Kuvitus: Emmi-Riikka Vartiainen
Kuvitus: Emmi-Riikka Vartiainen

Usko tai älä, suurin osa suomalaisista jättää säännöllisesti kolmasosan hampaistaan puhdistamatta. Pienillä muutoksilla pesurutiineissa voi saada suun huomattavasti puhtaammaksi. Lue hammaslääkärin vinkit! 

Kyllähän me kaikki tiedämme, mitkä asiat täytyy muistaa välttääkseen reiät: harjaus kahdesti päivässä, turhan sokerin karsiminen ja hammasvälien puhdistus. Mutta käsi pystyyn – kuinka monella kaikki kohdat toteutuvat? 

Useimmat meistä tarttuvat hammasharjaan tunnollisesti joka päivä, aika moni jopa suositusten mukaisesti kaksi kertaa päivässä, mutta ani harva sen sijaan käyttää hammaslankaa tai -tikkua. Totuus on kuitenkin, että hampaissa on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme. 
 

Jättäisitkö kolmasosan hiuksistasi pesemättä?

Tutkimusten mukaan hammasharja puhdistaa vain 65 prosenttia hampaista. Loppu jää siis plakkina hammasväleihin muhimaan. Hiuksia pestessä ei tulisi mieleenkään jättää niistä kolmasosaa pesemättä, mutta hampaiden puhdistuksessa näin käy helposti. Hyvä suun terveys edellyttääkin sekä hammasharjan että hammasvälituotteen säännöllistä käyttöä. Lisäksi puhtauden tunne on suussa on aivan omaa luokkaansa, kun hampaat on langattu.

– Suurin osa aikuisten uusista rei’istä on hammasväleissä, minne harja ei pääse, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.

Jo kaksi päivää vanha plakki hammasvälissä on otollinen kasvualusta kaikille bakteereille, jotka aiheuttavat reikiintymistä ja ientulehdusta. Plakki ei lähde purskuttelemalla, vaan sen puhdistus vaatii ehtaa käsityötä – on siis käytävä harjanvarteen ja lankaimeen kiinni. 

– Kun asiakkaat kertovat pahanhajuisesta hengityksestään, yleisin syy on yleensä juuri se hammasväleistä löytyvä plakki, Ben-Ami täydentää.

Ientulehdus ei ehkä kaikkien mielestä kuulosta niin vakavalta, mutta kannattaa olla tarkkana. Jos ientulehdus saa jatkua suussa pitkään, se aiheuttaa parodontiitiksi kutsuttua hampaan kiinnityskudossairautta. Hammas voidaan joutua poistamaan hoitamattoman parodontiitin takia.
 

Puhdista hammasvälit – edes silloin tällöin

Keskellä kiireistä arkea hammasvälien puhdistus helposti unohtuu. Tutkimuksen mukaan suurin osa meistä jättää hammasvälit oman onnensa nojaan yksinkertaisesti sen takia, että ei muista koko asiaa ja rutiini puhdistukseen puuttuu. Hammaslankaimen käyttö voi myös tuntua ensi alkuun vaikealta.

Hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo, että usein heti hammaslääkärikäynnin jälkeen asiakas aloittaa pontevasti hammasvälien puhdistamisen, mutta ajan mittaan se jää. Asia unohtuu, eikä se välttämättä tunnu niin tärkeältä. Hammasväleihin kertyvä plakki aiheuttaa ongelmia usein vasta pidemmällä aikavälillä, joten konkreettinen hyöty ei aina näy heti. 

Kun lisää lankaamisen rutiineihinsa, palkkana on raikas olo suussa. Mutta kuten kaikissa uusissa arjen rutiineissa, itselleen kannattaa olla armollinen eikä masentua, jos lanka ei suihki suussa ihan joka ilta. Tärkeintä on, että käy läpi hammasvälit edes silloin tällöin. 

– Kannattaa puhdistaa vaikka edes pari tai kolme kertaa viikossa! Se on jo parempi kuin ei ollenkaan, Ben-Ami kannustaa.
 

Pienet asiat auttavat paljon – lue hammaslääkärin täsmävinkit 

Hammaslääkäri Ben-Ami on työssään huomannut, mitkä ovat suomalaisten tyypillisimpiä haasteita hampaiden hoidossa ja mikä parhaiten auttaa tehokkaiden puhdistusrutiinien löytämisessä. Pienikin asia päivittäisissä rutiineissa voi vaikuttaa koko suun terveyteen, joten nappaa tästä ohjeet!

1)    Ole järjestelmällinen.
Moni harjaa hampaat tietämättään aina samoja reittejä, jolloin osa hampaista puhdistuu erinomaisesti mutta osa saattaa jäädä kokonaan pesemättä. Pese siis hampaat järjestelmällisesti: käy läpi posken puolen pinnat, purupinnat ja kielen puolen pinnat. Esimerkiksi posken puolelta ylätakahampaat jäävät monelta helposti pesemättä.

2)    Käytä hammasvälituotteita.
Ota hammasvälien puhdistus osaksi päivittäisiä rutiinejasi, ja palkkana on ihanan puhdas suu. Kokeile ja etsi itsellesi parhaiten sopivat hammasvälituotteet. Erilaisia tuotteita on runsaasti: esimerkiksi hammasväliharja sopii isoille hammasväleille, kun taas hammaslankaa tai lankainta kannattaa käyttää ahtaissa hammasväleissä.

3)    Valitse hyvä hetki.
Aina ei kannata jättää hampaiden puhdistusta viimeiseksi asiaksi ennen nukkumaanmenoa. Puoliunessa ei välttämättä jaksa enää harjata kunnolla. Hammasvälien puhdistus on useimmille kätevintä iltaisin, sillä aamuisin voi olla kiire.

4)    Kysy neuvoa asiantuntijalta.
Hammaslääkäri tai suuhygienisti auttaa mielellään, jotta voit löytää juuri sinulle sopivat tavat puhdistaa hampaita. Älä siis epäröi kysyä tai kertoa mistä tahansa suusi terveyteen liittyvästä asiasta!

 

 

Jordan-hammasvälituotteet

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen: 

  • Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
  • Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa. 
  • Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.

Lue lisää hammasvälituotteista

Kuvat: Joonas Tanninen
Kuvat: Joonas Tanninen

Viisihenkinen perhe teki pienen muutoksen hammaspesurutiineissaan, ja lopputulos yllätti kaikki. Myös juontaja Jenni Alexandrova heittäytyi samaan haasteeseen mukaan – tuliko suu puhtaammaksi?

Suomalaisista yllättävän harva harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä, ja monelta hampaat jäävät varsinkin aamuisin pesemättä. Mutta hammasvälituotteita käyttää vielä sitäkin harvempi. Kannattaisi. Jos nimittäin suunsa haluaa oikeasti puhtaaksi, harjan lisäksi kannattaa ehdottomasti tarttua myös lankaimeen.

Radio Aallon suosikkijuontaja Jenni Alexandrova kokeili hammasvälien puhdistusta säännöllisesti kolmen viikon ajan. Alexandrova kertoo olevansa hyvin tarkka hampaiden hoidostaan, mutta hammasvälit olivat kuitenkin jääneet tähän asti vähemmälle huomiolle. Testijakson ansiosta hammasvälien puhdistus ja uudenlaiset tuotteet tulivat nyt tutuiksi, ja tapaa on helppo jatkaa tulevaisuudessakin:

–  Suosikkini on hammasharjan näköinen hammaslankain Easy Clean Flosser, jonka käyttö on niin nopeaa, ettei toimenpidettä voi enää mitenkään kutsua työlääksi, Jenni Alexandrova kertoo tyytyväisenä.

Samaan hammasvälien puhdistushaasteeseen lähti mukaan Anna Koskisen viisihenkinen perhe. Helsinkiläisessä lapsiperheessä on hampaat aina pesty aamuin illoin mukisematta. Testiviikkojen aikana Koskinen kuitenkin tajusi, että sinänsä hyvissä pesurutiineissa olikin ollut parantamisen varaa. Suun voi saada huomattavasti puhtaammaksi ihan pienillä muutoksilla.
 

Hämmästyttävän paljon hyötyä

Anna Koskinen kertoo, että hammasvälituotteiden käyttö oli aiemmin jäänyt vain ajatuksen asteelle.
Tutkimukset kuitenkin kertovat armotta, että pelkkä harjaaminen puhdistaa ainoastaan 65 prosenttia hampaiden pinnasta. Koskinenkin oli toki kuullut, että hampaita kannattaa langata, mutta karut luvut yllättivät silti.

– En tiennyt, että lankaamisesta on niin paljon hyötyä! Luulin, että hampaiden pesu riittää, Koskinen pohtii.

Anna Koskinen otti miehensä ja kolmen lapsensa kanssa hammasvälien puhdistamisen osaksi perheen arkea kolmen viikon koejakson ajaksi. Merkittävin hyöty oli Koskisen mukaan uudenlainen, raikas tunne suussa.

– On oikeasti sellainen tunne, että hampaat ovat nyt puhtaat! Koskinen hymyilee.

Aluksi hammasvälien puhdistus lohkaisi perheen illasta enemmän aikaa. Koskinen lupaa kuitenkin, että rutiini vauhdittuu ripeästi, kun sen tekee säännöllisesti. Nyt perheenäiti arvioi, että hammasvälien puhdistaminen vie häneltä aikaa muutamista kymmenistä sekunneista minuuttiin – melko vähän siis. 

– Kyllä se vaatii alkuun viitsimistä. Mutta kannattaa jaksaa yrittää, sillä lopputulos on sen väärtti, Koskinen kannustaa.

Kylpyhuoneen hyllylle onkin nyt vakiintunut oma paikka hammasvälituotteille: tästä uudesta tavasta aiotaan pitää jatkossa kiinni!


Lapsetkin lankaamaan

Perheen 5-, 6- ja 9-vuotiaat lapset lähtivät innolla ja uteliaina mukaan kokeilemaan tuotteita. Lasten hammasvälit voivat olla hyvinkin erikokoisia, ja se on huomioitu myös hammasvälituotteiden valikoimassa. Tuotteiden iloiset värit ja mukava muotoilu miellyttivät perheen pienimpien silmää, ja suosikkiväreistä tuli jopa kinaa.

– Kannattaa antaa lasten valita itse lankaimensa väri, sillä se on motivaation kannalta yllättävän tärkeä juttu, Koskinen vinkkaa.

Lasten hammasvälien puhdistus vaatii aikuiseltakin osallistumista, jotta se varmasti tulee tehtyä. Sen sijaan että joka hammasväliä kytätään tarkasti, aikuisen rooli on pikemminkin olla mukana kannustamassa lasta. Tärkeintä Koskisen mukaan on, että hammasvälien puhdistamisesta muodostuu jo nuorella iällä hyvä tapa, joka toivottavasti jatkuu aikuisuuteen asti. 

– Ei se varsinaisesti ole hauskaa, mutta kuitenkin ihan mukavaa! 9-vuotias Kiira kertoo rehellisesti ajatuksiaan uudesta puhdistusrutiinista.


Tikku, lankain vai hammaslanka?

Jokaisen omat suosikkituotteet löytyivät lopulta yllättävän nopeasti, jo kokeilujakson ensimmäisenä iltana. Lapset nappasivat Kids Flosser -tuotteensa käyttöön saman tien, ja Koskinen ihastui erityisesti kumisiin Clean Between -hammastikkuihin. Tikkujen helppo ja nopea käytettävyys ratkaisivat. Myös 3-in-1 Flosser tuli ahkeraan käyttöön sekä lapsilla että aikuisilla, sillä siinä yhdistyvät näppärästi niin hammaslangan, -tikun kuin kielenpuhdistajankin ominaisuudet.

Perheensä kokemuksen perusteella Koskinen uskaltaakin suositella, että hammasvälien puhdistusta aloittelevan kannattaa ehdottomasti testata ennakkoluulottomasti erilaisia tuotteita, jotta juuri ne omille hammasväleille sopivat vaihtoehdot löytyvät. 

Annan perheen suosikkituotteet

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen: 

  • Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
  • Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa.
  • Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.
  • Jordan Kids Flosser -hammaslankaimen varsi sopii hyvin lapsen pieneen käteen. Se liukuu vaivatta hammasväleissä myös suun takaosassa. Hedelmäinen maku ja lankaimen hauskat värit motivoivat lasta suunhoitoon. Jordan Kids Flosser soveltuu yli viisivuotiaille.

Lue lisää hammasvälituotteista

Kaupallinen yhteistyö

Pelkkä hammasharja puhdistaa hampaiden viidestä eri pinnasta ainoastaan kolme. Haluaisitko täysin puhtaat hampaat ja raikkaan suun? Hae mukaan testiryhmään ja löydä itsellesi sopivat tuotteet!

* Ilmoittautuminen testiryhmään on päättynyt.

Tutkimuksen mukaan pelkkä harjaaminen puhdistaa ainoastaan 65 prosenttia hampaiden pinnasta. Hammasvälituotteiden käyttö on yhtä tärkeää kuin hammasharjan käyttö, jos haluaa pitää hampaat puhtaina ja terveinä. Silti vain alle kolmasosa meistä käyttää hammasvälituotteita säännöllisesti. 

Nyt sinulla on mahdollisuus päästä mukaan testiryhmään ja voit kokeilla, mitkä ovat juuri sinun hammasväleillesi sopivat tuotteet ja miltä tuntuu täysin puhdas suu! Testituotteiden valikoimaan kuuluvat Jordanin hammastikut, -langat ja -lankaimet sekä hammasväliharjat. Kaikki mukaan ilmoittautuneet osallistuvat lisäksi Jordan-yllätyspakettien arvontaan. Myös radiojuontaja Jenni Alexandrova testaa hammasvälituotteita ja kertoo kokemuksistaan Radio Aallon Iltapäivässä!
 

Sataprosenttisen puhtaat hampaat

Hampaissa on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme. Hammaslääkärit ja suuhygienistit eivät siis turhaan kannusta puhdistamaan hammasvälejä. Hammasväleihin jäävä plakki on otollinen paikka suun bakteerien päästä kasvamaan. Samat bakteerit aiheuttavat reikiintymistä ja ientulehdusta. Hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo, että monella asiakkaalla on jonkinasteista ientulehdusta.

– Plakki ja ruuantähteet kertyvät hammasväleihin, ja bakteerit saavat rauhassa tehdä tekojaan, Ben-Ami vahvistaa.

Hammasvälituotteet puhdistavat hampaat sieltä, minne hammasharja ei yllä. Raikas, hyvinvoiva suu edellyttää sekä hammasharjan että hammasvälituotteen säännöllistä käyttöä. Puhdistettujen hammasvälien ansiosta suuhun tulee myös aivan erilainen puhtauden tunne – ja siihen ihanaan tuntuun voi jäädä suorastaan koukkuun.

Näissä asioissa ei kannata huijata itseään eikä hammaslääkäriä:

– Jos on juuri ennen vastaanottoa langannut ja sitä ennen vuoteen ei ole, kyllä sen näkee, Ben-Ami hymyilee.

Reikiä tulee, kun hammasväleihin jää plakkia. Suurin osa aikuisten uusista rei’istä tuleekin juuri hammasväleihin.
 

Yllättävän helppoa – palkkana puhdas suu

Monella on mielikuva, että lankaaminen on ikävää ja aikaa vievää puuhaa, mutta tämän päivän tuotteet ja vaihtoehtojen kirjo tekevät puhdistamisesta helppoa. Puhtaiden hampaiden saavuttamiseksi vaaditaan vain pieni muokkaus päivittäisissä rutiineissa, ja lopputuloksena on raikas olo suussa. Jokaisen on mahdollista löytää omille hammasväleilleen sopiva tuote, ja hammasalan asiantuntija auttaa mielellään sopivien tuotteiden löytämisessä. 

Hammasvälituote kannattaa valita hammasvälien koon mukaan. Jos hammasväleissä on suuria kokoeroja tai erityisen hankalia kohtia, kannattaa suuhun kokeilla useampaakin erilaista hammasvälituotetta. Esimerkiksi hammasväliharja sopii isoille hammasväleille, kun taas hammaslankaa tai -lankainta voi kokeilla käyttää ahtaissa hammasväleissä.
 

Hae mukaan testiryhmään!

Haluaisitko saada täysin puhtaat hampaat ja ihanan raikkaan suun? Haku hammasvälituotteita testaavaan ryhmään on käynnissä vain tämän viikon ajan. Testiryhmäläiset saavat kokeilla erilaisia Jordan-hammasvälituotteita ja sitä kautta löytää juuri omille hammasväleille sopivat tuotteet. Lisäksi kaikkien testiryhmään ilmoittautuneiden kesken arvotaan Jordan-yllätyspaketti. Toimi nopeasti ja hae mukaan!