Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Villiyrteistä on tullut salonkikelpoisia aina metropolien gourmetravintoloita myöten. Ehdit tutustua trendikkäisiin luonnon antimiin vielä loppukesälläkin.

Alkukesän nokkoset jäivät työkiireiltä keräämättä, ja kerkkäaikakin hujahti hetkessä ohi. Nyt nokkospuskat rehottavat jo käyttökelvottoman näköisinä. Peli villiyrttien keräämisen suhteen näyttää jo tässä vaiheessa kesää menetetyltä.

– Hortoilukausi ei suinkaan ole vielä ohi, innostuu Raija Kivimetsä, pitkän linjan hortoilija eli villiyrttiharrastaja.

– Nyt on menossa ihana kukkavaihe, ja laiduntaahan voi läpi kesän.

Siis mitä, laiduntaa?

Hortoilukautta voi venyttää pitkälle syksyyn luonnonyrttejä laiduntamalla – siis leikkaamalla ja nyppimällä kasveja. Keskikesällä niitetyt vuohenputket ja nokkoset kasvattavat jo parin viikon kuluttua uusia, tuoreita versoja kerättäväksi.

Nokkosta voi myös latvoa nyhtämällä kärjestä pois noin kymmenen sentin pätkän. Tilalle kasvaa pian kaksi uutta rehevää latvusta, eli tuplasti satoa. Latvominen onnistuu useamman kerran kesän aikana.

Voikukka puolestaan puskee koko ajan lisää lehtiä, eritoten leikatulle nurmikolle. Nuoret lehdet kannattaa kerätä talteen ennen seuraavaa nurmenajoa.

Helppo tapa tutustua hortoiluun on tehdä tutuista kasveista erilaisia juomia. Tuoreista tai kuivatusta lehdistä voi uuttaa teetä ja yrttihaudukkeita. Janojuoma valmistuu lisäämällä teehen luomusitruunan mehua, hunajaa ja jääpaloja. Erilaisia makuvesiä saa liottamalla kasvien tuoreita kukintoja vedessä.

Hortoiluteen perusohje: Kiehautetaan ½ litraa vettä. Lisätään 1–2 rkl (maun mukaan) tuoreita lehtiä tai kukintoja, ja haudutetaan noin 10- 15 minuuttia.


HORTOILIJAN JUOMAT HELPOSTI TUNNISTETTAVISTA KASVEISTA:

Nokkosmakuvesi

Virkistävän ja hienosti vanilja-aromisen makuveden saa, kun laittaa nokkosenkukintoja vesikannuun. Annetaan maustua hetki ja lisätään jääpaloja.

Vaaleanpunainen horsmasima

4 l vettä
½ l horsmankukkia
3–5 rkl hunajaa
murunen hiivaa
1–2 sitruunan mehu

Kiehautettuun veteen lisätään maitohorsman kukat. Annetaan hautua niin, että väri liukenee kauniisti veteen. Kun hauduke on kädenlämpöistä, lisätään sokeria, hunajaa ja pieni määrä hiivaa. Seoksen annetaan käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, siivilöidään ja pullotetaan. Lisätään jokaiseen pulloon muutama rusina. Pullot laitetaan kylmään tekeytymään. Sima on valmista muutaman päivän päästä, kun rusinat nousevat pintaan.

Kanervatee levottomalle ja unettomalle

Lisää 2 tl kuivattuja kanervankukkia kupilliseen kuumaa vettä. Hauduta noin 10 minuuttia.

Kanervaolut

Täytä kattila kanervankukilla ja peitä vedellä. Keitä tunti, siivilöi ja mittaa nesteen määrä. Jokaista neljää desilitraa kohden lisää 15 g jauhettua inkivääriä, ruokalusikallinen humalankukkia ja ½ litraa siirappia. Keitä taas ja siivilöi. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää kaksi paketillista (yht. 100 g) hiivaa. Siivilöi ja pullota vuorokauden kuluttua. Juoma on valmista kahden–kolmen päivän kuluttua.


Juomien ohjeet antoi Raija Kivimetsä, kanervaoluen resepti Anna Paalon kirjasta Kukkaruokaa.

Katso myös: Viisi helposti tunnistettavaa villiyrttiä