Abba-museo on hauska nostalgiamatka jokaiselle 70-luvulla eläneelle, mutta hupia riittää myös heille, jotka eivät ole itse kokeneet aikansa superyhtyeen huumaa.

Abba-huuma jatkuu, vaikka yhtyeen kirkkaimmista suosion päivistä alkaa olla jo nelisenkymmentä vuotta. Vuoden 1974 Euroviisu-voiton jälkeen Abba paukutti tasaiseen tahtiin ykköshittejä 80-luvun alkuun saakka ja on edelleen yksi maailman myydyimmistä yhtyeistä.

Toukokuussa Tukholmaan avattu Abba-museo on hauska nostalgiamatka jokaiselle 70-luvulla eläneelle, mutta hupia riittää paljon myös heille, jotka eivät ole itse kokeneet Abba-huumaa. Abba-museo ei ole mikään tavallinen näyttely, vaan show, jossa halutessaan pääsee myös itse laulamaan, tanssimaan ja esiintymään.

Museo sijaitsee Djurgårdenin kaupunginosassa aivan Skansenin, Gröna Lundin ja muiden suosikkipaikkojen kupeessa. Museon päätähti on oikeutetusti monipuolinen ja erittäin laaja Abba-näyttely, mutta samoissa tiloissa toimii myös ruotsalaista popmusiikkia laajemmin esittävä Swedish Music Hall of Fame.

Abban Björn Ulvaeus on ollut tiiviisti mukana museon kehittämisessä, sen sijainnin valinnasta lähtien. Tämän vuoksi näyttely ei olekaan mikään kevyesti hutaistu kyhäelmä, vaan aito ja lämminhenkinen katsaus Abba-nelikon elämään. Museo onkin heti avajaisistaan lähtien kerännyt paljon yleisöä ympäri maailmaa.

Haloo, kuka siellä?

Näyttelyn ihanan kirkas 70-luvun värimaailma hymyilyttää ja kutsuu tutkimaan lähemmin. Tutkittavaa riittääkin, sillä jokainen seinäneliömetri on vuorattu vanhoilla lehtileikkeillä ja levynkansilla.

Kaikki legendaariset esiintymisvaatteet ovat tietysti myös esillä. Televisioruuduilta voi katsoa musiikkivideot ja esitykset, joissa puvut olivat päällä.

Museon yksi hauskimmista yksityiskohdista on eräässä nurkassa kököttävä punainen puhelin, jonka numeron vain Abban jäsenet tietävät. Jos puhelin siis sattuu joskus soimaan, kannattaa siihen ehdottomasti vastata.

Tanssi ja laula

Jos suosikkihitit ja koreat esiintymisvaatteet saavat vierailijan omankin tanssijalan vipattamaan, on museossa onneksi paljon tilaa testata osaamistaan. Laulutaitojaan voi väläytellä karaokessa ja tanssiliikkeitään voi tapailla vaikkapa Abba-diskossa, tietysti suuren diskopallon alla.

Innokkaimmat esiintyjät voivat myös alkaa Abban viidenneksi jäseneksi ja nousta lavalle yhdessä Fridan, Agnetan, Bennyn ja Björnin kanssa. He tosin esiintyvät tietysti vain hologrammeina, mutta virtuaali-Abba on selkeästi yksi yleisön suosikeista. Toisten esityksiä on hauska seurata, vaikka itse ei lavalle uskaltaisikaan.

Kaikki esiintymiset tallentuvat automaattisesti jokaisen kävijän henkilökohtaiselle nettitilille, johon pääsee käsiksi lipun tunnusnumerolla. Sieltä muistot saa tallennettua kätevästi kotikoneelle, eikä esitysten kuvaamisesta tarvitse itse huolehtia.

Pianoyhteys Bennyyn

Abba oli aikansa superyhtye, jonka levyjä on myyty satoja miljoonia kappaleita. Näyttely muistuttaa, että Abba oli paljon muutakin kuin glitteripukuja, tolppakenkiä ja hauskoja tempauksia. Abba koostui taitavista muusikoista, jotka ansaitsivat menestyksensä kovalla työllä ja intohimolla. Museoon on luotu tarkat jäljennökset niin studiosta, takahuoneista kuin managerin toimistostakin. Vierailijat voivat kokeilla itsekin, kuinka vaativaa työtä miksaaminen on.

Hyvällä tuurilla saattaa myös kuulla näytteitä aidosta Abba-soitannasta. Museosta löytyy piano, joka on kytketty Benny Anderssonin kotistudioon. Aina kun Benny kotona intoutuu musisoimaan, piano soi myös museossa.

Glitterikulissien taakse pääsee oikein kunnolla, jos kierrosta syventää kuulokkeiden ääniopastuksella. Siinä Abban jäsenet itse kertovat omaa tarinaansa paljastaen samalla myös henkilökohtaisia puoliaan. Selostusta voi kuunnella joko ruotsiksi tai englanniksi.

Muutakin kuin Abbaa

Mikäli Abbasta saa yliannostuksen, kannattaa hypätä museon toiselle puolelle, jossa esitellään muuta ruotsalaista popmusiikkia ja musiikkiteknologian kehitystä 1920-luvulta nykypäivään asti.

Vuosikymmenittäin teemoitetuissa huoneissa raikaa kyseisen ajankohdan suurimmat hitit ja nippelitietoa löytyy niin vanhoista gramofoneista kuin nykypäivän dj-tähdistäkin.

Hyvä tietää

Museo pyrkii minimoimaan turhan jonotuksen ja tungoksen, joten pääsylippuja myydään aina tietyille lähdöille vartin välein. Rajoitusta vierailun kestolle ei kuitenkaan ole.

Lipun voi hyvin ostaa jo kotona etukäteen netistä ja lunastaa joko museon lippuautomaatista tai tiskiltä. Lipun voi toki ostaa myös vasta paikan päällä. Björn Ulvaeusin toiveesta museo ei käsittele ollenkaan käteistä rahaa, joten rahanvaihtoon ei tarvitse Abba-museota varten mennä.

Osoite: Djurgårdsvägen 68

Avoinna: ma–su 10-22 (viimeinen lähtö klo 20.45)

Liput: Aikuisilta 195 kruunua (n. 22 e)
6–15-vuotiailta normaalihinta 145 kruunua (n. 17 e)
6–15-vuotias aikuisen seurassa 50 kruunua (n. 6 e)
Alle 6–vuotiaat pääsevät vanhempiensa seurassa ilmaiseksi
www.abbathemuseum.com