Kuuma keitto hellii kylmillä ­keleillä. Ja kun soppaa keittää reilun ­kattilallisen, voi seuraavana päivänä huilia kokkaushommista. Anna siika-misokeiton, kiinalaisen lihakeiton tai tomaatti-papusopan lämmittää.

Siika-misokeitto

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 cm inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
½ tuore chili
1 l vettä
2 porkkanaa
1 paprika
100 g ruskeita herkkusieniä
50 g munanuudeleita
200 g nahatonta kalafileetä
 (esimerkiksi siikaa)
3 (á 18 g) pussia misokeittoaineksia (Yutaka)
50 g tuoretta pinaattia
2 vartta kevätsipulia
soijakastiketta

1. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa malto viipaleiksi. Mittaa vesi, inkivääri, ­valkosipuli ja chili kattilaan. Kiehauta ja anna hautua 5 minuuttia.

2. Leikkaa porkkana hyvin ohuiksi tikuiksi ja paprika suikaleiksi. Leikkaa sienet koosta riippuen kahteen tai neljään osaan. ­Lisää porkkana, paprika, sienet ja nuudelit keittoon. Kypsennä 3–5 minuuttia.

3. Leikkaa kala suikaleiksi ja lisää ne mison ja pinaatinlehtien kanssa keittoon. Keitä pari minuuttia, tai kunnes kala kypsyy. ­Koristele ruoka hienonnetulla kevätsipulilla. Nosta soijakastike pöytään, jotta ruokailijat voivat lisätä suolaista makua.

Vinkki. Jos et löydä tuoreita pinaatin­lehtiä, jätä ne pois reseptistä.

Kurpitsakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

600 g kurpitsaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 ½ rkl öljyä
1 kuivattu chili (tai ½ tl chilihiutaleita)
1 tl juustokuminaa
6 dl kanalientä (kuutiosta)
4 dl kookosmaitoa
1 sitruuna (2 rkl mehua + kuori)
½ tl mustapippuria
(suolaa)
koristeeksi:
siemeniä (esimerkiksi auringonkukan)

1. Kuori kurpitsa ja leikkaa sen hedelmä­liha parin sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä ­sipulisilppua 3 minuuttia. Lisää valko­sipuli, chili ja juustokumina. Jatka kuullottamista 1 minuutti.

2. Lisää kurpitsapalat, kanaliemi ja kookosmaito kattilaan. Keitä kannen alla 10 minuuttia, tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.

3. Soseuta keitto sauvasekoittajalla tai ­tehosekoittimessa. Raasta sitruunan kuori ja purista hedelmästä 2 ruokalusikallista mehua. Lisää ne keittoon mausteeksi ­yhdessä mustapippurin kanssa. Lisää suolaa makusi mukaan. Koristele annos esimerkiksi auringonkukansiemenillä.

Vinkki. Voit vaihtaa kurpitsanporkkanoihin tai bataattiin.

Tomaatti-papusoppa

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 varsiselleri
1 punainen paprika
1 rkl öljyä
1 tl chilihiutaleita
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
400 g tomaattimurskaa
6 dl vettä
400 g valkopapuja tölkistä
50 g fetajuustoa
2 rkl lehtipersiljaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sellerinvarsi ja paprika puolen sentin kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia siinä 3 minuuttia. Lisää valkosipuli, selleri, paprika ja chilihiutaleet ja jatka kuullottamista 5 minuuttia.

2. Lisää etikka, tomaattimurska ja vesi. Anna keiton hautua 10 minuuttia.

3. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja lisää ne keittoon kiehumaan 5 minuutiksi. Murusta feta keiton joukkoon. Hienonna persilja keiton koristeeksi.

Hapankaali-makkarakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
300 g braatvurstia
1 rkl öljyä
1 rkl paprikajauhetta
400 g hapankaalia
5 maustepippuria
8 dl vettä
pinnalle smetanaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Paloittele makkarat parin sentin paloiksi.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista siinä sipuleita, porkkanoita, makkaroita ja paprikajauhetta 5 minuuttia.

3. Lisää lopuksi hapankaali, maustepippurit ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla 20 minuuttia. Tarjoa keitto smetanan kanssa.

Kiinalainen lihakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

4 cm inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tuore chili
1 ½ l vettä
2 lihaliemikuutiota
2 tähtianista
200 g kaalia (lehti- tai valkokaalia)
100 g nuudeleita (udon)
100 g mungpavun ituja
lisäksi:
200 g kypsää porsaan ulkofileetä tai naudan paahtopaistia
1 ½ rkl osterikastiketta
pinnalle:
2 vartta kevätsipulia
½ ruukkua korianteria
2 rkl sipulirouhetta

1. Kuori inkivääri. Nuiji sitä ja kuorimattomia valkosipulinkynsiä kaulimella tai lihanuijalla hiukan litteämmäksi. Näin niistä irtoaa ­paremmin makua liemeen. Kuumenna öljy kattilassa. Paista inkivääriä, valkosipulin­kynsiä ja chiliä 10 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä.

2. Nosta inkivääri, valkosipulinkynnet ja chili pois kattilasta. Kuori valkosipulit ja hienonna ne sekä ­inkivääri ja chili. Nosta ne takaisin kattilaan. Lisää vesi, liemikuutiot ja tähti­anikset. Anna kiehua 30 minuuttia. Suikaloi kaali ja lisää se keittoon kypsymään viideksi minuutiksi. Lisää nuudelit ja keitä niiden pakkauksen ilmoittama ­aika. Lisää idut.

3. Leikkaa possu tai paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi. Paahda lihaviipaleet pinnoitetulla pannulla, jotta ne saavat hiukan paisto­pintaa. Valuta osterikastike kuumien liha­palojen päälle.

4. Nosta lihapalat annoskulhoihin. Täytä kulhot keitolla. Hienonna kevätsipuli ja korianteri ja ripottele niitä sipulirouheen kanssa koristeeksi keittoannosten pinnalle.

Resepti on versio Jamie Oliverin tuoreesta Kätevästi-kirjan ohjeesta.