Suolaisiin piirakoihin ei vain kyllästy. Lämmitä­ kylkeen vielä pannullinen glögiä ja kutsu kaverit kylään!

Pariisin paprikapiirakka

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika 30 minuuttia

100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä
täyte:
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl oliiviöljyä
1 ½ dl emmental-juustoraastetta
300 g paahdettua paprikaa (säilyke)
1 tl timjamia
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Laita uuni lämpenemään noin 180 asteeseen. Nypi rasva, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Esipaista sitä uunissa
10 minuuttia ja anna jäähtyä hieman.

2. Levitä pohjalle sinappi, öljy ja juustoraaste. Leikkaa paprikat viipaleiksi ja asettele ne piiraalle juuston päälle. Ripottele timjami mausteeksi.

3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes taikinan reunus on kullanruskea.

Jauhelihapiirakka filotaikinasta

8 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

½ pkt (6 kpl) filotaikinalevyjä
3 rkl oliiviöljyä voiteluun
täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
10 oliivia
100 g fetajuustoa
2 munaa
2 dl kermaviiliä
1 tl minttua
1 tl oreganoa
½ tl mustapippuria

1. Nosta filoarkit sulamaan. Peitä ne kostealla pyyhkeellä, jotta ne pysyvät notkeina. Kuumenna ­uuni 175 asteeseen.

2. Tee täyte. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulikuutioita öljyssä 3 minuuttia. Lisää jauheliha ruskistumaan. Hienonna oliivit ja ­lisää ne valkosipulin kanssa jauhe­lihan joukkoon. Murusta ­fetajuusto mukaan.

3. Valmistele taikinapohja. Voitele piirasvuoka öljyllä. Lado kolme filoarkkia vuoan pohjalle. Jätä ylimääräinen taikina roikkumaan reunan yli. Sivele taikinalevyt ­öljyllä ja nosta toiset kolme arkkia edellisten päälle.

4. Kaada jauhelihatäyte piirakkapohjalle. Sekoita muna, kerma­viili ja mausteet ja kaada seos täytteiden päälle. Nosta taikinaliepeet piiraan kanneksi yksi kerrallaan. Voitele kerrokset öljyllä. Jätä päälle taittuva taikina poimuiseksi. Ei haittaa, vaikka se ­repeilisi hieman. Voitele myös päällimmäinen kerros öljyllä. Paista piirasta uunissa noin 35 minuuttia.

Sipuli-sienipiiras

8 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähtymis- ja paistoaika 1 tunti 10 minuuttia

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
75 g voita tai margariinia
100 g valkosipuli­­-
tuore­juustoa
täyte:
3 sipulia
2 rkl voita
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
50 g siitakkeita
1 tl rosmariinia
½ tl salviaa
2 munaa
1 dl kermaa
½ dl juustoraastetta ­(esimerkiksi cheddar)

1. Sekoita jauhot pehmeän voin ja tuorejuuston kanssa yhteen. ­Taputtele taikina piirakkavuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle ja reunoille. Pane pohja puoleksi tunniksi jääkaappiin. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.

2. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita voissa 5 minuuttia. Lisää ­sokeri, suola ja pippuri. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

3. Leikkaa sienet pienemmiksi paloiksi ja lisää ne mausteiden kanssa pannulle. Kuullota seosta vielä pari minuuttia. Levitä täyte piiraspohjalle. Sekoita munat ja kerma yhteen. Kaada seos täytteelle. Ripottele juustoraaste piiraan pinnalle. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.

Vinkki: Vehnäjauho­pohjako tylsä? Heitä sekaan ruis-, graham- ja spelttijauhoja antamaan lisää makua.

Rennon kokin kinkkupiirakka

2 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 rieska tai ohut leipä
1 rkl valmista tapenadea ­(purkista)
1 viipale mangoa (säilyke)
3 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
3 rkl parmesaaniraastetta
kourallinen rucolaa

1. Sivele tapenade leivälle. ­Leikkaa mango parin sentin ­paloiksi ja nosta ne kinkkujen kanssa leivälle. Ripottele juustoraaste piirakan pinnalle.

2. Paista 200-asteisessa ­uunissa, kunnes juusto kuplii. Nosta rucola kuuman piirakan päälle ja tarjoa heti.