Joulusiivouksen voi tehdä oman jaksamisen mukaan. Kuva Colourbox.
Joulusiivouksen voi tehdä oman jaksamisen mukaan. Kuva Colourbox.

Lue parhaat vinkit joulusiivoukseen leppoisasta tehokkaaseen.

Joulusiivouksia on erilaisia. Kotia ei tarvitse puunata lattiasta kattoon, jos siltä ei tunnu. Toisille meistä suursiivous on kuitenkin tärkeä askel joulunviettoon.

Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen antoi Me Naisille vinkit kolmeen eritasoiseen joulusiivoukseen: kevyeen, perussiivoukseen ja tehokkaaseen.

Yksi Marttojen ohje yhdistää niitä kaikkia:

- Ainoastaan, jos aiot viettää joulusi komerossa, aloita siivous sieltä, Siltanen tiivistää.

Kevyt joulusiivous (muutama tunti)

- Leppoisa joulusiivoaja luottaa kynttilänvalon voimaan, Siltanen sanoo.

Hän raivaa jouluksi turhat tavarat pois esiltä, jotta kotiin tulee järjestystä, ja imuroi kevyesti. Lisäksi hän siivoaa vessan ja saunan, sillä puhtaassa saunassa on jouluna mukava kylpeä.

Siltanen suosittelee, että jääkaappi tyhjennettäisiin ennen joulua turhista ja vanhentuneista tarvikkeista. Samalla sen voi pyyhkäistä kostealla raikkaaksi. Näin myös jouluruuat säilyvät pyhien yli paremmin.

Perusjoulusiivous (muutama tunti useampana päivänä)

Kevyttä joulusiivousta voi syventää viemällä matot ulos tuulettumaan.

- Se tuo kotiin valtavan raikkauden, Merja Siltanen rohkaisee.

Perussiivoaja pesee myös ikkunat jouluksi. Tämän hän tekee ennen kuin pakkassäät yllättävät.

Keittiöstä hän pyyhkii pinnat puhtaiksi ja puhdistaa myös hellan ja uunin. Jälkimmäinen urakka ei välttämättä ole lainkaan niin raskas kuin miltä se kuulostaa.

- Nykyisin on monia hyviä aineita, joilla uunin saa puhtaaksi, Siltanen kertoo.

Hän suosittelee myös kahvinkeittimen ja pannun putsaamista. Silloin joulukahvikin maistuu paremmalta.

Tehokas joulusiivous (muutama tunti / noin 20 kertaa syksyn mittaan)

Perusteellinen joulusiivous tarkoittaa sitä, että koti putsataan huolella katosta lattiaan. Pölyt  pyyhitään katosta, seinistä ja pinnoilta – kirjoja ja kaihtimia unohtamatta.

Seinien puhdistamiseen voi käyttää imuria. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että suutin on puhdas. Katon pyyhkimiseen Siltanen suosittelee sukkahousuja, jotka vedetään pitkävartisen lattiaharjan harjaosan ympärille. Niitä voi kulua useammat, sillä monesti katossa piilottelee aikamoinen pölymäärä.

Tehokas joulusiivoaja puhdistaa myös lusikkalaatikon ja kiillottaa hopeat sekä kunnostaa joulukoristeet hyvissä ajoin pyhiä.

- Viimeistään viikkoa ennen joulua kannattaa tarkistaa, toimivatko jouluvalot ja kuusenkynttilät. Silloin ei tule jouluaattona kiire kauppaan, Siltanen neuvoo.