Red velvet -kaku tuo punaista väriä joulupöytään. Croissant + donitsi  + inkivääri + kaneli = joulucronutti­. Portugali­lainen kermaleivos kietoo pauloihinsa. Skonssi saa kauden makua puolukoista tai karpaloista. Näyttävä Tuuli­hattu-pyramidi on kuin ­lumilyhty.
Red velvet -kaku tuo punaista väriä joulupöytään. Croissant + donitsi + inkivääri + kaneli = joulucronutti­. Portugali­lainen kermaleivos kietoo pauloihinsa. Skonssi saa kauden makua puolukoista tai karpaloista. Näyttävä Tuuli­hattu-pyramidi on kuin ­lumilyhty.

Tänä jouluna herkutellaan skonsseilla, cronuteilla ja muilla trendileivonnaisilla.

Nautitko koristelusta? Kun käytät kaupan valmiita leivonnaisia, voit hypätä leivonnan tylsien työvaiheiden yli suoraan itse asiaan. Näyttävä lumilyhty syntyy pakastealtaan tuulihatuista.

Rennon leipurin lumilyhty

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

20 kpl (250 g) kermatäytteisiä tuulihattuja (pakaste, Pirkka)
kuorrutus:
3 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua
1 ½ rkl vettä
(1 tl ruusu- tai appelsiinin­kukkavettä)
koristeluun tomusokeria

1. Sulata tuulihatut.

2. Sekoita kuorrutteen ainekset tasaiseksi seokseksi. Jos maustat kuorrutteen ruusu- tai appelsiininkukkavedellä, vähennä ­veden määrää vastaavasti. Kuorrutteesta on tarkoitus tulla paksua ja valkoista, mutta edelleen notkeaa. Säädä paksuutta joko vettä tai tomusokeria lisäämällä.

3. Kasta tuulihatut kuorrutteeseen ja nosta ne tarjoilualustalle lumilyhtyä muistuttavaksi keoksi. Kuorrute auttaa tuulihattuja pysymään muodostelmassa, mutta voit tukea rakennelmaa kiinnittämällä tuulihattuja hammas­tikuilla toisiinsa. Siirrä ­rakennelma viileään jähmettymään ainakin tunniksi.

Leivonnassa suunta on ylöspäin

Macaron-torni, korkeat täytekakut, tuulihattu­pyramidi – leivonta­harrastajat loihtivat yhä näyttävämpiä ja vaativampia luomuksia. Mitä korkeampi leivonnainen, sitä parempi.

Lämpimät skonssit maistuvat joulun­ajan herkku­aamiaisella.

Jouluskonssit

10 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

7 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 ½ tl leivinjauhetta
½ dl sokeria
125 g voita
1 muna
2 dl maitoa
2 dl kuivattuja puolukoita/karpaloita
muna voiteluun

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Yhdistä kulhossa jauhot, suola, leivinjauhe ja ­sokeri. Kuutioi voi ja nypi se kuiviin aineksiin, kunnes seos on murumainen. Lisää muna, maito ja marjat. Sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa.

2. Muotoile taikinasta kaksi 2–3 sentin paksuista ympyrää. Leikkaa ympyrät viideksi lohkoksi. Nosta ne pellille ja voitele ­munalla. Paista
10 minuuttia. Tarjoa lämpimät skonssit ­vatkatun kerman ja hillon kanssa.

Skonssi eli skottien teeleipä

Teehuuma on antanut nostetta Skotlannista lähtöisin olevalle tee­leivälle. Skonssit löytyvät yhä suositummiksi käyviltä iltapäiväteekutsuilta ja trendikahviloiden ­vitriineistä, usein myös suolaisina versioina.

Portugalilainen vaniljaleivos kätkee sisäänsä kermaisen sydämen. Donitsin ja croissantin risteymä, cronutti, innoitti kuorruttamaan lehtitaikinarinkulat voilla ja joulumausteilla.

Portugalilaiset vaniljaleivokset

12 kpl
Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

400 g lehti- tai voitaikinaa (iso levy)
täyte:
3 keltuaista
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 dl luumuhilloa

1. Ota taikina huoneenlämpöön sulamaan. Laita uuni kuumenemaan
225 asteeseen. Tee täyte. Erota ­munista keltuaiset. Valkuaiset voit vaikka pakastaa myöhempää käyttöä varten. Mittaa täytteen ainekset luumu­hilloa lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu paksuksi kiisseliksi. Siirrä täyte toiseen astiaan, paina sen pintaan kelmu kuorettumisen estämiseksi ja siirrä viileään jäähtymään.

2. Leikkaa taikinalevy kahtia. Nosta ­levyt päällekkäin. Kääri taikinalevyt ­kapeasta päästä rullalle. Leikkaa rulla 12:ksi sentin paksuiseksi kiekoksi. Kauli kiekot jauhotetulla pöydällä halkaisijaltaan noin 8 sentin pyörylöiksi. Nosta pyörylät alumiinivuokiin tai metallisen muffinipellin koloihin. Jos täyte ei ole vielä jäähtynyt, nosta taikinapelti kylmään odottamaan.

3. Lusikoi luumuhilloa taikinakuppien pohjalle, jaa vaniljatäyte päälle. Paista leivoksia 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna leivosten levätä 5 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Poista ne vuoista. Tarjoa lämpiminä ­kanelin ja tomusokerin kanssa.

Pastel Del Nata

Lissabonin Belemin kaupunginosasta lähteneellä leivonnaisella on pitkät ­perinteet, mutta monelle herkuttelijalle se on vielä uusi tuttavuus. Yhä useamman kaupungin muoti­kaduilta alkaa kuitenkin löytyä puoti, joka tyydyttää kermaleivoksen pauloihin joutuneiden nälän.

Kotitekoiset cronutit

Noin 10 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

100 g voi- tai lehti­taikinaa (pakaste)
50 g voita
1 ½ dl sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
valmista paksua vaniljakastiketta

1. Kuumenna uuni 225 ­asteeseen. Leikkaa sula taikinalevy pitkittäin parin sentin nauhoiksi. Väännä nauhat kierteelle ja purista nauhan päät yhteen rinkeliksi kunnolla pai­naen, jotta ne eivät irtoa toisistaan uunissa.

2. Paista rinkuloita uunissa 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kullan­ruskeita.

3. Sulata voi. Yhdistä ­sokeri, inkivääri ja ­kaneli. Kasta cronutit voisulaan ja pyörittele maustesokerissa. Anna kuivua ritilän päällä tai leivinpaperilla 5 minuuttia. Kaada tarjoiluastiaan ­dipiksi vanilja­kastiketta.

4. Tarjoa heti.

Cronutti on todellinen muotiherkku

Vuoden 2013 suurin herkkuvillitys tuli ­croissantin ja donitsin rakkauslapsesta, cronutista. New Yorkissa ­kehitetty leivonnainen sai heti matkijoita ­ympäri maailman. ­Suomi-versio, munksantti, ­syntyi munkin ja croissantin liitosta.

Lue lisää julkkistenkin suosimasta cronutistä TÄÄLTÄ.

Jouluinen Red velvet -kakku tuo hitusen kansainvälistä muotia juhlapöytääsi.

Joulun Red Velvet -kakku

Noin 20 palaa
Valmistusaika:  1 tunti 10 minuuttia

2 munaa
2 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
70 g (noin 2 dl) saksan­pähkinöitä
4 dl spelttijauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
½ tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
2 ½ dl piimää
1 dl rypsiöljyä
2 tl punaista elintarvikeväriä
voita ja korppujauhoja vuokaan
kuorrutus:
300 g tuorejuustoa
2 ½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
¾ dl kuohukermaa
koristeeksi:
pähkinöitä
gojimarjoja
kuivattuja karpaloita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota rengasvuoka.

2. Vaahdota munat ja sokerit. Rouhi pähkinät. Yhdistä kuivat aineet toisessa ­astiassa ja piimä, öljy ja väri toisessa. Lisää seokset muna-sokerivaahtoon vuorotellen.

3. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 5 minuuttia ennen kuin kumoat sen.

4. Valmista kuorrutus. Sekoita tuorejuusto sähkövatkaimella. Siivilöi tomusokeri joukkoon ja sekoita. Lisää vaniljasokeri ja kerma ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes kuorrutus on sileää ja kuohkeaa. Levitä kuorrutus jäähtyneelle kakulle. Ripottele pähkinöitä ja kuivattuja marjoja koristeeksi.

Amerikan piimäkakku

Amerikan etelästä maailmalle levinnyt pehmeä ­piimäkakku sopii jouluun jo värinsä vuoksi. Punaisen leivonnaisen suosio on synnyttänyt monenlaisia red velvet -versioita whoopie-leivoksista kääretorttuun.