Kuvat: Joonas Tanninen
Kuvat: Joonas Tanninen

Viisihenkinen perhe teki pienen muutoksen hammaspesurutiineissaan, ja lopputulos yllätti kaikki. Myös juontaja Jenni Alexandrova heittäytyi samaan haasteeseen mukaan – tuliko suu puhtaammaksi?

Suomalaisista yllättävän harva harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä, ja monelta hampaat jäävät varsinkin aamuisin pesemättä. Mutta hammasvälituotteita käyttää vielä sitäkin harvempi. Kannattaisi. Jos nimittäin suunsa haluaa oikeasti puhtaaksi, harjan lisäksi kannattaa ehdottomasti tarttua myös lankaimeen.

Radio Aallon suosikkijuontaja Jenni Alexandrova kokeili hammasvälien puhdistusta säännöllisesti kolmen viikon ajan. Alexandrova kertoo olevansa hyvin tarkka hampaiden hoidostaan, mutta hammasvälit olivat kuitenkin jääneet tähän asti vähemmälle huomiolle. Testijakson ansiosta hammasvälien puhdistus ja uudenlaiset tuotteet tulivat nyt tutuiksi, ja tapaa on helppo jatkaa tulevaisuudessakin:

–  Suosikkini on hammasharjan näköinen hammaslankain Easy Clean Flosser, jonka käyttö on niin nopeaa, ettei toimenpidettä voi enää mitenkään kutsua työlääksi, Jenni Alexandrova kertoo tyytyväisenä.

Samaan hammasvälien puhdistushaasteeseen lähti mukaan Anna Koskisen viisihenkinen perhe. Helsinkiläisessä lapsiperheessä on hampaat aina pesty aamuin illoin mukisematta. Testiviikkojen aikana Koskinen kuitenkin tajusi, että sinänsä hyvissä pesurutiineissa olikin ollut parantamisen varaa. Suun voi saada huomattavasti puhtaammaksi ihan pienillä muutoksilla.
 

Hämmästyttävän paljon hyötyä

Anna Koskinen kertoo, että hammasvälituotteiden käyttö oli aiemmin jäänyt vain ajatuksen asteelle.
Tutkimukset kuitenkin kertovat armotta, että pelkkä harjaaminen puhdistaa ainoastaan 65 prosenttia hampaiden pinnasta. Koskinenkin oli toki kuullut, että hampaita kannattaa langata, mutta karut luvut yllättivät silti.

– En tiennyt, että lankaamisesta on niin paljon hyötyä! Luulin, että hampaiden pesu riittää, Koskinen pohtii.

Anna Koskinen otti miehensä ja kolmen lapsensa kanssa hammasvälien puhdistamisen osaksi perheen arkea kolmen viikon koejakson ajaksi. Merkittävin hyöty oli Koskisen mukaan uudenlainen, raikas tunne suussa.

– On oikeasti sellainen tunne, että hampaat ovat nyt puhtaat! Koskinen hymyilee.

Aluksi hammasvälien puhdistus lohkaisi perheen illasta enemmän aikaa. Koskinen lupaa kuitenkin, että rutiini vauhdittuu ripeästi, kun sen tekee säännöllisesti. Nyt perheenäiti arvioi, että hammasvälien puhdistaminen vie häneltä aikaa muutamista kymmenistä sekunneista minuuttiin – melko vähän siis. 

– Kyllä se vaatii alkuun viitsimistä. Mutta kannattaa jaksaa yrittää, sillä lopputulos on sen väärtti, Koskinen kannustaa.

Kylpyhuoneen hyllylle onkin nyt vakiintunut oma paikka hammasvälituotteille: tästä uudesta tavasta aiotaan pitää jatkossa kiinni!


Lapsetkin lankaamaan

Perheen 5-, 6- ja 9-vuotiaat lapset lähtivät innolla ja uteliaina mukaan kokeilemaan tuotteita. Lasten hammasvälit voivat olla hyvinkin erikokoisia, ja se on huomioitu myös hammasvälituotteiden valikoimassa. Tuotteiden iloiset värit ja mukava muotoilu miellyttivät perheen pienimpien silmää, ja suosikkiväreistä tuli jopa kinaa.

– Kannattaa antaa lasten valita itse lankaimensa väri, sillä se on motivaation kannalta yllättävän tärkeä juttu, Koskinen vinkkaa.

Lasten hammasvälien puhdistus vaatii aikuiseltakin osallistumista, jotta se varmasti tulee tehtyä. Sen sijaan että joka hammasväliä kytätään tarkasti, aikuisen rooli on pikemminkin olla mukana kannustamassa lasta. Tärkeintä Koskisen mukaan on, että hammasvälien puhdistamisesta muodostuu jo nuorella iällä hyvä tapa, joka toivottavasti jatkuu aikuisuuteen asti. 

– Ei se varsinaisesti ole hauskaa, mutta kuitenkin ihan mukavaa! 9-vuotias Kiira kertoo rehellisesti ajatuksiaan uudesta puhdistusrutiinista.


Tikku, lankain vai hammaslanka?

Jokaisen omat suosikkituotteet löytyivät lopulta yllättävän nopeasti, jo kokeilujakson ensimmäisenä iltana. Lapset nappasivat Kids Flosser -tuotteensa käyttöön saman tien, ja Koskinen ihastui erityisesti kumisiin Clean Between -hammastikkuihin. Tikkujen helppo ja nopea käytettävyys ratkaisivat. Myös 3-in-1 Flosser tuli ahkeraan käyttöön sekä lapsilla että aikuisilla, sillä siinä yhdistyvät näppärästi niin hammaslangan, -tikun kuin kielenpuhdistajankin ominaisuudet.

Perheensä kokemuksen perusteella Koskinen uskaltaakin suositella, että hammasvälien puhdistusta aloittelevan kannattaa ehdottomasti testata ennakkoluulottomasti erilaisia tuotteita, jotta juuri ne omille hammasväleille sopivat vaihtoehdot löytyvät. 

Annan perheen suosikkituotteet

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen: 

  • Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
  • Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa.
  • Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.
  • Jordan Kids Flosser -hammaslankaimen varsi sopii hyvin lapsen pieneen käteen. Se liukuu vaivatta hammasväleissä myös suun takaosassa. Hedelmäinen maku ja lankaimen hauskat värit motivoivat lasta suunhoitoon. Jordan Kids Flosser soveltuu yli viisivuotiaille.

Lue lisää hammasvälituotteista

Hammasharjaa käyttää jokainen, mutta se ei riitä, jos hampaat haluaa kokonaan puhtaiksi. Testiryhmämme kokeili hammasvälituotteita ja huomasi, että ero entiseen oli huomattava.

Joukko eri-ikäisiä suomalaisia* lähti ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia hammasvälituotteita. Tavoitteena oli selvittää, miten tuotteet toimivat arjessa ja millainen vaikutus uudella puhdistusrutiinilla on suun hyvinvointiin. 

Kokeilujakson päätteeksi palautteet puhuivat selvää kieltä: kaikki olivat sitä mieltä, että suu tuli puhtaammaksi hammasvälien puhdistuksen jälkeen. Lisäksi testaajista peräti 96 prosenttia oli tyytyväisiä kokeilemiinsa hammasvälituotteisiin.

Oli huikea ero suussa, ja taidan olla nyt töissä talon hymyilevin kassa.  Pia, 51 vuotta, Kuopio.

Palautteiden perusteella moni uskaltaa nyt hymyillä enemmän, ja syystä.
 

”Rutiini tuli jo kolmantena päivänä”

Hampaissa on viisi pintaa, joista pelkkä hammasharja puhdistaa vain kolme. Tutkimukset kertovat, että suurin osa suomalaisista jättää kolmasosan hampaistaan puhdistamatta eli toisin sanoen hammasvälit jäävät oman onnensa nojaan. Hammasvälien puhdistus koetaan usein aikaa vieväksi, hankalaksi tai se yksinkertaisesti unohtuu. Kokeilujakson iloinen yllätys oli, että lankaamisesta tuli päivittäinen tapa lähes 94 prosentille testaajista.  

Jatkan ehdottomasti tällä hyväksi havaitulla puhdistustavalla, koska ikenet ja suu tuntuu voivan nyt paremmin kuin testijakson alussa. 
Karoliina, 35 vuotta, Espoo.

Hampaat tulivat todellakin eri tavalla puhtaaksi. Suu tuntui raikkaalta. Hammasväleihin oli helpompi päästä käsiksi alun jälkeen. Rutiini tuli jo kolmantena päivänä. 
Riina, 38 vuotta, Rovaniemi.

Kokeilujakso sai sysättyä alkuun monella testiryhmäläisellä alkuun uuden, helpon rutiinin. Rutiini ei välttämättä jokaisella syntynyt hetkessä, vaan vaati alkuun hieman harjoittelua. 

Ensimmäisinä päivinä ero suun puhtaudessa oli niin suuri, että se kannusti jatkamaan hammasvälien puhdistamista. Nyt kun tunteeseen on tottunut, hampaiden välit tulee putsattua päivittäin vaikka vähän laiskottaisikin. Sanoisin siis, että uudet rutiinit oli helppo omaksua ja suosikkituotteet löytyivät helposti.
Miia, 38 vuotta, Vantaa


Oikeilla tuotteilla koko homma on helpompaa

Jotta hammasvälien puhdistuksesta tulee tapa, käytössä täytyy olla juuri oikeanlaiset tuotteet. Vääränlaisilla tuotteilla uuden puhdistusrutiinin omaksuminen voi muuten tyssätä heti alkuunsa. 

Ihmisten hammasvälit ovat hyvin erilaisia, joten hammasvälituotteitakin on kehitelty jokaisen tarpeisiin. Siksi on tärkeää kokeilla monipuolisesti erilaisia tuotteita. Testiryhmäläisistä 95 prosenttia kertoi löytäneensä juuri omille hammasväleilleen sopivan tuotteen. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että testattujen Jordanin hammasvälituotteiden valikoima oli monipuolinen.

Omille hammasväleille sopivia tuotteita joutui jonkin verran etsimään. Oikean tuotteen löydyttyä suussa oli ihanan puhdas tunne! 
Maija, 30 vuotta, Kuopio.

Hammasväliharja oli uusi tuote minulle, ja siihen kyllä ihastuin ja tulen kyllä jatkossa käyttämään säännöllisesti. Sitä tuli totta puhuen käytettyä aamuin illoin. 
Jari, 43 vuotta, Tuusula.

Kun kokeilijoita pyydettiin nimeämään suosikkituotteensa, äänet jakautuivat hyvin tasaisesti eri tuotteiden välille. Tulos paljastaa hyvin sen, että hammasväleissä on eroja ja juuri itselle sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla.

Myös Radio Aallon Jenni Alexandrova kokeili Jordanin hammasvälituotteita, ja suosikki löytyi vaivatta: se on Jordan Easy Clean Flosser.


Tunne, jota voi suositella

Jos arkeen haluaa omaksua uuden rutiinin, on sen oltava mahdollisimman helppo. Kukapa haluaisi kiusata itseään päivästä toiseen hankalalla puhdistusrituaalilla? Onneksi monipuolisen valikoiman lisäksi tämän päivän tuotteet ovat oikeasti näppäriä käytössä. Tätä kiittelivät testiryhmäläisetkin, ja 98 prosenttia heistä raportoi, että Jordan-hammasvälituotteita oli helppo käyttää.

Tuotteita oli helppo käyttää, ja uusien tuotteiden käyttöönotto tuntui vaivattomalta. Valikoimasta plussaa!
Jenni, 31 vuotta, Oulu.

Kokeilujakson parasta antia oli se, että kaikki palautteenantajat kertoivat olevansa valmiita suosittelemaan Jordan-hammasvälituotteita ystävilleen. Suun terveys on pieni mutta samaan aikaan merkittävä osanen koko hyvinvointia. Ihanan puhdas tunne suussa on sellainen asia, johon jää tosi mielellään koukkuun.
 

Mistä kannattaa aloittaa? Lue hammaslääkärin vinkit

Jo pienikin asia päivittäisissä rutiineissa voi vaikuttaa suun kokonaisterveyteen. Hammaslääkäri Jasmine Ben-Amin hyödyllisillä ohjeilla voi saada suun vähällä vaivalla parempaan kuntoon.

1) Ole järjestelmällinen. 
Moni harjaa hampaat tietämättään aina samoja reittejä, jolloin osa hampaista puhdistuu erinomaisesti mutta osa saattaa jäädä kokonaan pesemättä. Pese siis hampaat järjestelmällisesti: käy läpi posken puolen pinnat, purupinnat ja kielen puolen pinnat. Esimerkiksi posken puolelta ylätakahampaat jäävät monelta helposti pesemättä.

2) Käytä hammasvälituotteita. 
Ota hammasvälien puhdistus osaksi päivittäisiä rutiinejasi, ja palkkana on ihanan puhdas suu. Kokeile ja etsi itsellesi parhaiten sopivat hammasvälituotteet. Erilaisia tuotteita on runsaasti: esimerkiksi hammasväliharja sopii isoille hammasväleille, kun taas hammaslankaa tai lankainta kannattaa käyttää ahtaissa hammasväleissä.

3) Valitse hyvä hetki. 
Aina ei kannata jättää hampaiden puhdistusta viimeiseksi asiaksi ennen nukkumaanmenoa. Puoliunessa ei välttämättä jaksa enää harjata kunnolla. Hammasvälien puhdistus on useimmille kätevintä iltaisin, sillä aamuisin voi olla kiire.

4) Kysy neuvoa asiantuntijalta. 
Hammaslääkäri tai suuhygienisti auttaa mielellään, jotta voit löytää juuri sinulle sopivat tavat puhdistaa hampaita. Älä siis epäröi kysyä tai kertoa mistä tahansa suusi terveyteen liittyvästä asiasta!

* 3/2018 Sanoma Media Finland -testiryhmä, N = 44.

Jordan-hammasvälituotteet

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen: 

•    Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
•    Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa.
•    Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.

Lue lisää hammasvälituotteista 

Kuvitus: Emmi-Riikka Vartiainen
Kuvitus: Emmi-Riikka Vartiainen

Usko tai älä, suurin osa suomalaisista jättää säännöllisesti kolmasosan hampaistaan puhdistamatta. Pienillä muutoksilla pesurutiineissa voi saada suun huomattavasti puhtaammaksi. Lue hammaslääkärin vinkit! 

Kyllähän me kaikki tiedämme, mitkä asiat täytyy muistaa välttääkseen reiät: harjaus kahdesti päivässä, turhan sokerin karsiminen ja hammasvälien puhdistus. Mutta käsi pystyyn – kuinka monella kaikki kohdat toteutuvat? 

Useimmat meistä tarttuvat hammasharjaan tunnollisesti joka päivä, aika moni jopa suositusten mukaisesti kaksi kertaa päivässä, mutta ani harva sen sijaan käyttää hammaslankaa tai -tikkua. Totuus on kuitenkin, että hampaissa on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme. 
 

Jättäisitkö kolmasosan hiuksistasi pesemättä?

Tutkimusten mukaan hammasharja puhdistaa vain 65 prosenttia hampaista. Loppu jää siis plakkina hammasväleihin muhimaan. Hiuksia pestessä ei tulisi mieleenkään jättää niistä kolmasosaa pesemättä, mutta hampaiden puhdistuksessa näin käy helposti. Hyvä suun terveys edellyttääkin sekä hammasharjan että hammasvälituotteen säännöllistä käyttöä. Lisäksi puhtauden tunne on suussa on aivan omaa luokkaansa, kun hampaat on langattu.

– Suurin osa aikuisten uusista rei’istä on hammasväleissä, minne harja ei pääse, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.

Jo kaksi päivää vanha plakki hammasvälissä on otollinen kasvualusta kaikille bakteereille, jotka aiheuttavat reikiintymistä ja ientulehdusta. Plakki ei lähde purskuttelemalla, vaan sen puhdistus vaatii ehtaa käsityötä – on siis käytävä harjanvarteen ja lankaimeen kiinni. 

– Kun asiakkaat kertovat pahanhajuisesta hengityksestään, yleisin syy on yleensä juuri se hammasväleistä löytyvä plakki, Ben-Ami täydentää.

Ientulehdus ei ehkä kaikkien mielestä kuulosta niin vakavalta, mutta kannattaa olla tarkkana. Jos ientulehdus saa jatkua suussa pitkään, se aiheuttaa parodontiitiksi kutsuttua hampaan kiinnityskudossairautta. Hammas voidaan joutua poistamaan hoitamattoman parodontiitin takia.
 

Puhdista hammasvälit – edes silloin tällöin

Keskellä kiireistä arkea hammasvälien puhdistus helposti unohtuu. Tutkimuksen mukaan suurin osa meistä jättää hammasvälit oman onnensa nojaan yksinkertaisesti sen takia, että ei muista koko asiaa ja rutiini puhdistukseen puuttuu. Hammaslankaimen käyttö voi myös tuntua ensi alkuun vaikealta.

Hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo, että usein heti hammaslääkärikäynnin jälkeen asiakas aloittaa pontevasti hammasvälien puhdistamisen, mutta ajan mittaan se jää. Asia unohtuu, eikä se välttämättä tunnu niin tärkeältä. Hammasväleihin kertyvä plakki aiheuttaa ongelmia usein vasta pidemmällä aikavälillä, joten konkreettinen hyöty ei aina näy heti. 

Kun lisää lankaamisen rutiineihinsa, palkkana on raikas olo suussa. Mutta kuten kaikissa uusissa arjen rutiineissa, itselleen kannattaa olla armollinen eikä masentua, jos lanka ei suihki suussa ihan joka ilta. Tärkeintä on, että käy läpi hammasvälit edes silloin tällöin. 

– Kannattaa puhdistaa vaikka edes pari tai kolme kertaa viikossa! Se on jo parempi kuin ei ollenkaan, Ben-Ami kannustaa.
 

Pienet asiat auttavat paljon – lue hammaslääkärin täsmävinkit 

Hammaslääkäri Ben-Ami on työssään huomannut, mitkä ovat suomalaisten tyypillisimpiä haasteita hampaiden hoidossa ja mikä parhaiten auttaa tehokkaiden puhdistusrutiinien löytämisessä. Pienikin asia päivittäisissä rutiineissa voi vaikuttaa koko suun terveyteen, joten nappaa tästä ohjeet!

1)    Ole järjestelmällinen.
Moni harjaa hampaat tietämättään aina samoja reittejä, jolloin osa hampaista puhdistuu erinomaisesti mutta osa saattaa jäädä kokonaan pesemättä. Pese siis hampaat järjestelmällisesti: käy läpi posken puolen pinnat, purupinnat ja kielen puolen pinnat. Esimerkiksi posken puolelta ylätakahampaat jäävät monelta helposti pesemättä.

2)    Käytä hammasvälituotteita.
Ota hammasvälien puhdistus osaksi päivittäisiä rutiinejasi, ja palkkana on ihanan puhdas suu. Kokeile ja etsi itsellesi parhaiten sopivat hammasvälituotteet. Erilaisia tuotteita on runsaasti: esimerkiksi hammasväliharja sopii isoille hammasväleille, kun taas hammaslankaa tai lankainta kannattaa käyttää ahtaissa hammasväleissä.

3)    Valitse hyvä hetki.
Aina ei kannata jättää hampaiden puhdistusta viimeiseksi asiaksi ennen nukkumaanmenoa. Puoliunessa ei välttämättä jaksa enää harjata kunnolla. Hammasvälien puhdistus on useimmille kätevintä iltaisin, sillä aamuisin voi olla kiire.

4)    Kysy neuvoa asiantuntijalta.
Hammaslääkäri tai suuhygienisti auttaa mielellään, jotta voit löytää juuri sinulle sopivat tavat puhdistaa hampaita. Älä siis epäröi kysyä tai kertoa mistä tahansa suusi terveyteen liittyvästä asiasta!

 

 

Jordan-hammasvälituotteet

Jordanilla on laaja valikoima erilaisia ja erikokoisia hammasvälituotteita, joista jokainen voi löytää itselleen mieluisan tuotteen. Kokeile esimerkiksi näitä helppokäyttöisiä tuotteita hammasvälien puhdistamiseen: 

  • Jordan Easy Clean Flosser on helppokäyttöinen hammaslankain, joka sisältää fluoria. Pitkän varren avulla myös suun takaosan hammasvälien puhdistaminen on vaivatonta.
  • Jordan 3 in 1 Flosser -hammaslankaimessa on yhdistetty kolme huippuominaisuutta: hammaslanka, hammastikku ja kielenpuhdistaja. Lankaimet on helppo ottaa mukaan kätevässä uudelleen suljettavassa pussissa. 
  • Jordan Clean Between -hammastikut poistavat ruokaa ja plakkia tehokkaasti ja hellävaraisesti. Pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa.

Lue lisää hammasvälituotteista