Silta-sarja on esitetty jo 60 maassa ja siitä on suunnitteilla omat versionsa ainakin Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Sofia Helin ei kuitenkaan haaveile Hollywood-urasta. "Se tuntuu liian kaukaiselta ja epätodelliselta ajatukselta."
Silta-sarja on esitetty jo 60 maassa ja siitä on suunnitteilla omat versionsa ainakin Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Sofia Helin ei kuitenkaan haaveile Hollywood-urasta. "Se tuntuu liian kaukaiselta ja epätodelliselta ajatukselta."

Rikosetsivä Sagaa näyttelevä Sofia Helin uskoo, että hänestä tuli hyvä näytteljä synkän lapsuuden takia. "Lapsena elin omassa mielikuvitusmaailmassani ja suljin kaiken sen ulkopuolelle", Sofia kertoo.

Tänä kesänä Ylellä alkaneessa ruotsalais-tanskalaisessa Silta-sarjassa Sofia Helin, 41, tekee vakuuttavan roolisuorituksen etäisenä Saga Norénina.

Henkilöhahmo on puhuttanut katsojia paljon, sillä Saga vaikuttaa kylmältä ja suorasukaiselta naiselta. Hän on loistava etsivä, jolla ei ole tilannetajua. Miehet kiinnostavat häntä vain seksin takia.

Sofian oli vaikea tarttua Sagan rooliin, sillä Sofian mielestä he ovat toistensa vastakohtia.

– Olin hyvin hämmentynyt ja ärsyyntynyt, koska en tiennyt, miten näyttelisin Sagaa. Normaalisti näyttelijät alkavat etsiä roolihahmonsa piirteitä itsestään, mutta nyt en voinut tuoda melkein mitään omaa Sagan rooliin.

Sofia kuitenkin myöntää roolin olleen hyvin kiinnostavaa, ja se on vaikuttanut hänen omaan ajatusmaailmaansa.

– Välillä huomaan miettiväni, mitä Saga tekisi jossain tilanteessa. Ennen tein aina kaiken niin, kuin minua käskettiin, mutta nyt saatan ajatella Sagaa ja sanoa ei.

Sairaanhoitajan ja kauppiaan tytär

Silta-sarjan perusteella näytteleminen on Sofialla verissä, mutta hän itse ymmärsi sen vasta parikymppisenä. Linköpingin lähellä kasvanut sairaanhoitajan ja kauppiaan tytär ei osannut kuvitellakaan, että hänestä tulisi näyttelijä.

Sofia sai kuitenkin ainekset näyttelemiseen jo lapsuudessaan. Hänen perheessään oli päihdeongelmia, ja hän menetti nuorena läheisen. Kun Sofia oli 4-vuotias, hänen vanhempansa erosivat, ja Sofia muutti äitinsä luo isoveljensä kanssa.

­– Elämäni ei ollut helppoa lapsena, mutta olen ehkä parempi näyttelijä, koska näin elämän synkän puolen jo aikaisessa vaiheessa. Lapsena elin omassa mielikuvitusmaailmassani ja suljin kaiken sen ulkopuolelle. Kun aloitin näyttelemisen, tunsin avautuvani uudella tavalla.

Koulussa Sofia esitti välitunneilla pieniä näytelmiä ja sketsejä ja lukiossa hän valitsi näyttelijälinjan. Lukion jälkeen näyttelijän ura ei kuitenkaan tullut hänen mieleensäkään, vaan hän seurasi ystäviään Lundin yliopistoon.

– Lapsena yritin kovasti tehdä niin kuin muut ihmiset halusivat minun tekevän. Siksi tarkkailin ihmisiä, mistä on varmasti ollut myöhemmin hyötyä näyttelemisessä.

Rakastui vastanäyttelijäänsä

Yliopistossa Sofia opiskeli teatteria, draamaa ja tv-työtä. Opiskelu tuntui kuitenkin tylsältä, ja Sofia alkoi miettiä syvimpiä haaveitaan. Vasta silloin Sofia tajusi näyttelemisen aina vetäneen häntä puoleensa ja päätti hakea teatterikouluun.

Sofia opiskeli kaksi vuotta yksityisessä teatterikoulussa ja sai ensimmäisen roolinsa vuonna 1996 Varustamo-tv-sarjasta, joka nähtiin myös Suomessa. Vuotta myöhemmin Sofia pääsi sisään Tukholman teatterikorkeakouluun. Hän tuli viimein kunnolla tunnetuksi vuonna 2004 Takaisin maalle – Masjävlar -elokuvasta. Myöhemmin Sofia on nähty esimerkiksi Arn-elokuvien naispääosassa.

Teatterikorkeakoulussa Sofia ei vain luonut uraa, vaan tapasi siellä myös nykyisen aviomiehensä, näyttelijä Daniel Götschenhjelmin. He näyttelivät rakastavaisia elokuvassa Nina Frisk, mutta myönsivät suhteensa vasta elokuvan ilmestyttyä. Nykyään parilla on kaksi lasta, 10-vuotias Ossian ja 4-vuotias Nike.

Koska Sofian omat vanhemmat ovat eronneet, tiivis perhe on hänelle tärkeä. Välillä hän joutuu kuitenkin keskittymään enemmän työhönsä kuin perheeseensä.

­– Kun työstän jotain roolia, minun täytyy keskittyä siihen täysillä. Vastapainoksi pidän aina muutaman kuukauden loman kuvausteni välillä. Silloin vietän paljon aikaa perheeni kanssa.

Toisaalta Sofia on kiitollinen vaihtelusta, jota näytteleminen tarjoaa lapsiperheen arjelle.

– Tiedän, että pienten lasten vanhempana on rankkaa. Minulla on ihanteellinen tilanne, kun voin aina välillä paeta arkea roolini maailmaan. Olisin luultavasti paljon huonompi ja ikävämpi vanhempi, jos minulla ei olisi mahdollisuutta tehdä välillä jotain muuta.

Matkalla Hollywoodiin?

Silta-sarja ja Sofia ovat saaneet paljon huomiota myös ulkomailla. Sarjaa on esitetty 60 maassa ja siitä on suunnitteilla omat versionsa ainakin Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Sofia ei kuitenkaan haaveile urasta Hollywoodissa.

­– Se tuntuu liian kaukaiselta ja epätodelliselta ajatukselta.

Sofialla riittää töitä myös Pohjoismaissa. Syksyllä alkaa Sillan toinen tuotantokausi, ja Sofia näyttelee naispääosaa norjalaisessa Gåten Ragnarök -seikkailuelokuvassa, jossa hän joutui kohtaamaan korkeanpaikankammonsa vuorikiipeilijänä.

­– Vaikeat roolit viehättävät minua. Olen alkanut nähdä maailman yhtenä seikkailuna.

Silta-sarjan ensimmäinen tuotantokausi sunnuntaisin TV1:llä kello 22. Uusinnat torstaisin kello 23.05. Toinen tuotantokausi näytetään Suomessa 22.9. alkaen.

Lähteet: The Guardian, The Telegraph, Standard, Expressen, Hemmets Journal, Aftonbladet

Sofia Margareta Götschenhjelm Helin

■ Syntynyt 25.4. Hovstassa Etelä-Ruotsissa.

■ Asuu Tukholmassa aviomiehensä ja kahden lapsensa kanssa.

■ Valmistunut Tukholman teatterikorkeakoulusta vuonna 2001.