Kaupallinen yhteistyö

Nappaa resepti upeisiin lakritsipipareihin ja ideat onnistuneisiin piparkakkuihin.

Piparien tuoksu kuuluu joulun aikaan. Aito, oikea piparitaikina syntyy Dansukker Tummalla Siirapilla. Taikinan tekeminen on helppoa, kunhan malttaa odottaa sen maustumista seuraavaan päivään.

Mausta rohkeasti
Pipareiden makumaailmaa on helppo muunnella, sillä mausteet keitetään siirapin ja sokerin kanssa ihanaksi maustemassaksi ennen taikinaksi leipomista. Kokeile lakritsijauheen lisäksi hienoksi raastettua mandariininkuorta, pikakahvia tai tummaa kaakaojauhetta.

Maustaessasi taikinaa voit muokata muiden mausteiden määrää. Makumassaa on helppo maistella valmistuksen ohessa. Muista, että massaan lisättävät jauhot ja munat lieventävät makuja.

Piparintuoksua monelle päivälle
Tiesitkö, että itse tehtyä piparitaikinan voi pakastaa? Näin pipareita ei tarvitse kerralla paistaa niin isoa määrää ja jouluntuoksua saa kotiin aina halutessa. Tee kerralla isompi satsi taikinaa. Pakasta valmis taikina vaikka neljässä osassa, litteiksi levyiksi paineltuna.

Piparitaikina säilyy jääkaapissa muovikelmuun pakattuna  2–3 päivää ja pakkasessa reilun kuukauden päivät.

Makua ja väriä koristeluun
Erilaisilla uutteilla saa makua kuorrutteeseen. Yleensä muutama tippa maku-uutetta riittää antamaan kivan lisämausteen. Muista kuitenkin käyttää aina etikkaa tai sitruunamehua kuorrutteen tekemisessä, sillä se takaa kovan ja kestävän pinnan. Myös kuorrutteen paksuutta voi säädellä  lisäämällä tai vähentämällä nesteen määrää.

Väriaineista geelivärit ja väripastat ovat sopivimpia kuorrutteen värjäämiseen, niiden intensiivisen pigmentin ja koostumuksen vuoksi.

Säilyvyys
Valmiit piparit säilyvät hyvin, kun ne säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Piparit voi leipoa jo hyvissä ajoin. Kannattaa kuitenkin säilyttää ne kannellisessa rasiassa.

Tumma siirappi
Joulupipareiden syvä maku pohjautuu tummaan siirappiin. Piparitaikinaan siirappia tarvitaan valmistettavan taikinan määrästä riippuen muutama desi. Jäljelle jääneen tumman siirapin voi hyödyntää joulun muissa leivonnaisissa kuten maustekakuissa. Myös joulun laatikkoruoat saavat lisämakua ja jouluista tuoksua, kun maustat ne lorauksella tummaa siirappia.

Katso videolta vinkit kekseliäiden lakupipareiden leivontaan:


LAKRITSIPIPARIT
n. 50 paksumpaa piparia

2 dl Dansukker Tummaa Siirappia
2 dl Dansukker Taloussokeria
4 tl aniksensiemeniä
2 rkl lakritsijauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl maustepippuria
0,5 tl neilikkaa
250 g margariinia
2 munaa
9–10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

PIKEERI
2 munanvalkuaista
n. 6 dl Dansukker Tomusokeria
1 pieni sitruuna
2 tl lakritsijauhetta
mustaa geeliväriä

  1. Jauha aniksensiemenet morttelilla hienoksi jauheeksi.
  2. Mittaa siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta 2 minuuttia.
  3. Lisää kuumaan seokseen margariini ja anna sen sulaa sekoittaen. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi.
  4. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Lisää munat ja jauhoseos jäähtyneeseen massaan.
  5. Anna taikinan maustua ja kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  6. Kauli taikina 2–4 mm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla tasolla. Ota taikinasta kuvioita piparkakkumuoteilla.
  7. Paista piparkakut 200 asteessa 7–12 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
  8. Valmista pikeerikuorrutus. Erota valkuaiset keltuaisesta. Vatkaa valkuainen pehmeähuippuiseksi vaahdoksi.
  9. Lisää muutama tippa sitruunamehua ja tomusokeri siivilän läpi. Vatkaa kunnes muodostuu paksu seos.
  10. Lusikoi noin desilitra pikeeriä pursotinpussiin. Lisää loppuun pikeeriin lakritsijauhe, geeliväri ja puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita, kunnes seos on notkeaa.
  11. Dippaa piparit harmaaseen pikeeriin. Siisti reunat ja piparin takaosa veitsen avulla. Laita leivinpaperille jähmettymään. Kun kuorrute on jähmettynyt, viimeistele valkoisella pikeerillä. Kuorrute kovettuu noin tunnissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tummaa siirappia Kirkkonummelta

Tiesitkö, että Dansukker Tumma Siirappi tehdään Kirkkonummella? Se on Suomen suosituin siirappi, joka on maustanut suomalaisten joulun jo sukupolvien ajan.

Hae lisää inspiraatiota joulun sesonkiherkkuihin Dansukkerin sivuilta!

Me Naiset
Teksti