Karita Tykkä on opetellut olemaan välittämättä muiden mielipiteistä. Nykyään elämä on kaikin puolin helpompaa.

Hyvinvoinnin lähettiläs ja malli Karita Tykkä on pitkän uransa aikana saanut kokea julkisuuden hyvät ja huonot puolet. Malliaikoinaan hän koki epävarmuutta eikä tuntenut kelpaavansa omana itsenään. Myöhemmin Tykkä on työstänyt mieltään vaivanneita asioita ja samalla muokannut kauneuskäsitystään. 

– En tarvitse välttämättä paksua meikkiä tai irtoripsiä tunteakseni oloni kauniiksi. Panostan sisäiseen rauhaan ja siihen, kuinka olen läsnä joka hetkessä. Hyvä olo ja lempeys näkyvät päällepäin, hän toteaa. 

Karita Tykkä on mukana Four Reasons -hiuskosmetiikkabrändin kampanjassa, jonka ydinsanoma on se, miten tärkeää on olla itselleen armollinen ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Jokainen on kaunis omana itsenään. Nämä ajatukset käyvät hyvin yksiin Karitan oman ajatusmaailman kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tykkä on koonnut vuosien varrella syntyneitä hyvän olon ajatuksiaan myös kirjankansien väliin, ja tämä kirja julkaistaan lokakuussa. Tykkä pitää tärkeimpänä oppinaan itsensä hyväksymistä kaikkine herkkyyksineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ollessani nuori isäni sanoi minulle, että maailma on täynnä kovia ihmisiä, mutta sinun herkkyytesi on rikkautesi ja voimasi. Sen sisäistäminen on ollut vahvistava kokemus.

Nämä neljä tärkeää oivallusta ovat auttaneet Karitaa voimaan arjessa paremmin:
 

1. Hyväksyn sen, mikä on

Elämä harvoin menee kaikkien suunnitelmien mukaan. Tykkä tietää kokemuksesta, ettei haasteiden ja epämiellyttävien tilanteiden kohtaaminen ole helppoa, mutta se on mahdollista – parhaimmillaan jopa vapauttavaa.

– Mitä enemmän haraa jotain asiaa vastaan, sitä enemmän antaa sille voimaa ja tilaa elämässään. Näistä asioista ei tarvitse pitää, mutta kun hyväksyy ne sellaisena kuin ne ovat, vapautuu energiaa kaikkeen muuhun, hän sanoo. 

Tykkä antaa esimerkin: jos joku loukkaa meitä, viha ja katkeruus täyttävät helposti mielen ja alamme käyttäytyä itseämme ja muita kohtaan ikävästi. Silloin on helpottavaa päästää irti itseä vahingoittavista ajatuksista.


2. Se, mitä muut ajattelevat minusta, ei kuulu minulle

Valtaosan elämästään julkisuuden keskellä elänyt Tykkä on joutunut opettelemaan keinoja käsitelläkseen ulkoapäin tulevaa arvostelua. Muiden mielipiteet hän jättää nykyään omaan arvoonsa. 

– Minulle sanottiin aikoinaan, että minulla on pieni ylähuuli. Aloin itsekin uskoa niin. Kuvittelin, etten voi käyttää kirkkaanpunaista huulipunaa, kunnes eräs meikkari sanoi, että sullahan on ihanat huulet, Tykkä muistelee.

– Nykyään saatan vastata epäasialliseen palautteeseen, että kaunis kiitos mielipiteestäsi, mutta onneksi sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, Tykkä toteaa.

Tykkä on huolissaan etenkin nuorista, jotka saavat sosiaalisessa mediassa paljon arvostelua osakseen. Vaatii rohkeutta olla välittämättä muiden näkemyksistä.

 

3. Uskallan kyseenalaistaa omia ajatuksiani

Vuosien mittaan Tykkä on opetellut kyseenalaistamaan omia kielteisiä ajatuksiaan, sillä hän on huomannut, että ne saattavat salakavalasti kummuta omista peloista ja epävarmuuksista. 

– Jos ajattelee jostain ihmisestä tai asiasta rumasti, voi olla hyvä miettiä, mitä asian taustalla oikeasti on. Mitä minä itse haluan ja kaipaan elämältäni? Se voi auttaa tunnistamaan itselle tärkeitä asioita, hän vinkkaa.

Ystävän maallemuuttoa tai irtisanoutumista arvosteleva saattaa huomata haluavansa olla itsekin yhtä rohkea tai kaivata muutosta elämäänsä.


4. Kaikki on hyvin, kun sisälläni on rauha

Yrittäjän arki saattaa ajoittain kuormittaa, mutta Tykkä on opetellut sisällyttämään elämäänsä asioita, jotka pitävät mielen rauhallisena kiireistä huolimatta. 

– Minulle meri on maadoittava ja rauhoittava elementti. 

– Uin meressä vuoden jokaisena aamuna. Kun sisälläni vallitsee rauha, kohtelen itseäni ja muita kauniimmin ja teen asioita sydämellä, hän kertoo.

Arjessa helpoin ja paras tapa laskea stressitasoja on Tykän mukaan tehdä erilaisia hengitysharjoituksia, joilla on hermostoa rauhoittava vaikutus.

– Ennen kuin aloitan minkä tahansa asian, pysähdyn hetkeksi ja hengitän rauhallisesti pari kertaa. Samalla tunnustelen kehoni tuntemuksia ja kysyn itseltäni, kuinka oikeasti voin ja mitä kaipaan, hän kertoo.

– Kun olen läsnä jokaisessa hetkessä, on elämä helpompaa ja mukavampaa – itselleni ja kanssaihmisilleni.


Hiuskosmetiikkabrändi Four Reasons, jonka kampanjassa Tykkä on mukana vaikuttamassa, uskoo ihmisiin, intohimoon, aitouteen ja siihen, että jokainen on kaunis omana itsenään, jokaista hiussuortuvaa myöden. 

Kampanjassaan Four Reasons haluaa kannustaa ihmisiä puhumaan itselleen kauniisti ja luomaan voimalauseen, joka toimii inspiraationa muillekin. Omien kannustussanojen kertominen kannattaa, sillä samalla osallistuu ainutlaatuiseen kilpailuun, jonka pääpalkintona on hemmottelupäivä kahdelle. Päivän aikana voittaja saa ystävänsä kanssa ammattilaisten valmennusta sisäisten ja ulkoisten vahvuuksien esiintuomiseen. Karita Tykkä vetää mindfulness-harjoituksen ja itsetuntosparrauksen. Stylisti Vesa Silver tekee henkilökohtaisen pukeutumiskonsultaation ja stailauksen. Sopivan hiuslookin luovat Four Reasonsin omat hiustaiteilijat Harri Paananen ja Elisa Cavén.
 

Mitä kaunista sanoisit itsellesi?
Kerro ajatuksesi ja voit voittaa upean hemmottelupäivän kahdelle

Four Reasons

Mikä?
Suomalainen hiuskosmetiikkabrändi

Miksi?
Four Reasonsin missio on ”Tunne itsesi kauniiksi”. Brändin tavoitteena on inspiroida ja voimaannuttaa ihmisiä arvostamaan itseään sellaisena kuin kukin on – ihanan epätäydellisinä.

Mitä?
Four Reasons tarjoaa hiuskosmetiikkaa kaikille hiustyypeille sekä teknisiä hiustuotteita ja palveluita kampaamoalan ammattilaisille.

Kuka?
Four Reasons -brändin takana on Miraculos Oy -niminen yritys, jolle on myönnetty Suomen Innostavin työpaikka -kunniamaininta jo useana vuonna peräkkäin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla