Tee-espressoa, samppanjan makua ja itse täytettäviä pusseja – teemaailmassa höyryää nyt kunnolla. Nauti teen kanssa kuohkeita skonsseja ja ihania puolukka-valkosuklaaneliöitä. Tai kokeile mausteista chai-juomaa.

Brittiläisestä kello viiden teestä odotetaan brunssi­muodin kaltaista ruokatrendiä.

Yltäkylläiset kerrosleivillä, uunituoreilla skonsseilla ja leivoksilla täytetyt kerrostarjottimet ovat löytäneet tiensä jo Tukholmaan, joten villityksen voi odottaa pian yltävän Suomeenkin.

Ainakin Helsingissä, Juvalla ja Tampereella ilmiöstä on jo merkkejä. Muutamissa kahviloissa voi rojahtaa pehmeille sohville, skoolata lasin kuohuvaa ja ­uppoutua teetarjoilun lumoihin. Tai edes tilata ­lämpimän skonssin teekupposensa seuraan.

Buumia odotellessa teetarjoilun voi pistää pystyyn kotona.

Pekoni-juustoskonssit

16 palaa
Valmistusaika: ­40 minuuttia

½ pkt (85 g) pekonia
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
½ tl mustapippuria
100 g voita
150 g cheddarjuustoa raasteena
2 ½ dl maitoa tai piimää

1. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja ruskista ne pannulla.
2. Mittaa kuivat aineet, pippuri, voi ja juustoraaste monitoimikoneen kulhoon. Anna ­koneen käydä, kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää pekoni ja maito ja pyöräytä seosta sen verran, että siitä tulee taikinapallo. Älä ­vatkaa yhtään liikaa, jotta taikinasta ei tule sitkeää. Pienet kokkareet taikinassa eivät haittaa.
3. Kaada taikina jauhotetulle ­leivinalustalle ja muotoile siitä kaksi parin sentin paksuista kiekkoa. Leikkaa ­kiekot kahdeksaan lohkoon.
4. Nosta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele palat maidolla tai piimällä.
Paista kullanruskeiksi 200 asteessa 20–25 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.

Puolukka-valkosuklaaneliöt

20 palaa
Valmistusaika: 40 minuuttia

3 munaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 ½ dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
½ dl maitoa
200 g valkosuklaata
3 dl puolukoita

1. Vaahdota munat ja sokerit. ­Yhdistä ­jauhot ja leivinjauhe ja kääntele seos ­munavaahtoon. Sulata voi ja lisää se ­maidon kanssa taikinaan.
2. Rouhi puolet suklaasta ja lisää se ­taikinaan.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 25x30 sentin vuokaan.
4. Painele puolukoita haarukalla, jotta ­niistä irtoaa vähän mehua. Kaada puolukat taikinan päälle ja riko taikinan pintaa ­muutamilla haarukanvedoilla.
5. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia. Anna leivonnaisen jäähtyä vuoassaan.
Sulata loput suklaasta ja valuta se ohuena nauhana leivonnaiselle. Anna jähmettyä ennen tarjoamista.

Mausteinen chai-juoma

4 annosta
Valmistusaika: ­­10 minuuttia

6 dl vettä
1 kanelitanko
2 tl kardemumman­siemeniä
5 kokonaista musta­pippuria
4 kokonaista neilikkaa
1 pala kuivattua inkivääriä (tai ½ tl tuoretta raasteena)
4 dl (manteli)maitoa
2 rkl sokeria tai ­hunajaa
4 pussia mustaa teetä

1. Mittaa vesi ja mausteet kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. ­Lisää maito ja sokeri ja anna seoksen vielä ­kiehahtaa.
2. Siirrä kattila pois ­liedeltä, lisää teepussit ja hauduta 3 minuuttia.
3. Siivilöi seos kuppeihin ja tarjoa heti.