Väsyttää, turvottaa, flunssa ei hellitä? Syy voi löytyä suolistosta.

Pinta-alaltaan tenniskentän kokoinen suolistomme (kyllä vain, luit aivan oikein) on suurin puolustuskyvyn ylläpitäjä. Jopa 70 % puolustus-kyvystämme muodostuu suolistossa. Sen kunto siis vaikuttaa koko kroppaan.

Suolistossa on bakteereja jopa 1,5 kiloa. Jokainen meistä on ainutlaatuinen – myös suolistobakteeristoltaan.

Edes identtisillä kaksosilla ei ole samanlaista suolistobakteerikantaa.

Kun suolisto voi hyvin, sen seinämä on sopivan tiivis ja valtaa pitävät hyödylliset bakteerit.

Huonokuntoinen suolisto voi oireilla monilla tavoilla. Tavallisimpia oireita ovat ilmavaivat, turvotus ja ummetus, mutta suoliston bakteerikannalla on osoitettu olevan yhteys myös muun muassa astmaan, diabetekseen ja masennukseen.

Nämä neljä kysymystä auttavat pohtimaan, pidätkö tarpeeksi hyvää huolta suolistostasi.

 

1. Kärsitkö vatsavaivoista?
Moni kärsii vatsakivuista ja ikävästä turvotuksesta. Syitä voi olla monia, mutta joskus vatsavaivojen takana ovat tulehdukset ja intoleranssit, joiden taustalta löytyy tai joiden tilaa pahentaa huonokuntoinen suolisto.

2. Onko ruokavaliosi monipuolinen?
Monipuolinen ruokavalio auttaa ylläpitämään suoliston hyvää bakteerikantaa, kun taas yksipuolinen tai muuten vääränlainen ruokavalio horjuttaa bakteeritasapainoa. Hyvät suolistobakteerit tarvitsevat ravinnokseen kuituja. Niitä saa muun muassa kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljoista. Sokeria, punaista lihaa, kovia rasvoja ja alkoholia kannattaa nauttia kohtuudella.

3. Oletko usein väsynyt tai tunnetko itsesi masentuneeksi?
Suoliston toimintahäiriöt voivat näkyä myös mielialassa ja johtaa jopa psyykkisiin häiriöihin, kuten masentuneisuuteen ja krooniseen väsymykseen. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että maitohappobakteereilla voi olla vaikutusta mielialaan.

4. Oletko usein stressaantunut?
Stressi horjuttaa suoliston hyvinvointia. Tällöin haitallisten bakteerien osuus suolistossa voi kasvaa liian suureksi, suoliston läpäisevyys lisääntyä ja elimistöön päästä sille haitallisia aineita. Liikunta on hyvä keino purkaa stressiä terveellisellä tavalla.

 

Tiesitkö, että maitohappobakteereita ei välttämättä tarvitse syödä purkista, sillä niitä on lisätty joihinkin elintarvikkeisiin, kuten hapatettuihin mehuihin, jogurtteihin ja piimään? Tutkituin ja käytetyin maitohappobakteeri on Lactobacillus rhamnosus GG. Sen vaikutuksia on selvitetty yli 900 tieteellisessä tutkimuksessa. Lactobacillus rhamnosus GG säilyy elävänä suolistossa rankoissakin olosuhteissa.

 

Valio Gefilus® -tuotteet sisältävät ainutlaatuista maitohappobakteeria

 

Kaikissa Valio Gefilus® -tuotteissa on Lactobacillus rhamnosus GG -maito-
happobakteeria. Yhdestä annoksesta mitä tahansa Valio Gefilus® -tuotetta
saa vähintään miljardi maitohappobakteeria ja runsaasti D-vitamiinia, joka
edistää luontaista vastustuskykyä sekä kalsiumia joka edistää ruuansula-
tusentsyymien toimintaa. Parhaan hyödyn Valio Gefilus® -tuotteista saa
nauttimalla niitä osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Lue lisää Valio Gefilus® -tuotteista täällä.

Suolisto puhuttaa hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä – eikä suotta. Sen kunto vaikuttaa merkittävästi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

Suolistossamme on noin 1,5 kiloa bakteereita, joista suurin osa on elimistön kannalta hyödyllisiä. Jokaisen suolistossa on kuitenkin myös bakteereita, jotka muuttuvat haitallisiksi niiden määrän kasvaessa liian suureksi. Suolistossa on myös maitohappobakteereja. Tässä seitsemän kysymystä, jotka vastaavat yleisimmin askarruttaviin kysymyksiin maitohappobakteereista.

 

1. Mitä maitohappobakteerit ovat?
Maitohappobakteereiksi kutsutaan bakteereja, jotka tuottavat käymistuotteinaan hiilihydraateista maitohappoa.
 

2. Onko ihmisen elimistössä luonnostaan maitohappobakteereja?
Kyllä. Maailman tutkituin maitohappobakteeri Lactobacillus rhamnosus GG on alun perin eristetty terveen ihmisen suolistosta.
 

3. Onko ihan sama, mitä maitohappobakteeria nauttii?
Kaikki maitohappobakteerit eivät ole samanlaisia, eikä niistä kaikilla ole tieteellisissä tutkimuksissa todistettuja vaikutuksia. Lactobacillus rhamnosus GG on maailman tutkituin maitohappobakteeri.
 

4. Mikä erottaa Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin muista maitohappobakteereista?
Tavalliset jogurtin maitohappobakteerit eivät selviä hyvin hengissä ruoansulatuskanavan haastavissa olosuhteissa. Lactobacillus rhamnosus GG kestää vatsa- ja sappihappoja sekä muita bakteereille epäedullisia olosuhteita. Se on ainoa tunnettu maitohappobakteeri, jolla on pehmeät karvat. Niillä se tarttuu tukevasti suoliston pintaan ja asettuu väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa.
 

5. Millaisessa muodossa maitohappobakteeria voi nauttia?
Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria lisätään moniin elintarvikkeisiin, kuten mehuihin, marjakeittoihin, jogurttiin ja piimään. Sitä myydään myös kapselina ja tippoina.
 

6. Mistä tiedän, missä muodossa maitohappobakteeri kannattaa nauttia?
Jotta maitohappobakteeri pääsee vaikuttamaan, sen täytyy säilyä elävänä. Elinvoimaisimpana Lactobacillus rhamnosus GG säilyy elintarvikkeissa ja erityisesti hapanmaitovalmisteissa.
 

7. Voiko maitohappobakteereja syödä liikaa?
Ei voi. Maitohappobakteereita sisältäviä valmisteita voi siis nauttia huoletta pitkin päivää.

 

Valio Gefilus® auttaa pitämään huolta suolistosta

Kaikissa Valio Gefilus® -tuotteissa on Lactobacillus rhamnosus GG
-maitohappobakteeria. Yhdestä annoksesta mitä tahansa Valio Gefilus®
-tuotetta saa vähintään miljardi maitohappobakteeria ja runsaasti
D-vitamiinia, joka edistää luontaista vastustuskykyä sekä kalsiumia,
joka edistää ruuansulatusentsyymien toimintaa. Parhaan hyödyn
Valio Gefilus® -tuotteista saa nauttimalla niitä osana tasapainoista
ja monipuolista ruokavaliota.