Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kaloritaulukot uusiksi! Tutkimus nimittäin väittää, että kypsennetyssä ruuassa on enemmän kaloreita kuin kypsentämättömässä. Pitääkö tämä paikkaansa vai huijataanko taas laihduttajaa?

Kaloritaulukot valehtelevat! Näin väittää Harvardin yliopiston hiirikokein tehty tutkimus. Siinä osoitettiin, että kun kasvikset ja liha kypsennetään, niiden energiapitoisuus nousee. Kypsä ruoka lihottaisi enemmän kuin kypsentämätön ravinto. Esimerkkinä käytettiin bataattia, joka kypsennettynä sisältäisi jopa 37 prosenttia enemmän energiaa. Kaloritaulukon 81 kalorin sijaan saisimmekin bataatista 111 kaloria sadassa grammassa.

Jos kaloreita saa ruuasta luultua enemmän, pitäisikö laihduttajan syödä entistä vähemmän, ravitsemusterapeutti Päivi Sertti?

– Ei siihen kukaan pysty. Olennaista on, että lautasella on runsaasti kasviksia, jotka vievät tilaa rasvaisilta kyljyksiltä.

Mutta kypsennetty ruokahan lihottaa enemmän kuin raaka?

– Siten kyllä, että kypsennetty ruoka on maukkaampaa, joten sitä tulee syötyä enemmän. Jos niuhotetaan, kuivattamalla tai paistamalla kypsennetyissä ruuissa on enemmän kaloreita tilaansa nähden: ruuan koko kutistuu kuivuessaan. Paistamiseen taas käytetään rasvaa.

Väität siis tutkimusta vääräksi?

– Ei, allekirjoitan sen, että kypsentäminen muuttaa hiilihydraatit helpommin sulavaan muotoon ja elimistö saa niistä enemmän irti. Jos ihmiset laitettaisiin rottakokeeseen, raakaa bataattia syövät varmasti laihtuisivat ja kypsää syövät pitäisivät painonsa. Mutta emmehän syö pelkkää bataattia.