Kuvat Shutterstock, Dorrit Salutskij, Kean-Jin Lil
Kuvat Shutterstock, Dorrit Salutskij, Kean-Jin Lil

Kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri puhuu geenimuunnellun ruuan puolesta, toimittaja-bloggaaja Noora Shingler sitä vastaan. Molemmat perustelevat mielipiteensä.

Tomaatti, joka mätänee epäilyttävän hitaasti. Kesägrillissä käristyvä makkara, joka on tehty geenimuunnellulla rehulla ruokitusta sianlihasta. Monia suomalaisia geenitekniikan avulla muunneltu ruoka puistattaa, mutta Yhdysvalloissa se on jo arkea. Nyt, kun EU ja Yhdysvallat neuvottelevat keskinäisestä vapaakauppasopimuksesta, neuvotellaan myös siitä, onko meidänkin lautasella pian muunneltua ruokaa.

Vastaan – vielä

Noora Shingler, toimittaja-bloggaaja

”En ole ehdoton geenimuuntelun vastustaja – en vain halua syödä gm-ruokaa vielä. Menetelmä on paikallaan varmasti tulevaisuudessa. Uskon kuitenkin, että tällä hetkellä ruokaa on tarpeeksi kaikille, se ei vain jakaannu tasaisesti.

Eniten minua huolestuttaa gm-kasvien leviäminen luonnossa. Olisi katastrofi, jos niissä havaittaisiin vasta siinä vaiheessa jokin ei-toivottu ominaisuus. Uhkana ovat myös allergiareaktiot. Esimerkiksi kun tomaatin haluttiin sietävän kylmyyttä paremmin, siihen lisättiin kampelan kylmänsietogeeni. Kun tomaattia testattiin, kala-allergikot reagoivat siihen. Tieteenalaa on yhä tutkittu liian vähän, eikä seurantatutkimuksia ole tehty tarpeeksi.

Olen luomun puolestapuhuja, mutta tiedostan kyllä, ettei pelkästään luomulla pärjätä. Rinnalla tulee olla saatavilla tavallista ja ehkä jopa geenimuunneltua ruokaa. Valintapäätöksen pitää kuitenkin olla kuluttajalla. On ärsyttävää, että tuotantoeläimiämme ruokitaan geenimuunnellulla rehulla eikä sitä mainita pakkauksissa.”

Puolesta

Teemu Teeri, kasvinjalostustieteen professori

”Euroopassa asiat ovat niin hyvin, että kuvittelemme pärjäämme sillä, mitä meillä on. Kasvinjalostus joutuu kuitenkin koko ajan kilpailemaan taudinaiheuttajia vastaan, jotta viljelykasvimme ylipäätään pysyisivät terveinä. Geenimuuntelulla kasveista voidaan kehittää esimerkiksi hyönteisten-, kuivuuden- tai suolankestäviä.

Allergiareaktiot ovat geenimuuntelussa tärkeä ja vakava asia. Menetelmässä riskit pyritään silti selvittämään etukäteen. On mahdollista, että jos tomaattiin siirrettäisiin kalageeni, kala-allergikko reagoisi siihen. Tämä tuote ei kuitenkaan koskaan tullut markkinoille. Koko geenimuuntelu on tällä hetkellä jumissa, koska siitä on tehty niin älyttömän kallista. Kaikenlaisia ideoita on silti ilmassa: kasveista voitaisiin esimerkiksi napsia pois allergianaiheuttajia tai niihin voitaisiin saada syntymään omega-rasvahappoja.

EU on päättänyt, ettei pakkauksiin tule merkintää siitä, onko tuotantoeläintä ruokittu gm-rehulla. Sitä olisi yksinkertaisesti vain täysin mahdotonta valvoa.”