Terveyskeskuslääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälän mukaan sokeri voi tuottaa aivoille samanlaista välitöntä mielihyvää kuin huumeet.

Sokerinhimo on verrattavissa huumeriippuvuuteen, väittävät tuoreet yhdysvaltalaistutkimukset.­ Niiden mukaan­ sokeri voi koukuttaa käyttäjänsä yhtä pahasti kuin heroiini tai kokaiini.

– Sokeri voi todella tuottaa aivoille samanlaista välitöntä mielihyvää kuin huumeet, vahvistaa terveyskeskuslääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä.

Sokeririippuvuudella tarkoitetaan himoa­ nopeita hiilihydraatteja sisältäviin ruokiin, joita ovat makeiden herkkujen lisäksi myös esimerkiksi perunalastut ja vaalea leipä. Ne hajoavat elimistössä nopeasti sokereiksi ja vapauttavat mielihyvää tuottavia hormoneja.

Seppälän mukaan sokeri- ja huumeriippuvuutta ei voi kuitenkaan suoraan verrata toisiinsa, sillä sokeri on ongelmana vähäpätöisempi.

– Liiallinen alkoholinkäyttö voi johtaa esimerkiksi työkyvyttömyyteen ja huumeet rikollisuuteen. Sokeririippuvuus ei aiheuta vastaavia seurauksia, eikä siihen sen vuoksi suhtauduta yhtä vakavasti.

Sokeririippuvuutta ei ole myöskään toistaiseksi diagnosoitu sairaudeksi, Outi­ Seppälä sanoo.

Ongelma sokeririippuvuudesta tulee, kun se alkaa hallita elämää. Ratkaisuksi Seppälä suosittelee ryhmämuotoista keskusteluhoitoa. Sellainen on esimerkiksi OA, eli Overeaters anonymous, joka­ on tarkoitettu pakonomaisesta ylensyönnistä kärsiville.

Eroon sokerihimosta

1. Tee itsellesi vieroitusohjelma. Sovi itsesi kanssa, mitä saat syödä ja milloin. Herkuttelua ei kannata kieltää heti kokonaan.

2. Kerro ongelmasta läheisellesi. Häpeä vähenee, kun asian­ jakaa.

3. Hakeudu vertaistukiryhmään. Samassa tilanteessa olevilla on paljon annettavaa toisilleen.

4. Keksi uusia rentoutumistapoja. Kokeile esimerkiksi musiikki- tai urheiluharrastusta.

5. Älä osta kiusaajia kotiin. Harva jaksaa juosta kovin pitkälle sokerin perässä.

6. Älä nälkiinnytä itseäsi. Kun syö riittävästi kunnon ruokaa, herkkujen kaipuu vähenee.

Vinkit antoi terveyskeskus­lääkäri ja psykoterapeutti
Outi Seppälä.

Lisää aiheesta: 

Koukussa sokeriin