Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Villiyrttikausi jatkuu vielä loppukesälläkin. Nämä kasvit aloittelijakin tunnistaa helposti.

Vadelma

Aromikkaan herkullinen ja erittäin helppo tunnistaa, erityisesti marja-aikaan.

Näin nautit: Vadelmanlehdistä voi hauduttaa ihanaa yrttiteetä, jonka voi jäähdyttää jääteeksi ja tarjota jääpalojen ja halutessaan sitruunan kera. Juhlajuoman siitä saa, kun vadelmanlehti-jääteehen lisää muutaman kypsän vadelman.

Nokkonen

Yleispätevä villivihannesten aatelinen, satoisa ja helppo tunnistaa.

Näin nautit: Nokkostee syntyy muutamasta ruokalusikallisesta tuoretta nokkosta, jota haudutetaan varttitunti puolessa litrassa kuumaa vettä. Nauti sellaisenaan tai hunajan kera.

Maitohorsma eli rentunruusu

Helppo tunnistaa, löytyy lähes joka paikasta ja kukkii pitkään.  

Näin nautit: Tee makuvettä ja koristele kannullinen horsmankukkajääpaloilla.

Poimulehti

Poimuttunut, viuhkamainen lehti, joita löytyy niin metsästä kuin puutarhastakin. Poimulehti on naisen paras ystävä niin ulkoisesti kuin sisäisestikin nautittuna, sillä se hellii ihoa. 

Näin nautit: Sopii teehen, niin kylmänä kuin kuumanakin. Kuivattua poimulehteä kannattaa yhdistää erilaisiin teesekoituksiin. Haudutettua teetä voi käyttää myös kasvisliemenä. Myös kukkivaa poimulehteä voi käyttää teeaineksena. 

Kanerva

Yleinen ja helposti tunnistettava varpukasvi. Loppukesästä kukkivan kanervan vaaleanpunaiset kukat kannattaa kerätä talteen. Kukat kuivuvat helposti pöydälle levitettyinä.

Näin nautit: Kuivatuista kanervankukista haudutettu tee rauhoittaa levotonta ja sopii unettomalle.

Lue myös: Villiyrttikausi ei ole ohi – hortoilijan juomat loppukesän sadosta