muodostamaan mielikuvan siitä, miltä kahvi maistuu.

3.      Ryystä
Kun maistelet kahvia, käytä koko suuta. Älä arastele; ota täysi lusikallinen kahvia ja ryystä se suuhusi. Kun ryystät syvään, haistat hyvin kahvin aromit. Maistele kahvia koko suullasi ja kiinnitä huomiota sen suutuntumaan, happoisuuteen ja jälkimakuun.

Nespresso-annoskahvit sopivat mainiosti espresso-tastingiin.

Jos olet epävarma, mitkä kahvit valitsisit maisteltaviksi, aloita vaikka näistä neljästä erilaisesta kahvisekoituksesta:

Ristretto on intensiivinen ja voimakas kahvi, jossa on myös kirkkaita, hedelmäisiä vivahteita.

Rosabayan maku taas on pehmeä ja hedelmäinen. Kahvissa on myös pirteää hapokkuutta.

Volluto on makea ja kevyt kahvi. Se on täynnä makeita ja keksimäisiä makuja, jotka yhdistyvät hienovaraiseen happamuuteen ja pirteään hedelmäisyyteen.

Arpeggio on intensiivinen ja kermainen kahvi, jonka pyöreä maku on ihanan samettinen. Kahvista voi erottaa myös suklaisia makuja.

Lue lisää Nespresso-annoskahveista täältä.

 

When in Italy…

Italia on espresson kotimaa, jossa kahvinjuonti on taidetta.

Tilaaminen: Useimmissa kahviloissa kahvi tilataan ja maksetaan yhdelle tiskille. Sen jälkeen kuitti annetaan baristalle, joka valmistaa kahvin. Kun tilaat ”un caffén” eli ”yhden kahvin”, tarkoittaa se automaattisesti espressoa - Italiassa standardikahvi ei suinkaan ole maitokahvi, vaan pienen pieni espresso, joita nautitaan useita päivän aikana.

Kahvin valitseminen: Jos haluat juoda kahvia kuin lokaalit, vältä tyypillistä turistikahvilistaa. Espresson lisäksi voit kokeilla vaikkapa jotakin näistä: cappuccino tiepido (haaleana tarjottava cappuccino, un caffè alla nocciola (hasselpähkinäespresso) tai caffè corretto (espresso, jossa on brandy- tai grappashotti).

Kahvin nauttiminen: Kahvi nautitaan tavallisesti yhdellä kulauksella tiskillä seisoen. Kyllä vain, luit oikein – italialainen ei istu alas nautiskelemaan kahviaan. Tämä on perua ajalta, jolloin tuolit olivat Italiassa verolla.