Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Jonathan Goodwin roikkuu mieluummin helikopterista kuin tarjoilee leideille kakkusia. Hänen huikeita temppujaan nähdään syyskuussa alkavassa Uskomaton Mr. Goodwin -sarjassa.

Heität työksesi veitsiä, syöt lasinsiruja ja roikut helikopterista. Pelkäätkö mitään?
En tykkää korkeista paikoista enkä ole käärmeiden kaveri. Silti ohjelmassani on useita korkeuksissa tehtyjä temppuja ja myös yksi käärmestuntti. Koko homman idea on itsensä haastaminen, enkä ole vielä löytänyt temppua, jota en uskaltaisi tehdä. Ihmisten kohtaaminen sen sijaan saa kämmeneni hikisiksi. Jos vaikka ravintolassa pitää lähettää
annos takaisin, vaimoni on tehtävä se.

Kun tapasitte vaimosi Katyn kanssa, tiesikö hän vaarallisesta ammatistasi?
Kyllä. Jos hän valittaa, voin sanoa, että tiesit, mihin rupeat. Eikä Katy juuri valita vaan on tempuista lähes yhtä innostunut kuin minä, ja hän keksii usein vaarallisimmat ideat. Tiedä sitten, odotteleeko hän vain vakuutuskorvauksia.

Joudut temppujasi varten harjoittelemaan vaikeita taitoja pikavauhtia. Käykö luovuttaminen koskaan mielessä?
Ei oikeastaan. Aika vain ei aina riitä taidon opetteluun. Nyt nähtävää sarjaa varten harjoittelin esimerkiksi miekannielentää, ja onnistuinkin, mutta se ei ollut kaunista katsottavaa. Sain miekan alas ja oksensin samalla sen ympärille. Varmasti kiinnostava näky, mutta ei sellainen, jonka haluaa telkkariin.

Mikä on oppimisvauhtisi salaisuus?
Kutsun tekniikkaani taitohakkeroinniksi. Jos ei ole koskaan soittanut pianoa, konserttipianistin tasolle pääseminen vaatii vuosien harjoittelun. Uskon kuitenkin, että yhden Mozartin sonaatin voi oikein hyvin opetella soittamaan puolessatoista viikossa, vaikkei olisi sitä ennen koskenutkaan koskettimiin. Kun heitin ohjelmassa tikkaa, ihmiset lähettivät palautetta, että minunhan pitäisi olla tikanheiton maailmanmestari niillä taidoilla. Todellisuudessa olin valinnut kaksi heittoa ja toistanut niitä uudelleen ja uudelleen. Kuvausten jälkeen en halunnut nähdäkään tikkataulua.

Ehditkö tehdä mitään muuta kuin treenata tempauksiasi varten?
Aamulla menen toimistolleni ja viiden aikaan lähden kotiin viettämään aikaa vaimoni ja tyttäreni kanssa. Olemme hiljattain muuttaneet Floridaan, ja siellä on vaikka mitä tehtävää ja nähtävää, kuten alligaattoreita!

Oletko koskaan tehnyt tavallista työtä?
Olen, mutta en ole erityisen hyvä niissä. 18-vuotiaana olin hienossa lontoolaisessa kahvilassa tarjoilemassa kakkusia vanhoille leideille. Kestin kolme viikkoa, ennen kuin sain potkut. Lähdin ihan mielelläni – helikopterista roikkuminen on paljon miellyttävämpää.

Jonathan Goodwin
■ Kahlekuningas,stunttimies ja hurjapää syntyi 20.2.1980. Kotoisin Walesista.
■ Asuu Katy-vaimonsa, yksivuotiaan tyttärensä ja kahden koiransa kanssa Floridassa, Yhdysvalloissa.
■ Uskomaton Mr. Goodwin -sarja alkaa Subilla 4.9. alkaen.