Kuvat Eija Aatela/Hannu Nieminen
Kuvat Eija Aatela/Hannu Nieminen

Kroatian perinteikäs kesäkaupunki Dubrovnik tarjoaa elegantteja kävelykatuja, hyvää ruokaa, kulttuuria ja huimia näköaloja.

Dubrovnikin parhaat näkymät avautuvat kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalta, yli 400 metriä korkealta Srđ-vuorelta.

Huipulle vie kaapelihissi. Valkoiset talot, punaiset katot ja vihreinä pilkahtavat puutarhat muodostavat kauniin tilkkutäkin. Nousuun kuluu muutama minuutti. Ylhäällä on ravintola ja matkamuistomyymälä. Hengästyttävää maisemaa pääsee ihailemaan myös ulkoterassilta.

Vanhakaupunki muureineen on helppo tunnistaa. Samoin Lokrumin saari, joka on kymmenen minuutin venematkan päässä. Saarella käydään uimassa ja retkeilemässä.

Kirkkaalla säällä Srđ-vuorelta näkee jopa 60 kilometrin päähän. Vuorelle rakennettiin puolustuslinnake jo Napoleonin aikaan 1800-luvun alussa. Vuori linnoituksineen oli tärkeä Kroatian itsenäisyyssodassa 1990-luvun alkupuolella. Yhdessä linnoituksen siivessä sijaitsee sodan vaiheista kertova museo. Näköalatasanteen alapuolella on suuri kalkkikivinen muistoristi.

Srđ-vuorelle pääsee myös polkua pitkin. Moni ottaa hissikyydin ylös ja patikoi puolisen tuntia alas.

  Kaapelihissin lähtöasema: Petra Kresimira 4. Avoinna klo 9–24. Sotamuseo Fort Imperial. Avoinna klo 8–18.

Portilta satamaan

Kun astuu sisään Dubrovnikin vanhaankaupunkiin vievästä Pile-portista, edessä avautuu leveä katu. Stradun-kadun paikalla oli muinoin matala salmi. Se erotti toisistaan eteläpuolella asuneet roomalaiset ja pohjoispuolella asuneet slaavit. Salmi peitettiin 1000-luvulla, ja Dubrovnik alkoi muotoutua.

Stradunin valkea, kiiltäväksi hankautunut pinta melkein häikäisee. Kaikkialla on siistiä: ei roskan roskaa missään. Molemmin puolin katua on houkuttelevia pikkuliikkeitä ja kahviloita. Paikalliset suosittelevat Uje-ketjua, jossa myydään oliiviöljystä valmistettuja tuotteita, mausteita ja muita Välimeren herkkuja.

Sivukujille on pakko poiketa. Pohjoispuolella ne nousevat jyrkkinä portaikkoina ylös vuorenrinnettä. Kujilla on pubeja, puoteja, pieniä terasseja ja pyykkejä kuivumassa.

Stradunin itäpäässä kohoaa Dubrovnikin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Blasiukselle, omistettu kirkko 1700-luvulta.

Aamumarkkinat pidetään yleensä Gundulićeva-torilla. Myynnissä on käsitöitä, messinkiesineitä ja astioita.

Pyhän Johanneksen linnoitus ja Merimuseo sulkevat sataman suojiinsa. Vastapäisessä 1600-luvun Lazaretissa pidettiin aikoinaan merimiehiä karanteenissa. Nyt se on käsityöläisten käytössä.

Kaksi hyvää kalaravintolaa

Jo vuonna 1886 perustettu Proto-ravintola sijaitsee Stradunin ja Široka-kadun kulmassa. Paikka tarjoaa perinteisiä dubrovnikilaisia kalaruokia. Toisen kerroksen terassilta on mukava seurata Široka-kadun elämää. Kalastajan lautanen maksaa noin 35 euroa. 

 Široka uliaca 1. Puh. +385 20 323 234. Avoinna klo 11–23. Mimosa-ravintolan hovimestari tervehtii ja esittelee annokset selvällä suomen kielellä. Hän kertoo oppineensa suomea 1960-luvulla, jolloin suomalaisturisteja alkoi matkustaa Dalmatian alueelle. Ankkapateekin ääntyy prikulleen oikein.

Viherkasveilla kaunistettu, luonnonkiviseinäinen ravintola aloitti toimintansa 1953. Jos valitsee alkuruoaksi perinteisen kalalautasen, kannattaa varata reilusti vettä janojuomaksi – suolaa ei säästellä.
  Branitelja Dubrovnika 9. Puh. +385 20 411 157. Avoinna 11–24.

Maaginen maisema

Kuljeskelu kapeiden kujien labyrintissä alkaa janottaa. Sopivasti tulee vastaan kyltti: Cold drinks with the most beautiful view. Vanhankaupungin etelälaidan jyrkänteelle viritettyyn Buža-baariin ei ole helppo löytää muuta kuin sattumalta. Korkeiden muurien suojaamasta kujanteesta aukeaa portti muurin ulkopuolelle. Buža tarkoittaa aukkoa.

Kapeat portaat vievät terassille, jossa asiakkaat nauttivat juomista ja auringonpaisteesta valkoisten varjojen alla. Suoraan baarista pääsee laskeutumaan myös uimaan.

Suuri purjevene tekee kunniakierroksen Bužan edessä. Taustalla kohoaa. Lokrumin saari pinja- ja sypressimetsineen. Kun tästä lähtee veneellä länteen, seuraava etappi on Italia.

Bužan virvokkeet ovat ylihintaisia ja vessa välttävä, mutta maisemat ovat mahtavat. Iltaisin tunnelma on suorastaan taianomainen.

Café Bar Buža, Od Margarite. Avoinna joka päivä klo 9–02. Pullo Ožujsko-olutta noin 5 euroa. www.cafebuza.com