Kaupallinen yhteistyö

Tämä piparitaikinanrakastajan unelma valmistuu kätevästi yhdessä astiassa eikä sen valmistamiseen tarvita uunia. Koristele fudge näyttävästi Rocky Road -tyyliin jouluisilla pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla.

Fudge on Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla kehitetty kotitekoinen toffeetyyppinen karkki. Tällä reseptillä saat lohkeavaa fudgea, joka on kuitenkin juuri sopivan pehmeää.

Fudge on helppo tehdä, mutta sen valmistuksessa on oltava tarkkana. Ota esille kaikki tarvittavat välineet ja mittaa ainekset valmiiksi. Samalla reseptillä voi saada erilaisen fudgeseoksen, jos sen valmistaa eri kattilalla. Suosi paksupohjaista kattilaa.

Ainekset mitataan kerralla kattilaan kiehumaan. Siirapit, mausteet ja oikea lämpötila antavat fudgelle pehmeän maun ja suussa sulavan koostumuksen. Onnistumisen varmistaa digitaalinen lämpömittari. Ainekset keittyvät kattilassa paksuksi ja tuoksuvaksi massaksi, joka jäähdytetään vatkaamalla. Lopuksi taikinamassa kaadetaan astiaan jähmettymään.

Fudgesta saa näyttävän joululahjan koristelemalla pinnan Rocky Road -tyyliin jouluisilla pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla. Massan makumaailmaa voi muunnella oman mielen mukaan erilaisilla kuivamausteilla ja maku-uutteilla, kuten vaniljalla tai raastetulla appelsiininkuorella.

Fudgea on mukava tehdä yhdessä lasten kanssa, koska ainesten mittaaminen kattilaan on helppoa.  Aikuisen kannattaa kuitenkin hoitaa itse keittäminen, sillä fudgemassa on todella kuumaa. Koristelu on valmistuksen hauskin vaihe, sillä herkun päälle ripotellaan vielä omat lempipähkinät.

Katso video alta suussasulavan piparifudgen valmistamisesta:

JOULUINEN ROCKY ROAD -PIPARIFUDGE

2,5 dl kermaa
3 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl  Dansukker Tummaa Siirappia
0,5 dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 tl piparkakkumaustetta
ripaus sormisuolaa

Lisäksi
1,5 dl pähkinöitä
0,5 dl kuivattuja karpaloita
1 rkl vadelma- tai karpalojauhetta
2 tl sormisuolaa

Välineet:
paksupohjainen 2 l kattila
vispilä
lämpömittari
ajastin
sähkövatkain
10 x 20 cm vuoka
leivinpaperia
 

  1. Rouhi pähkinät ja karpalot pienemmiksi veitsellä.
  2. Vuoraa noin 10 x 20 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla.
  3. Mittaa kerma, sokeri, siirapit, piparkakkumauste ja hyppysellinen sormisuolaa paksupohjaiseen keskikokoiseen kattilaan.
  4. Keitä seosta lieden 7/10-teholla koko ajan vispaten noin 6 minuuttia tai kunnes lämpötila on 117 astetta. Tässä vaiheessa kuplat ovat muuttuneet paksujen kraatereiden näköisiksi ja seos on paksuuntunut siten, että se irtoilee kattilan reunoista sekoittaessa. Mittaa lämpötila digitaalisella mittarilla. Jos lämpötila jää alle 117 asteen, fudge ei kovetu. Jos lämpötila nousee yli 120 asteen, fudgesta tulee toffeeta.
  5. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 6–8 minuuttia, kunnes seos haalenee ja jähmettyy, mutta on vielä juuri ja juuri kaadettavissa vuokaan. Tämä on tärkeä vaihe, joten tarkkaile seoksen koostumusta.
  6. Kaada seos astiaan ja ripottele pinnalle heti hieman sormisuolaa sekä runsaasti pähkinöitä, karpaloita ja murskattua vadelmaa. Paina täytteet kevyesti fudgeseokseen.
  7. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämmössä hetki ja nosta vuoka sitten jääkaappiin jähmettymään, kunnes fudge on kokonaan jäähtynyt. Jäähtymiseen kannattaa varata pari tuntia, mutta fudgen voi paloitella vielä seuraavana päivänäkin.
  8. Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi isolla terävällä veitsellä. Säilytä fudgea kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Fudge on myös mainio lahjaidea! Fudge säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja maistuu parhaalta  huoneenlämpöisenä.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tummaa siirappia Kirkkonummelta

Tumma siirappi kuuluu suomalaiseen jouluun. Sitä käytetään fudgen lisäksi pipareissa, piimäkakussa, laatikoissa ja monessa muussa perinneherkussa. Jotta saat kaiken hyödyn irti Dansukker Tummasta Siirapista, hae lisää ideoita osoitteesta Dansukker.fi.

Me Naiset
Teksti