Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pakkanen saa herkän ihon kutiamaan ja punoittamaan. Hipiä kaipaa kaksin verroin suojaa.

Ihoparkaa koetellaan, kun laukkaamme purevasta pakkasesta kuuman saunan höyryihin ja takaisin ulos jäähdyttelemään. Myös kodin ja työpaikan kuiva ilmastointi sekä vitamiinien puute kurittavat suojakerrostamme talvisin.

Tässä suurimpia syitä, miksi puolet suomalaisista naisista ja 40 prosenttia miehistä pitää ihoaan herkkänä.

Yleispätevää herkän ihon määritelmää ei ole, sillä jokainen kokee ihonsa eri tavoin. Toisen herkkä iho on toiselle täysin normaali.

Lääkärin sanomaa

Ihotautilääkäri toteaa hipiän herkäksi, kun siinä on couperosaa. Silloin iho reagoi punoittamalla lähes kaikkeen. Rankkojen lämpötilan vaihdosten lisäksi herkkä iho voi vihastua kosmetiikkatuotteista ja ruoka-aineista, kuten kahvista ja kuumista juomista, alkoholista ja voimakkaista mausteista.

Joillekin pelkkä tuskastuttava ajatus punakasta ihosta riittää,  kun posket jo helottavat. Myös kuivan atooppinen iho tuntuu herkältä.

Punoitus ja ihon polttelu kannattaa ottaa tosissaan.

– Neuvon potilaita uskomaan sitä, mitä iho kertoo, sanoo Sairaala Botnian ihotautien erikoislääkäri Tuula Kinnunen Oulusta.

Huomio puteliin

Jos kosmetiikkatuote ärsyttää ihoa, se kannattaa vaihtaa pian toiseen.

– Sellaista tuotetta ei olekaan, joka ei allergisoi. Jokaiselle ainesosalle löytyy aina joku allerginen, Kinnunen kertoo.

Herkän ihon tunnusmerkit iskevät erityisesti meihin suomalaisiin, ja siihen on syynsä. Couperosa ja atopia ovat periytyviä vitsauksia.

Pohjoismaisen vaalea iho joutuu koetukselle vuodenaikojen vaihdellessa. Auringonvalolta suojaava pigmentti on meillä vähissä, joten paahteessa iho ärtyy helposti.

Meikistä suojaa

Kesällä suojan saa reilusta kerroksesta auringonsuojavoidetta. Jos olet talvisin kuullut puhuttavan ”pakkasvoiteesta”, voit unohtaa sen. Se on pahasta iholle, jos sen ei anna imeytyä kunnolla. Kreemissä oleva vesi saattaa palelluttaa ihon. Kun on voidellut poskensa, saattaa myös viihtyä ulkona huolettoman pitkään eikä paleltumaa ehkä tunne.

Parhaimman suojan kylmää ja viimaa vastaan iholle saa meikkivoiteella ja kunnon kerroksella puuteria.