Teiden upeat maisemat tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin luontomatkailijaan.
Teiden upeat maisemat tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin luontomatkailijaan.

Silmänkantamattomiin turistikrääsää, ­rantabaareja ja punanahkaisia saksalaisia eläkeläisiä. Niitäkin, mutta toisenlainen ­Teneriffa odottaa ihan nurkan takana.

Viileä vuoristotuuli puhaltaa kasvoilleni sokki­hoitona. Olipa hyvä, ­että matkaseuralainen pakot­ti ottamaan mukaan lämpimät ­lisävaatteet, sillä nyt niitä tarvitaan. ­Ilma maistuu kirpeältä, raikkaalta, purevaltakin.

Kyllä, nyt ollaan turistilaumoistaan ja pakettimatkoistaan tunnetulla Teneriffalla. Tunnin ajomatkan aikana on siirrytty kolmenkymmenen asteen biitsikeleistä viidentoista asteen säähän ja aivan toisenlaisiin maisemiin. Ympärillä nousee karua vuoristoa ja aavikon kaltaista hiekkatasankoa. Melkein odottaa, että horisontista lähestyisi keidasta etsivä kamelikaravaani.

Teidellä voi ­patikoida, mutta kannattaa miettiä reitin vaikeus­aste omien taitojen  mukaan.

Teneriffan keskiosassa sijaitseva, Teiden tulivuoren ympärillä ­leviävä kansallispuistoalue Las Cañadas Del Teide on jotain ihan muuta kuin aurinkolomalle matkaava turisti rantalomakohteelta osaa odottaa.Vastaan patikoi toinen toistaan sporttisempia matkailijoita. Kansallispuiston alueella risteilee sopivan haastavia vaellusreittejä, ja kaikkein seikkailunhaluisimmat voivat kruunata kokemuksensa matkustamalla Teleferico-köysiradalla El Teide -tulivuorelle. Kyyti on sen verran hurjaa, ettei kovin heikkovatsaisten siihen kannata nousta.

Teleferico de Teide -hissi vie korkeita paikkoja pelkäämättömät matkailijat hurjalle reissulle.

Onneksi korkeanpaikan­sietoaan voi testata jo etukäteen nettiosoitteessa telefericoteide.com, jossa pääsee hissin kyytiin virtuaalisesti.

Ajomatka Teidelle on ehdottomasti suurin osa reissun viehätystä. Sinne pääsee helposti kaikkialta saarelta, mutta ei kannata kiirehtiä. Kun saapuu vuoristoon esimerkiksi lounaasta, Playa de las Americasin ja Los Cristianoksen turisti­kohteiden suunnasta, ehtii tunnin ajomatkan aikana nähdä niin palmuja kuin supisuomalaisen mäntymetsän kaltaista metsikköäkin. Eniten matkasta saa irti, kun parkkeeraa välillä fiilistelemään muuttuvia maisemia – kunhan vain muistaa tienvarressa väistellä salamannopeita pyöräilijöitä, sillä vuoristoreitti Teidelle on myös kovakuntoisten retkeilypyöräilijöiden suosiossa. 

Vuoristo­maisemissa on mahdollisuuksia myös sportti­lomaan.

Joutilaita hetkiä

Värikkäät kalastajaveneet nuokkuvat laitureissa, aurinko paistaa suoraan jäätelökippoon ja kaikki on idyllistä kuin matkailuesitteessä. Paitsi ettei matkailijoita juuri näy.

Teneriffan saaren etelärannalla uinuva Los Abrigosin pieni kalastajakylä on vain lyhyen ajomatkan päässä Los Cristianosin turistikeskuksesta, mutta siellä siirtyy aivan toiseen maailmaan.

Los Cristianosin vilkkaasta keskuksesta löytää kaikki olennaiset kaupat ja monipuoliset ravintolat.

Ihmiset tallustelevat kiireettöminä pitkin värikkäiden talojen reunustamia katuja ja poikkeavat välillä herttaisiin pikkuravintoloihin. Paikallisia on kaikkialla enemmän kuin turisteja, eikä matkamuistorihkamaa näy. Mitä Los Abrigosissa sitten voi tehdä? Eipä juuri mitään, ja siinä koko ihanuus piileekin.

Costa Adeje ­sopii vaativallekin ­auringonpalvojalle.

Kun paistattelee päivää rannalla, ­arjen huolet tuntuvat huuhtoutuvan mielestä kuin itsestään. Voi tietenkin laskea kalastajien veneitä – tuolla meneekin yksi oikein komea – ja arvuutella saaliin määrää. 

Teneriffalta on vaikea löytää paikkaa, josta ei näkisi ­joko vuoria tai merta.

Kielimuuri nousee esteeksi kunnon keskustelulle, mutta silti vaihdan pari sanaa paikallisten rasavillien pikku­poikien kanssa, joita kiireettömänä palloileva turisti näyttää kovin huvittavan. Pari kertaa eksyn kävelylenkilläni paikallisten ihmisten pienille pihoille, jotka on ekonomisesti tungettu rinteisiin koverrettujen kiviportaiden kylkeen. Kukaan ei kuitenkaan tunnu häiriintyvän töppäilystäni sen enempää.

Herkuttelu onkin aktiivisin puuha, johon tämän kaiken hortoilun keskellä malttaa ryhtyä. Kylää kehutaan erityisesti hyvistä kalaravintoloistaan, ja maine paljastuu ansaituksi. Ainakin melkein suoraan rantakalliosta kasvavan rantaravintolan mereneläväpasta on juuri niin tuoretta ja maukasta kuin luvattiinkin. Hinta ei päätä huimaa, mutta jos on varaa panostaa vähän tyyriimpään illalliseen, lähistöllä on Michelin-tähdellä palkittu ravintola Los ­Roques.

Los Abrigosissa viihtyvät ­merenherkkujen ­ystävät.

Rikasta elämää

Eri todellisuudet elävät Teneriffalla rinnakkain – jopa niin lähekkäin, että matkailija häkeltyy. Kun saavumme Los ­Abrigosin vieressä sijaitsevaan Adejen kaupunkiin, alan yhtäkkiä tuntea oloni kovin nuhjuiseksi.

Olemme seudulla, jossa kalliita merkkivaatteita myyvät liikkeet ja hintavan oloiset ravintolat reunustavat katuja. Ne keräävät sisuksiinsa väkeä, joka tulee paikalle loistoautolla. Venäjää kuulee huomattavan paljon, ja paikallisten mukaan seutu onkin varakkaiden venäläisten suosikkikohteita.

Adejessa kannattaa ehdottomasti poiketa hämmentävän prameaan Bahia Del Duquen loistohotelliin. Jo pyörähdys Disney-satulinnan näköisessä rakennuksessa on mieleenpainuva kokemus. Perinteisen tyylikkääksi rakennusta ei parhaalla tahdollakaan voi kutsua, mieleenpainuvaksi kyllä.

Bahia del ­Duque -hotelli on ­varakkaan väen suosiossa.

Myös Hollywoodin kuvausryhmät ovat löytäneet päheän paikan, ja siellä on kuvattu muun muassa kohtauksia uuteen Fast&Furious 6 -toimintaelokuvaan.

Paikallinen suosittelee

Rosana Gutierrez, 38

Syö
Kanarialainen liharuoka puchero ja liha-vihannes­muhennos ­ropa vieja kannattaa testata! Kokeile niitä vaikkapa ravintola Mesón Castellanossa Las Americasissa.

Surffaa
Jos kaipaat sportti­lomaa, suuntaa El Medanoon. Kaupungin tuuliset rannat ovat paratiisi purjelautailijoille ja surffareille. Siellä järjestetään purjelautailukisoja.

Chillaa
La Lagunan kaupunkia Pohjois-Teneriffalla kutsutaan pieneksi Kuubaksi. Sinne kannattaa mennä lauantaisin: ihmiset istuskelevat kiireettöminä katujen varsilla, ja heillä on aina aikaa pieneen juttutuokioon. Upeiden historiallisten rakennusten ansiosta kaupunki on listattu Unescon maailman­perintöluetteloon.

Seikkaile
Vierailu Punta de Tenon majakalla saaren länsirannikolla on upea elämys. Se on keskellä ei- mitään, joten siellä voi tuntea itsensä maailman ainoaksi ihmiseksi. Hieno vaelluskohde kannattaa nähdä jo jylhien maisemien takia.

Yövy Teneriffalla

Sensatori Palacio de Isora
Fiinissä viiden tähden hotellissa ­Alcalassa on myös pelkästään ­aikuisille tarkoitettuja alueita. Ei ­ihme, että se houkuttelee hoiviinsa erityisesti häämatkalaisia ja muita lemmenlomailijoita.

Iberostar Grand Hotel Salomé
Tilavat huoneet ja sujuva palvelu tekevät Costa Adejessa sijaitsevasta hotellista matkailijoiden kestosuosikin.

Marylanza
Viihtyisä, myös perheille sopiva golf- ja spahotelli sijaitsee keskeisellä paikalla aivan Las Américasin ja Los Cristianoksen kupeessa.

Teneriffa

■  Kanariansaarten suurin saari. Asukkaita lähes 900 000. Turistikausina väkiluku kasvaa sadoilla­tuhansilla, sillä moni espanjalainen tekee matkailualan keikkatöitä Kanariansaarilla.

■  Saaren pääkaupunki on yli 200 000 asukkaan Santa Cruz de Tenerife, josta löytyy mm. harvinainen arkkitehtuurin helmi, Sydneyn kuuluisaa oopperataloa muistuttava Auditorio de Tenerife -oopperatalo. Saaren pohjoisosassa on maanviljelystä, etelässä eletään enimmäkseen turismista.

■  Teneriffalla käy noin viisi miljoonaa turistia joka vuosi. Monet matkanjärjestäjät, esimerkiksi Finnmatkat ja
Aurinkomatkat, järjestävät saarelle lentoja ja pakettimatkoja. Omatoimimatkailija joutuu  varautumaan koneenvaihtoihin.

■  Saarta pääsee tutkimaan parhaiten, kun vuokraa auton.

■  Teneriffalla on lähes aina hyvä lomasää. Keskilämpötila on yli +20 astetta vuoden ympäri.