Kuohuviini tuo hemmottelua arkeen ja tyyliä elämäsi juhliin. Lue neuvot kuohuviinin tarjoilusta, suositukset oikean viinin valitaan ja faktat kuohuviinin valmistuksesta.
 

Osallistu kilpailuun

Kuplivaa juhlaan ja arkeen

Perinteisesti kuohuviiniä on pidetty suurten juhlien juomana. Tänä päivänä näin ei enää ole. Toki kuohuviini on itseoikeutettu merkkipäivien, perhejuhlien ja muiden arvokkaiden tilaisuuksien maljajuoma, mutta yhtä hyvin se sopii arkisempiin tilanteisiin sekä täydentämään monien herkullisten ruokien aromeja.

Suosiotaan kasvattavat myös ”tastingit” eli eri kuohuviinien maistelu ja vertailu vaikkapa illanistujaisten ohjelmanumerona. Englantilainen kirjailija Oscar Wilde sanoikin aikoinaan osuvasti, että “ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos hän ei keksi hyvää syytä juoda samppanjaa”.  Kuohuviini ei siis tarvitse ympärilleen suurta juhlaa. Itse asiassa kuohuviini tekee juhlan, sillä se kohottaa tunnelman tilanteessa kuin tilanteessa. Siitä kertoo myös kuohuviinien huikea, alati kasvava suosio.

Lue lisää

Katso ruokasuosituksia valituille kuohuviineille.

Katso kuohuviineille sopivia reseptejä.

Ohjeet kuohuviinitastingin järjestämiseen. Klikkaa.

Muistilista kesän juhlien kuohuviinitarjoiluun

Kesän suurten ja pienten juhlien maljajuoma kuohuviini tai samppanja  tarjoillaan aina jäähdytettynä eli noin 8 – 10 asteisena. Jos vieraita on paljon, osta magnumpulloja. Voit myös tarjoilla kuplivat juhlajuomat trendikkäästi pilleillä varustetuista piccolopulloista. Kokeile myös kuohuviinidrinkkejä.

Kuinka paljon

- Maljajuoman annoskoko on 12 cl eli täytä kuohuviinilasista 2/3.
- Normaalikokoisesta 75 cl:n pullosta saat maljajuomat kuudelle.

Kuinka jäähdytän

- Kuohuviini saavuttaa oikean tarjoilulämpötilan jääkaapissa noin 3 tunnissa.
- Jos jäähdyttäminen on unohtunut – älä laita kuohuviiniä pakastimeen.
- Nopea jäähdytys tapahtuu juoksevan kylmän veden alla tai vesijääseoksessa.
- Jos sinulla on jäähdytin – frapeeraa. Eli täytä jäähdytin jääpalasilla ja kaada päälle vettä ja sirottele suolaa. Pyöritä pulloa varovasti noin 10 minuuttia ja kuohuviinipullo on valmis avattavaksi.

Osallistu kilpailuun


Kuohuviini ja reseptivinkkejä

Aidot samppanjat

MUMM Cordon Rouge Brut – kuivan ranskalaisen samppanjan tuoksu on kevyesti sitruksen sävyttämä. Maku on täyteläinen ja pehmeähappoinen. Samppanjassa on tasapainoinen ja pitkä jälkimaku.

MUMM Demi Sec – puolikuiva ranskalainen samppanja, joka kuohuviini.fi –sivuston lukijoiden Äänestä Suosikkisi -kisassa nappasi ykkössijan. Hedelmäisessä tuoksussa on ananasta, persikkaa ja päärynää. Maussa eksoottiset hedelmät sekoittuvat hienoiseen hunajaan ja vanilijaan.

Mateus Sprakling Brut Rosé – kuiva kuohuviini Portugalista on Alkon tämän kevään mielenkiintoisin kuohuviiniuutuus. Nuorekas, raikas ja nykyaikainen kuohuviini on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Erinomainen kesäisten juhlien kuohuviini, joka sopii myös piknikille.

Lindauer Brut – kuiva uusiseelantilainen kuohuviini voitti toisena vuonna peräkkäin kultaa Vuoden Viinit 2010 kilpailussa. Viinin tuoksu on tyylikäs ja kypsän hedelmäinen. Maussa pirteät, stirusmaiset hapot ryhdittävät makua.

Carrington Vintage Brut – kuiva australialainen kuohuviini on tuoksultaan hennon paahteinen, kypsän hedelmäinen ja hieman rusinainen. Maku on runsas ja sitruunaisen aromikas.

Lue kuohuviineistä lisää tästä.

Herkullisia Alex Nurmen reseptejä Mumm samppanjalle

Huippukokki Alex Nurmi suunnitteli Mumm –samppanjalle herkullisia reseptejä, joista loihdit tarjottavaa arkeen ja juhlaan. Juomasuosituksena resepteille Mumm Cordon Rouge Brut -samppanja ja jälkiruoalle Mumm Demi Sec -samppanja.

MUMM JUHLAMENU

Kukkakaalikeittoa ja rapeaa serranoa
Paahdettua kuhaa, sitruunarisottoa ja miniparsaa
Mansikka-carpaccio

Resepteihin pääset tästä

Piknikille Spring pizza a la Alex Nurmi

8 kpl pientä kevät pizzaa
 
1 kaulittu  pizzapohja
100 g punaista pestoa
2 punasipulia
1 pieni kesäkurpitsa
250 g siitakesieniä
100 g juustoraastetta
tuoretta rucolaa
 
Leikkaa sipulit, sienet ja kesäkurpitsa viipaleiksi ja kuullota ne oliiviöljyn kanssa pannulla. Mausta hyvin suolalla sekä mustapippurilla.
Leikkaa pyöreän muotin avulla isosta pizzapohjasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Levitä pohjan päälle punainen pesto sekä kuullotetut kasvikset ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 220c kunnes pizza on valmis. Koristele pizza rucolalla ja oliiviöljyllä.

Juomasuositus: Mumm Cordon Rouge Brut

Osallistu kilpailuun

Mitä kuohuviini on?

Samppanja, Asti Spumante, Cava, Sekt ja Prosecco. Kaikki ovat kuohuviinejä eli hiilidioksidia sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia viinejä. Myös samppanja on aina kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa.

Samppanjan ja kuohuviinin ero tulee juomien alkuperästä. Samppanjaksi saa kutsua vain ranskalaisen Champagnen alueelta peräisin olevia perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuvia viinejä. Samppanjan viljelyalue on tarkoin rajattu ja rypäleiden poiminta on tehtävä käsin. Jokaisen tarhan viinit kerätään erikseen ja käytetään omiksi viineiksi. Esimerkiksi Formula 1:stä tunnettu MUMM Cordon Rouge –samppanja sisältää 77 eri viiniä.

Cava puolestaan on aina espanjalaista ja Asti Spumante italialaista tietyillä alueilla valmistettua kuohuviiniä. Merkintä Sekt tarkoittaa, että kuohuviini on valmistettu saksalaisista perusviineistä, Prosecco- taas sitä, että kuohuviini sisältää prosecco-rypälettä, ja voi olla valmistettu myös muualla kuin Italiassa.

Lue lisää

Kuohuviinin ja samppanjan eroista.

Näin tarjoilet kuohuviinin

Tarjoile kuohuviini hoikista ja korkeista, hivenen tulppaaninmuotoisista värittömistä laseista. Niissä kuohuviinin aromikkaat ominaisuudet tulevat parhaiten esille. Ihanteellisia ovat lasit, joiden syvimmässä kohdassa on karhennus, joka saa kuohuviinin poreilemaan entistä eloisammin. Vältä leveäsuisia laseja, jotka haihduttavat kuohuviinin bukeen (tuoksukokonaisuus) erittäin nopeasti. Leveäsuisessa laissa kuohuviini ei myöskään kauaa poreile.

Yhdestä 75 cl:n kuohuviinipullosta saat 6–7 lasillista. Täytä lasista vain 2/3.

Lue lisää

Katso video viinilasin valinnasta.

Älä poksauta

Meistä monesta kuohuviinipullon korkin poksauttaminen on hauska ohjelmanumero, mutta poksahdusta kannattaa välttää. Liian nopeasta avaamisesta seuraa äkillinen painehäviö, joka aiheuttaa pullon sisällön kuohumisen yli. Pahimmassa tapauksessa menetät kuohuviiniä useamman lasin verran. 

Avaa näin:

Kallista pullo 45 asteen kulmaan, sillä silloin korkissa on vähemmän painetta ja pullon avaaminen on helpompaa. Liikuta pulloa hitaasti, poista metallifolio ja sidelanka.  Ota korkista kiinni tarjoiluliinalla ja kierrä pulloa hitaasti samalla ulostulevan korkin vauhtia ”jarruttaen”. Pidä korkista hyvin kiinni ja anna hiilidioksidin haihtua hitaasti pullosta.

<MN kuva wide />

Älä suuntaa pullon suuta missään tapauksessa ihmisiin päin, sillä karkaava korkki saattaa aiheuttaa suurta vahinkoa. Jos korkki on lujassa, voit käyttää apuna samppanjapihtejä (tai pähkinänsärkijää). Jos korkki murtuu, korkkiruuvista on apua – käytä silloin tarjoiluliinaa pullonkaulan ympärillä kaiken varalta.

Lue lisää

Katso video kuohuviinipullon avauksesta.

Katso video kuohuviinin avauksesta sapelilla.

Valmistusmenetelmä kertoo laadusta

Laadukkaan kuohuviinin merkkinä pidetään pieniä, kestäviä eli pitkään poreilevia kuplia. Kuplien syntyyn vaikuttaa ennen kaikkea kuohuviinin valmistusmenetelmä. Yleensä mitä pidempään valmistusprosessi kestää, sitä laadukkaampaa kuohuviiniä valmistuu. Valmistusmenetelmistä työläin on samppanjamenetelmä (Méthode Champenoise) eli perinteinen pullokäymismenetelmä. Samppanjat sekä laadukkaat kuohuviinit esimerkiksi Campo Viejo Cava Brut Reserva tai vaikkapa kultaa Vuoden Viinit 2009 kilpailussa voittanut uusiseelantilainen Lindauer Brut valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä.

<MN kuva wide/>

Tänä päivänä yleisimmin käytetty valmistusmenetelmä on kuitenkin tankkikäyminen (Charmant-menetelmä). Se perustuu viinin toiseen käymiseen suurissa, jopa 200.000 litran painetiiviissä terästankeissa. Menetelmä mahdollistaa – päinvastoin kuin pullokäymisessä – lämpötilan ja valmistusprosessin jatkuvan kontrollin käymisen ja sitä seuraavan varastoinnin aikana. Esimerkiksi Henkell Trocken ja Deinhard Medium Dry sekä Elysée –kuohuviinit on valmistettu tankkikäymismenetelmällä.

Yksinkertaisimmillaan kuplat saadaan viiniin pumppaamalla siihen hiilihappoa aivan kuten virvoitusjuomia valmistettaessa. Tällöin tuloksena on viini, joka kyllä kuohuu, mutta kuplat ovat erittäin lyhytkestoisia.

Lue lisää

Kuohuviinien valmistuksesta.

Osallistu kilpailuun

Pieni kuohuviinisanasto

Blanc de Blanc - Valkoinen kuohuviini, joka valmistetaan ainoastaan valkoisista rypäleistä.

Bukee - Ranskaksi bouquet, kuohuviinin tuoksukokonaisuus.

Cuvée - Joskus jopa viidenkymmenen eri kasvupaikoista, rypälelajikkeista ja vuosikerroista peräisin olevan viinin yhdistelmä - cuvée – antaa laatukuohuviinille luonnetta ja harmoniaa.

Frapeeraus - Kuohuviinin nopea jäähdytys: aseta pullo jäähdyttimeen, lisää paljon pieneksi hakattua jäätä ja kourallinen suolaa, pyöritä pulloa 10 minuuttia pitämällä käsin kiinni sen kaulasta.

Jäännössokeri - Valmiin kuohuviinin sokeripitoisuus.

Karhennus - Joissakin kuohuviinilaseissa on karhennus maljan syvimmässä kohdassa. Karhennus saa kuohuviinin poreilemaan eloisammin.

Kellarimestari - Viinikellarin ammattilainen, jonka ammattitaidosta riippuu kuohuviinin laatu ja luonne. Kellarimestarin tulee osata sekoittaa samalta maistuva, merkille tyypillinen cuvée ostajien kokoamista kymmenistä eri viineistä.


Korkki

- kuohuviinin valmistus tuli mahdolliseksi, kun pullon optimaaliseksi sulkimeksi keksittiin korkki. Korkki, joka on valmistettu korkkitammen kuoresta, koostuu yhteen liimatuista, puristetuista korkinpalasista (erittäin hyvä säilyvyys), kuohuviinin kosketuskohdassa 2-3 korkkiliuskasta. Korkkivikaa esiintyy erittäin harvoin.

Mousseux - Kuohuviinin poreilu.

Pullokoot - Pullon tilavuus on laissa säädetty. Sallittuja ovat pullot, joiden sisältö on 0,125 l (erityisesti lentoliikennettä varten), 0,2 l (Pikkolo = Henkellin suojattu nimike), 0,375 l (1/2 plo), 0,75 l (kokonainen tai 1/1 plo), 1,5 l (Magnum) ja 3 l (Jéroboam eli double magnum).

Punainen kuohuviini - Lähinnä vain Saksassa ja Itä-Euroopan maissa punaisista rypäleistä valmistettu kuohuviini. Yleensä makeaa. Punaista samppanjaa ei ole olemassa.

Tanssitus - Pulloja todellakin "tanssitetaan" eli ravistellaan automaattisesti ohjatuissa telineissä. Näytetään mielellään Champagnen alueen vierailijoille.

Lue lisää

Lisää kuohuviinisanastoa. Klikkaa

Drinkki- ja boolivinkkejä

Kuohuviini sopii erinomaisesti erilaisiin drinkkeihin. Myös hyvän boolin kruunaa kuohuviini. Koska booli on vain yhtä hyvä kuin sen ainekset, tulisi boolissa käytetyn kuohuviininkin olla laadukasta. Jotta raikastavat poreet eivät menisi hukkaan, pitää kuohuviini lisätä booliin vasta vähän ennen tarjoilua, jonka jälkeen boolia ei enää saa sekoittaa pitkään. Jos boolia on suurempi määrä, kannattaa booliin aina välillä lisätä kuohuviiniä.

Mansikkapaikka

2 pulloa Chymos väkevä mansikkaviini

1 pullo Elysée Rosé hedelmäkuohuviiniä

0,2 l mansikkamehua

Koristele mansikoilla ja sitruunamelissalla.

Reseptistä saat 2,75 l valmista boolia eli 27 annosta / Boolin tilavuus 14,5 alk-%. Alkon tuotenumerot: Elysée Rose / 8521, Chymos väkevä mansikkaviini / 002763 

Unkarilainen Suudelma

2 cl Lapponia Lakkalikööriä

Törely Sec kuohuviiniä

Kaada lakkalikööri lasin pohjalle ja päälle kuivaa Törley Sec kuohuviiniä.

Ohje on yhdelle drinkille. Alkon tuotenumerot Lapponia Lakka / 2036 Törley Sec / 8951

Lue lisää

Klikkaa lisää drinkki- ja boolivinkkejä

Nauti kohtuudella!

 

Osallistu kilpailuun