Sinkkujen lisäksi myös lapsettomassa parisuhteessa elävät ovat saaneet oman lempinimen.

Suomessa on yhä enemmän sinkkutalouksia, mutta myös lapsettomassa parisuhteessa asuvien määrä on viimeisen 20 vuoden aikana lisääntynyt kolmanneksella.

He ovat saaneet jopa oma termin: dinkut.

Dinkku-sana tulee englanninkielisestä termistä DINK (double income, no kids eli kahdet tulot, ei lapsia). Dinkuille on syntynyt tarkentavia alakategorioitakin, kuten dinky (double income, no kids yet eli kahdet tulot, ei vielä lapsia) ja dinkwad (double income with a dog eli kahdet tulot ja koira).

– Suomessa asuvista 20–29-vuotiaiden perheistä vähintään puolet eli noin 50 000 perhettä elää parhaillaan dinkku-vaihetta, perhetutkija Anna Rotkirch Väestöliitosta sanoo.

Kolmenkympin rajapyykin jälkeen dinkkuelämää viettävien määrä kuitenkin vähenee huomattavasti. Esimerkiksi 30–34-vuotiaiden perheistä enää noin 38 000 elää dinkkukodissa.

Yksi selitys dinkkukotien määrän lisääntymiselle onkin, että liittoja solmitaan yhtä nuorina kuin aiemminkin, mutta lapsia hankitaan myöhemmin kuin ennen.

Ikidinkkuja Suomesta löytyy kuitenkin vielä melko vähän. Väestöliiton tilastojen mukaan vain alle viisi prosenttia koko Suomen väestöstä valitsee lapsettoman elämäntavan.