Syksyn maistuvimmat salaatit ovat pehmeitä ja rapeita. Pannulta lisätään lautaselle tiriseviä herkkuja.

Sienestäjän linssisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

150 g sieniä (siitakkeita, suppilo­vahveroita tai kantarelleja)

1 rkl voita

1 tl suolaa

1 pkt (300 g) käyttövalmiita linssejä

1 porkkana

2 avokadoa

150 g salaattisekoitusta

kastike:

1 valkosipulinkynsi

½ rkl hunajaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl omenaviinietikkaa

½ ruukkua basilikaa

3 rkl oliiviöljyä

ripaus cayennenpippuria

1. Tee ensin kastike. Hienonna valkosipuli hunajan, soijakastikkeen ja etikan kanssa teho­sekoittajassa. Lisää basilika. Kaada öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Mausta cayennenpippurilla.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita 3 minuuttia. Lisää sienet ja paista 4 minuuttia. Lisää voi ja suola. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja lisää ne pannulle.
3. Raasta porkkana ja leikkaa avokadot ­paloiksi. Levitä salaatinlehdet tarjoiluvadille, lusikoi sieniseos sen päälle ja nosta päällimmäiseksi porkkanaraaste ja avokadot.

Aasialainen villiriisisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

2 dl villiriisiä

2 porkkanaa

1 punasipuli

300 g broilerin paisti- tai

fileesuikaleita

1½ rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

200 g herneitä (pakaste)

3 rkl seesaminsiemeniä

¼ ruukkua minttua tai

korianteria

kastike:

1 rkl hunajaa

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl omenaviinietikkaa

1 limetin mehu

2 tl inkivääriraastetta

1. Laita riisi kiehumaan puoleen ­litraan vettä. Keitä hiljaa poreillen 20–25 minuuttia. Lisää vettä, jos neste uhkaa kiehua kuiviin.
2. Leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Paista broilerisuikaleet kuumennetussa öljyssä. Mausta broileri soijakastikkeella.
3. Tee kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Yhdistä lämmin riisi, porkkana, sipuli ja herneet. Herneet saavat olla jäisiä. Kaada kastike ­ainesten sekaan ja nosta broileri­palat päälle. Ripottele seesamin­siemenet ja hienonna minttu tai ­korianteri salaatille. Nosta ylijäänyt salaatti jääkaappiin, sillä se maistuu hyvältä myöhemminkin.

Vinkki: Villiriisissä on enemmän kuitua kuin pitkäjyväisessä kollegassaan.

Punainen kaalisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g punakaalia

1 punasipuli

200 g halloumi-juustoa

kastike:

½ valkosipulinkynsi

½ chili

½ ruukkua korianteria

½ dl thai-kalakastiketta

(tai soijakastiketta)

1 limetin mehu

1 rkl punaviinietikkaa

3 tl sokeria

1. Leikkaa kaali ja sipuli ohuiksi
suikaleiksi.
2. Tee kastike. Hienonna valko­sipuli, chili ja korianteri ja sekoita ne muiden ainesten kanssa yhteen. Kaada kastike kaali-sipuliseokselle ja sekoita.
3. Leikkaa halloumi-juusto noin puolen sentin viipaleiksi. Paista viipaleet pannulla molemmin puolin. Nosta lämpimät juustoviipaleet kaalisalaatin pinnalle.

Vinkki. Jos halloumi on sinulle liian suolaista, liota sitä kylmässä vedessä puoli tuntia ennen paistamista. Kuivaa palat ennen kuin nostat ne pannulle.

Savulohi-kvinoasalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

2 dl kvinoaa

250 g savulohta

½ kukkakaali

öljyä

100 g salaattisekoitusta

2 rkl kapriksia

2 munaa

1 rkl etikkaa

kastike:

½ valkosipulinkynsi

1 rkl viinietikkaa

3 rkl oliiviöljyä

1 tl sinappia

suolaa ja mustapippuria

1. Tee ensin kastike. Raasta valkosipulinkynsi ja sekoita se muiden ainesten ­kanssa yhteen.
2. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen ­mukaan. Perkaa savukala annospaloiksi.
3. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paista ne pannulla öljytilkassa. Riittää, että kukka­kaalit saavat väriä, niiden ei tarvitse kypsyä pehmeiksi. Yhdistä kvinoa, kukkakaalit, salaattisekoitus ja kaprikset. Lisää kastike ja sekoita. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja nosta kalapalat salaatin päälle.
4. Valmista uppomunat. Riko munat kahteen kahvikuppiin. Keitä laakeassa kattilassa 3 litraa vettä kiehuvaksi. Alenna lämpöä niin, että vesi porisee hiljaa. Lisää etikka. Pyöräytä keitinvesi pyörteelle esimerkiksi lusikalla. Kaada munat yksitellen keitinveteen. Keitä noin 4 minuuttia. ­Nosta uppomunat reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Tarjoa munat salaatin päällä.

Vinkki: Perussalaatti päivittyy syksyyn sopivaksi, kun lisäät kulhoon lämpimiä aineksia.