Leivontahuuman uusi aalto on rantautunut myös Suomeen. Siinä missä ennen pyöriteltiin peruspullaa, nyt hurahtaneet harrastajat värkkäävät fantasiakakkuja. Tyynnytä makeannälkä ihanilla rahkaleivoksilla ja suklaatäytekekseillä.

Ensin tulivat leivontabloggarit ja sitten tv-tähdet. Esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa telkkarin leipurinaiset ovat nykyään seksikkäitä esikuvia, joita seurataan lehtien palstoilla ja joiden kirjat ovat bestsellereitä. Buumi on innostanut erityisesti teinityttöjä taikinakulhon ääreen Suomessakin.

Vielä kymmenisen vuotta sitten leivontakirjoissa oli paljon marjapiirakoiden ja erilaisten pullien ohjeita. Kakut kuorrutettiin kermavaahdolla tai hyytelöllä, koristeiksi riittivät suklaarouhe ja marjatertut. Ei puhettakaan sokeri- tai vaahtokarkkimassasta, jotka ovat nykyään leivontaharrastajien arkea.

Nykyisille kotileipureille tärkeintä on leipomuksen ulkonäkö. He syttyvät koristeluun jopa niin, että sen tekemseen kuluu moninkertainen aika itse kakun valmistamiseen verrattuna.

Ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä, mistä leivontabuumissa on kyse?

Leivonnassa kiehtoo...
luovuus ja käsityötaito, jotka korostuvat varsinkin kakuissa ja koristeellisissa pikkuleivissä. Aktiiviharrastajasta voi tulla ammattitasoinen tekijä kohtuullisella budjetilla. Leivontaharrastuksessa on sekin hyvä puoli, että ei tule villasukkaongelmaa. Käsitöissä ei aina tiedä, mihin ­tekeleet tunkisi.
Miksi makeaa?
Makea mielletään edelleen erityiseksi ja ylelliseksi. Valkoisissa vehnäjauhoissa, sokerissa ja voissa on edelleen jotain syntistä, vaikka niistä ei ole enää pula eivätkä ne ole kalliita. Ja makeat leipomukset ovat kauniita.
Mikä on muuttunut?
Leipomiseen jää aikaa, kun nykyisin ei tarvitse tehdä kaikkea ruokaa itse. Eihän leipuritaituri välttämättä tee ruokaa.
Bloggaaminen voi olla väline luoda uraa, ja esikuvat löytyvät ulkomailta. Blogissa kakut ovat kätevästi sekä ­pysyviä että aineettomia. Kakku säilyy kuvassa, mutta siitä ei jää roinaa.
Mihin leivontainto liittyy?
Käsityöharrastukseen, joka on ollut pinnalla usean vuoden ajan. Suosio johtuu varmaan siitä, että nykyajan töissä kestää kauan ennen kuin tulos näkyy. Leipomisessa tuloksen saa nopeasti.
Ihmettelen...
nukkuvatko nämä ahkerat leivontaharrastajat ollenkaan? Ja mihin kakkujen kynttilät ovat kadonneet? Ovatko bloggaajien kakut kokonaistaideteoksia, joihin kynttilät eivät sovi?
Mitä leivotaan seuraavaksi?
Leipää. Kohta meillä on lemmikkieläimet jääkaapissa, kun jokaisella on huolenpitoa vaativa leipäjuuri kuplimassa. Leivän tekeminen kiinnostaa myös miehiä.

Rahkaleivokset

12 kpl
Valmistusaika: 45 minuuttia
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
täyte:
250 g maitorahkaa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl sokeria
1 dl kuohukermaa
150 g (pakaste)vadelmia
pinnalle:
2 passionhedelmää

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. ­Lisää muna ja vatkaa hyvin. ­Lisää lopuksi jauhot varovasti sekoittaen.

2. Voitele ja jauhota muffinipelti. Painele murotaikinaa ohut ­kerros koloihin.

3. Tee täyte. Sekoita kaikki ­ainekset vadelmia lukuun­ottamatta. Survo vadelmia haarukalla hieman ­pienemmäksi. ­Lisää vadelmat täytteeseen ja sekoita kevyesti. Lusikoi täyte muro­taikinakuppeihin, mutta ­jätä noin neljännes paistovaraa. Paista 200 ­asteessa alatasolla noin 15 minuuttia, kunnes murotaikina on saanut hiukan väriä ja rahka­täyte tuntuu kiinteältä.

4. Jäähdytä leivokset. Koristele ne ennen tarjoilua lusikoimalla leivosten päälle passionhedelmän sisusta.

Suklaatäytekeksit

12 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia
180 g suklaata (50%)
1 dl maitoa
150 g voita
1 ½ dl sokeria
4 munaa
½ dl kaakaojauhetta
½ dl vehnäjauhoja
täyte:
200 g maustamatonta tuore­juustoa
200 g valkosuklaata
¾ dl kuohukermaa
½ appelsiinin mehu
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

1. Rouhi suklaa. Kuumenna maito kattilassa ja lisää siihen suklaa. ­Sekoita, kunnes suklaa sulaa ­maidon joukkoon. Lisää voi ja ­sokeri ja sekoita, kunnes seos on ­tasaista. Lisää munat ja sekoita ­tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhot.

2. Kaada taikina leivinpaperilla ­vuoratulle uunipellille. Tasoita ­taikina ja paista sitä 175 asteessa noin 15 minuuttia. Taikina saa olla hiukan pehmeää uunista otet­taessa. Ota muotilla tai juomalasin ­avulla levystä pyöreitä paloja ­(halkaisija noin 6 cm).

3. Tee täyte. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota tuorejuusto ja lisää siihen sula valkosuklaa vatkaten. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi appelsiinimehu.

4. Pursota tai lusikoi täyte jäähtyneiden keksien väliin. Paina toinen keksi kanneksi ja pyöräytä keksin välistä pilkistävä reuna pistaasirouheessa.