Chilikoirat saavaat ruokaisuutta pekonista ja mustapavuista.
Chilikoirat saavaat ruokaisuutta pekonista ja mustapavuista.

Heittäydy uudenvuoden j­uhlissa trendin aallonharjalle ja pistä ­pystyyn hodarikutsut, joissa kuplii kuohuviini.

Hodarin ja samppanjan yhyttäminen keksittiin lontoolaisessa Bubbledogs-samppanjabaarissa.

Aikaisemmin kaviaari oli ollut ­itse oikeutettu pari luksusjuomalle, mutta kun kallis mäti vaihdettiin arkiseen nakkisämpylään, käynnistyi iso ruokabuumi.

Rento ja villi yhdistelmä on levinnyt jo Suomeenkin, sillä Viking Line tuo muotiparin tammikuussa laivalleen.

Näin lämmität lämmität sämpylät ja makkarat oikein

Kuumenna hodareihin tulevat makkarat ja nakit mikrossa tai pannulla tilkassa öljyä. Voit myös höyryttää ne.

Tuoremakkarat pitää paistaa kypsiksi, mihin menee 8–10 minuuttia.

Halkaise sämpylät niin, että ne jäävät toiselta sivulta kiinni. Lämmitä sämpylät mikrossa tai 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Voit myös höyryttää sämpylät tai paistaa hetken kuumalla pannulla leikkuupinta alaspäin.

Chilikoirat

8 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

8 hot dog -sämpylää
8 pitkää nakkia
chilikastike:
½ pkt (85 g) pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 prk (285/170 g) käyttövalmiita mustapapuja
400 g tomaattimurskaa
1 rkl savupaprikamaustetta (smoked paprika)
1 tl sokeria
½ tl jauhettua juusto­kuminaa
½ tl suolaa
lisäksi:
5 rkl majoneesia
1 dl sipulihakkelusta tai -rouhetta

1. Valmista kastike. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynsi. Paista pekonia ja ­sipuleita kattilassa 3 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä.

2. Huuhdo pavut kylmällä ­vedellä ja lisää ne kattilaan tomaattimurskan kanssa. ­Lisää mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.

3. Lämmitä sämpylät ja nakit. Lusikoi sämpylöiden sisälle kastiketta. Nosta päälle makkara. Lisää mausteeksi majoneesia ja ­sipulia.

Ave, Caesar!

4 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 pitkää nakkia
4 viipaletta pekonia
2 lehteä sidesalaattia
4 rkl parmesaanilastuja
4 rkl caesar-kastiketta (valmiina kaupasta)

1. Paista pekoniviipaleet rapeiksi pannulla. Leikkaa salaatinlehdet ­paloiksi. Sekoita parmesaanilastut salaatin kanssa yhteen.

2. Lämmitä sämpylät ja nakit. Täytä sämpylä salaatilla ja nosta nakki päälle. Valuta hodarille caesar-­kastiketta ja murusta pekoni­viipaleet päällimmäiseksi.

Acapulco

4 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 chorizomakkaraa
1 avokado
4 rkl ranskankermaa
1 ½ dl punaista kastiketta ­
(ohje löytyy alta)
lisäksi:
jalapenoviipaleita
tortillasipsejä

1. Kuori avokado, poista siemen ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi.

2. Lämmitä sämpylät ja makkarat. Halkaise sämpylä ja voitele se ­ranskankermalla, jätä osa kermasta kastikkeeksi.

3. Lusikoi avokadokuutiot sämpylän väliin, nosta päälle makkara ja lusikoi mausteeksi punaista kastiketta.

4. Koristele hodari ­jalapenoviipaleilla, murustetuilla tortillasipseillä ja nokareella ranskankermaa.

Vinkki! Voit korvata avokadon mausteisemmalla guacamolella. Helpon guacamolen ohjeen löydät TÄÄLTÄ.

Malaga  (vasemmalla alhaalla) kätkee sisäänsä chorizo-makkaraa ja mangosalsaa ja Nykiläinen (oikealla) braatwurstia ja hapankaalia.

Malaga

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 (chorizo)makkaraa
4 rkl majoneesia
1 tl sriracha-kastiketta (chilikastike)
2 dl mangosalsaa (ohje löytyy alta)
lisäksi:
punasipulia

1. Lämmitä sämpylät ja makkarat. Mausta majoneesi sriracha-kastikkeella. Voitele sämpylät kastikkeella.

2. Lusikoi mangosalsaa täytteeksi, nosta makkara päälle. ­Lisää puna­sipulia mausteeksi.

Nykiläinen

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 hot dog -sämpylää
4 braatvurstia
2 dl hapankaalia
4 rkl majoneesia
2 tl sinappia
lisäksi:
karamellisoitua sipulia

1. Kuumenna hapankaali mikrossa tai kattilassa. Mausta majoneesi sinapilla.

2. Lämmitä sämpylät ja makkarat. ­Voitele sämpylät sinappimajoneesilla. ­Lusikoi hapankaali täytteeksi, nosta makkara päälle. Lisää sipulia mausteeksi.

Mango-kurkkusalsa

16 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 prk (425/250g) mangoviipaleita ­(säilyke)
½ kurkku
½ punasipulia
½ vihreää paprikaa
½–1 tuore vihreä chili
½ ruukkua
korianteria
2 rkl limettimehua
½ tl suolaa

1. Leikkaa mango ­parin sentin kuutioiksi. Leikkaa kurkku, ­sipuli ja paprika mangoa pienemmiksi kuutioiksi ja hienonna chili ja korianteri.

2. Yhdistä ainekset tarjoilukulhossa. ­Sekoita mausteeksi mehu ja suola.

Karamellisoitu sipuli

16 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

4 sipulia
½ rkl voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl viinietikkaa

1. Kuori ja viipaloi sipulit. Paista pannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli saa hiukan väriä. Lisää sokeri ja suola ja jatka paistamista muutama minuutti.

2. Lisää etikka ja anna hautua 20 minuuttia välillä sekoittaen. Sipuli säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Coleslaw-kaalisalaatti

6–8 annosta lisukkeena
Valmistusaika: 15 minuuttia

600 g kaalia
1 porkkana
1 omena
kastike:
1 dl ranskankermaa
½ dl majoneesia
2 tl viinietikkaa
½ rkl dijon-sinappia
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

1. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja omena ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.

2. Sekoita ranskankerman joukkoon majoneesi, etikka, sinappi, sokeri ja suola.

3. Nosta kasvikset isoon kulhoon. Kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Peitä kulho ja nosta viileään maustumaan vähintään tunniksi.

Punainen kastike

16 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 1 tunti maustumiseen

250 g kirsikkatomaatteja
½ punainen paprika
1 valkosipulinkynsi
4 kpl jalapenoviipaletta (säilyke)
½ ruukkua persiljaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa

1. Huuhtele tomaatit ja paprika. Kuori valko­sipulinkynsi. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi.

2. Anna kastikkeen maustua viileässä vähintään tunti.

Chilinen julkkis

Chilin maustama tomaattikastike ja nakin täyttämä sämpylä on maailman kuuluisimman hodariketjun ­ykkösannos.

Los Angelesissa sijaitsevassa Pink’sissä sämpylän sisään lusikoidaan tomaattikastiketta niin, että nakki tuskin erottuu.

Koreilusta hodarijulkkista ei voi syyttää: ainoa koriste on kasa raakoja sipulikuutioita.