Ystävykset Marion Seppälä, Rakel Liekki ja Esa Ylikelloniemi testasivat ihanan mausteisen tapaninpäivän menun.
Ystävykset Marion Seppälä, Rakel Liekki ja Esa Ylikelloniemi testasivat ihanan mausteisen tapaninpäivän menun.

Jouluruuat tympivät kuvataiteilija Rakel Liekkiä yleensä jo tapaninpäivänä. Kutsuimme­ Rakelin ystävineen maistamaan kinkun ja laatikoiden ylijäämistä jalostettuja herkkuja.

Kuvataitelija Rakel Liekki katselee pos­sun­rippeistä ja muista jouluruokien jämistä tehtyjä makupaloja yhdessä ystäviensä Esa Ylikelloniemen ja Marion Seppälän kanssa. Pöydästä löytyy heti jotain tuttua.

– Pizzaa. Meilläkin suikaloitiin kin­kun­loput pizzan täytteeksi, Rakel sanoo.

Esa bongaa quesadillat.

– Meillä tehtiin kinkun jämistä tacoja.

Nykyään kinkku maistuu Rakelille, varsinkin jouluyönä ruisleivän päällä, vaikka hän oli välillä seitsemän vuotta vegaani eikä koskenut lihaan tai muihin eläinperäisin ruokiin.

– Kasvissyöntini syy oli ekologinen huoli kuten eläintuotannon vaikutus ilmastonmuutokseen.­ Nautinnonhalun puuskassa aloin kuitenkin taas syödä lihaa,­ Rakel kertoo.

Rakelista joulukinkun pitää ehdottomasti olla luomua, jotta hän tietää eläimen saaneen kohtuullista kohtelua. Vielä ei ole varmaa, paistetaanko Liekin perheessä tänä jouluna possua, sillä äiti­ on hankkimassa juhlaruuaksi poronpaistia.

– Saattaa kuitenkin olla, että pikku­sisko vaatii kinkun, Rakel arvelee.

Kaverijoulukin käy

Helsingin Kalliossa asuvat Esa ja Rakel tapaavat toisiaan usein. Rakel kutsuu ystäväpiiriään turvaverkoksi, josta saa apua kun sairastuu tai kiire käy ylivoimaiseksi. Esalla on tapana tuoda kylään ruokatuliaisia – viimeksi hän ilahdutti ystäviään vaahtokarkkivartailla. Marionin kanssa Rakel on viettänyt jopa joulua.­

– Meillä oli kahden naisen nyyttärijoulu, Rakel kertoo.

Joulun onnistuminen ei ole Rakelin mielestä kiinni siitä, missä ja kenen kanssa sitä viettää, vaan tärkeintä on, miten­ juhlaan suhtautuu. Rakel viettää mielellään myös kaverijouluja, kunhan tietää, että vanhemmilla on seuraa.

– Jos olisin ainut lapsi, tuntisin velvollisuutta olla vanhempieni kanssa.
Joulustressistä Rakel ei ole koskaan kärsinyt.

– Opin kotoa mukavia jouluperinteitä kuten yhdessä tekemistä, Rakel sanoo ja testaa vietnamilaistyylistä, nyhtöpossulla ryyditettyä banh mi -leipää.

Limetin, chilin ja korianterin maustama ruoka saa Rakelin muikeaksi.

– Nam, tästä tulevat mieleen Tomi Björckin ravintolan possusämpylät!
Päälle hän hörppää porteria ja hämmästyy.

– Juon harvoin olutta ja silloinkin vaaleaa. En osannut odottaa, että tumma olut olisi näin hyvää.

Ex-vegaani oli seitsemän vuotta myös kokonaan ilman alkoholia.

– Sitten tajusin, ettei minun ole syytä olla niin ehdoton. En enää pingota, vaan olen itselleni armollinen.

Pitkä kuiva kausi jätti Rakeliin kuitenkin jälkensä. Hän saattaa tupsahtaa juhliin ja tajuta vasta paikalla, että kaikilla muilla on alkoholia. Kun on nuoren aikuisuutensa­ käynyt keikoilla ja juhlissa kuivin suin, oppii pitämään hauskaa vesiselvänä.­

Marion ja Esa nappaavat pöydästä sirot­ Marsalkka-olutpullot.

– Eikö tämä ollutkaan kuohuviiniä? Marion hämmästyy.

Puuroa olla pitää

Puhe raikaa, kun ystävykset kertovat joulusuunnitelmistaan. Rakel nauttii perinteisestä­ joulusta Mikkelissä lapsuusmaisemissa: aattona äidin luona poropaistia syöden, tapanina isän luona herkutellen. Esa aikoo viettää joulun ulkomailla­ ja olla ensi kertaa juhla­pyhät erossa vanhemmistaan.

Suomalaisista herkuista hän ei kuitenkaan luovu, vaan varasi pöydän Kanariansaarten suomalaisravintolasta jo hyvissä ajoin, touko­kuussa.

– Enkä ollut edes ensimmäinen, Esa nauraa.

Rakelille joulun tunnelman tuo kuusi, ilman sitä ei voi olla. Hän haaveilee koristelevansa­ ison kuusen yksiönsä nurkkaan. Juhlaruuista hänen ehdoton suosikkinsa on joulupuuro.

– Keittelen sitä jo marraskuussa, ja aina punaiseen maitoon.

Rakel rakastaa suomalaisen joulun makuja, mutta hänen laatikkokiintiönsä täyttyy yleensä jo tapanina.

– Silloin alkaa tehdä mieli mausteista ruokaa. Tuoretta inkivääriä, chiliä,
tacoja…

Vietnamilaiset banh mi -sämpylät

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 dl limetinmehua
(hedelmistä)
½–1 tuore chili
2 valkosipulinkynttä
2 tl raastettua tuoretta
inkivääriä
2 rkl tuoretta minttua
2 rkl tuoretta korianteria
3 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl hunajaa
4 dl nyhtöpossua
(resepti sivulla 68)
1 pitkä pehmeä patonki
4 rkl majoneesia
porkkanat:
½ dl vettä
½ dl sokeria
½ dl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
1 porkkana
koristeeksi:
tuoretta korianteria ja minttua
kurkkua

1. Tee ensin etikkaporkkanat. Keitä vesi ja sekoita siihen sokeri, etikka ja suola. Nosta kattila liedeltä. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi ja laita ne maustumaan kattilaan etikka­liemeen vähintään leipien valmistumisen ajaksi.

2. Sekoita patonkien täyte. Purista limeteistä mehu. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Raasta valko­sipulinkynnet ja inkivääri hienoksi raasteeksi. Hienonna minttu ja korianteri ja sekoita ne mehun, chilin, valkosipulin, inkiväärin, thai-kalakastikkeen ja hunajan kanssa possun­lihaan.

3. Jaa patonki neljään palaan. Leikkaa viipaleisiin päältä melkein pohjaan ulottuvat viillot. Sivele ruoka­lusikallinen majoneesia kunkin patonkipätkän­ sisään. Täytä leivät possuseoksella, porkkanoilla ja yrteillä.­ Leikkaa kurkusta viipaleita koristeeksi.

Possupizzat

16 pientä pizzaa
Valmistusaika: 1 tunti

pohja:
2 dl kädenlämpöistä vettä
½ tl sokeria
½ pss kuivahiivaa
noin 5 dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
täyte:
1 punasipuli
2 ½ dl cheddarjuustoa
1 dl ­valmista bbq-kastiketta
2 ½ dl nyhtöpossua
(resepti ­sivulla 68)
rucolaa koristeeksi

1. Mittaa vesi, sokeri, hiiva ja 2 desiä jauhoja kulhoon. Sekoita aineksia monitoimikoneessa 5 minuuttia. Lisää­ suola, öljy ja loput jauhot ja anna koneen pyörittää seos sitkoi­saksi taikinasi. Voit sekoittaa taikinan myös käsin. Vaivaa sitä noin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Voit myös antaa taikinan kohota jää­kaapissa yön yli.

2. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa se 16 osaan. Kauli osat jauhotetulla pöydällä ohuiksi, pyöreiksi pizzapohjiksi.

3. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Voitele pizzapohjat bbq-kastikkeella, lisää sipuli ja possu täytteeksi. Ripottele päälle juustoa. Paista lämmitetyn pizzakiven, ylösalaisin käännetyn valurautapannun tai paljaan uunipellin päällä 275-asteisessa uunissa noin 4–6 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja juusto sulanut.

4. Koristele pizzat rucolalla ja tarjoa kuumina.

Kasvispihvit porkkanalaatikosta

12 pihviä
Valmistusaika: 30 minuuttia

½ prk (à 285/170 g) käyttö­valmiita vihreitä linssejä
8 isoa vihreää oliivia
200 g porkkanalaatikkoa
1 muna
1 ½ rkl perunajauhoja
1 ½ rkl sitruunan mehua
50 g fetajuustoa
2 dl panko- tai korppujauhoja
öljyä paistamiseen
kastike:
2 dl paksua jogurttia
2 rkl kapriksia
1 rkl sitruunan mehua
mustapippuria myllystä

1. Huuhdo linssit kylmällä vedellä lävikössä.­ Leikkaa oliivit pieniksi kuutioiksi. Sekoita linssit ja oliivit porkkanalaatikkoon. Lisää muna, perunajauhot ja sitruunamehu. Murusta­ feta joukkoon.

2. Muotoile taikinasta yksi pihvi kerrallaan ja pyörittele se panko- tai korppujauhoissa. Jos taikina on liian löysää, lisää siihen ruokalusikallinen perunajauhoja. Paista pihvit kuumalla pannulla rapeiksi.

3. Sekoita kastikkeen ainekset ­yhteen. Tarjoa pihvit kastikkeen kanssa.

Juureslokeron puhdistus

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g punakaalia
200 g valkokaalia
1 porkkana
70 g saksanpähkinöitä
kastike:
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 tl Dijon-sinappia
1 ½ rkl maapähkinävoita (peanutbutter)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

1. Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi tai tikuiksi. Sekoita ne pähkinöiden kanssa yhteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

Quesadillat joulupossusta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

4 isoa tortillaa
täyte:
1 prk (285/170g) käyttövalmiita mustapapuja
1 dl valmista salsa-kastiketta (chunky)
1 tl juustokuminaa
3 rkl tuoretta korianteria
2 dl nyhtöpossua ­
rucolaa
1 dl juustoraastetta (esimerkiksi pizzaraastetta)
koristeeksi korianteria ja limetinlohkoja

1. Tee täyte. Valuta pavut ja huuhdo ne kylmällä vedellä lävikössä. Sekoita pavut, salsa, juustokumina ja korianteri possun joukkoon.

2. Kuumenna yksi tortilla pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä. Levitä neljäsosa täytteestä tortillalle niin, että se peittää siitä puolet. Nosta päälle rucolaa ja juustoraastetta. Käännä tyhjä puoli täytteen päälle ja paina sitä lastalla pannua vasten, jotta juusto sulaa ja liimaa tortillan puolet yhteen.

3. Käännä tortilla ja pidä sitä kuumassa vielä 1–2 minuuttia. Liu’uta quesadilla pannulta, leikkaa se kahtia ja koristele korianterilla ja limetinlohkoilla.

Hedelmäkori tyhjäksi

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1 omena
2 luumua
1 päärynä
1 appelsiini
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
½ dl glögitiivistettä
päälle:
1 dl paksua jogurttia
2 tl vaniljasokeria
4 piparkakkua

1. Leikkaa hedelmät viipaleiksi. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannulla. Lisää omena-, luumu- ja päärynäviipaleet ja paista niitä hetki, kunnes ne saavat hiukan väriä ja pehmenevät. Lisää appelsiini ja glögitiiviste ja kuumenna 3–5 minuuttia.

2. Mausta jogurtti vanilja­sokerilla. Jaa kuumat hedelmät annoskulhoihin ja lusikoi päälle jogurttia. Murusta piparkakut­ koristeeksi.