Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuntuvatko kintut turvonneilta pölkyiltä? Näiden vinkkien avulla ehkäiset jalkojen turvotusta ja hoidat suonikohjuja.

Pikkujoulut tulossa ja korkkarit kiristävät? Pitkä paikoillaan jäkittäminen voi saada terveetkin jalat turpoamaan.

Jos kintut tuntuvat työpäivän jälkeen ikäviltä pökkelöiltä, ensimmäinen apukonsti on nostaa ne ylös. Kesken työpäivänkin on hyvä ajatella jalkojaan. Jos pohkeita alkaa pistellä, niihin kannattaa panna liikettä vaikka nilkkoja pyörittelemällä.

Kotona jalkojen hoitamisesta voi tehdä hemmotteluhetken. Jalkakylvyt ja -voiteet hellivät ihoa, rentouttavat lihaksia ja elvyttävät koivet sellaiseen kuntoon, että niillä jaksaa juhlia vaikka koko yön.

Jos turvotuksen ja aristuksen syynä ovat suonikohjut, eivät lempeät kotihoidot aina riitä, vaan tarvitaan lääkärin apua.

Ehkäise pulmat ennalta

1. Lepuuta jalkoja nostamalla ne ylös iltaisin ainakin kymmeneksi minuutiksi.

2. Nosta töissä peppu ylös penkistä, jaloittele ja vaihtele jalkojen asentoa. Jumppaa nousemalla varpaille ja laskeutumalla alas.

3. Vältä vaatteita, jotka kiristävät nivustaipeita, nilkkoja tai pohkeita.

4. Kokeile tukisukkahousuja (ne näyttävät nykyisin ihan hyviltä!), jos turvotus tai suonikohjut kiusaavat.­

5. Pidä paino kurissa. Ylipaino lisää suonikohjujen toden­näköisyyttä.

Jalkojen turvotus

Jalkojen turvotuksesta kärsivät etenkin istuma- ja seisoma­työläiset, sillä he ovat paljon paikoillaan.

Jalat turpoavat, kun alaraajojen laskimoiden verenkiero hidastuu ja nestettä tihkuu kudoksiin. Virkistävät voiteet ja hoitolahoidot voivat hetkellisesti helpottaa oloa, mutta ne eivät korjaa varsinaista ongelmaa.

Apua pulmaan voi saada liikunnasta, jalkojen nostamisesta ylös ja hyvistä kengistä. Myös tuki­sukat voivat auttaa.

Suonikohjut

Suonikohjut kuultavat ihon alta säärissä ja joskus reisissäkin sinipunertavina­ röllyköinä. Laajentuneet pinnalliset laskimoverisuonet näyttävät monen­ mielestä epämiellyttäviltä ja saattavat aiheuttaa  turvotusta, jomotusta ja kutinaa. Taipumus kohjuihin on perinnöllinen.

Oloa helpottavat usein samat konstit kuin turvotuksessakin. Aiemmin suonikohjuja hoidettiin leikkaamalla, mutta nyt usein vaahtoruiskutuksella tai laserilla.

Hämähäkkisuonet

Sääriin voi ilmaantua katkenneita verisuonia, vaikkei varsinaisia suonikohjuja olisikaan. Usein näistä pintasuonista ei ole kuin esteettistä haittaa, mutta ne voivat aiheuttaa pientä kiristyksen tunnetta.

Suonia hoidetaan ruiskuttamalla niihin esimerkiksi glyserolia. Ennen hoitoa tehtävä ultraäänikäsittely maksaa joitakin satoja euroja, ja itse hoidon hinta alkaa noin 500 eurosta.